Zašto je poliglutaminska kiselina hit sastojak za hidrataciju

Zašto je poliglutaminska kiselina hit sastojak za hidrataciju

Osjećaj zatezanja, beživotan ten pjeskaste teksture, nedostatak sjaja, crvenilo… Lista signala kojima nam koža “maše” vrlo često se svode na jedno – nedostatak vlage. Dehidrirana može biti baš svaka koža - čak i masna - zbog čega je o ovoj njezinoj potrebi potrebno voditi svakodnevnu brigu. Dok je “sveti gral” hidratacije neosporno hijaluron u svim svojim oblicima, sve veću pozornost ima poliglutaminska kiselina koja hidrataciju kože definitivno podiže na višu razinu.

Dehidracija kože je, kao što smo već pisali, gotovo univerzalna boljka svake kože. Fokus njege zato, osim na pravilnom čišćenju, uvijek mora biti i na temeljitom, beskompromisnom vlaženju svih njezinih slojeva. Ima li boljeg od hijaluronske kiseline, naročito kad proizvod sadrži vrste različitih molekulskih masa? Zapravo, ima. Odnosno, postoji sastojak koje njezino djelovanje može pojačati - poliglutaminska kiselina.

Olival Hijaluron hidrator 4H

10 puta više hidratacije

I hijaluronska kiselina (hyaluronic acid; HA) i poliglutaminska kiselina (polyglutamic acid; PGA) po svojoj su prirodi humektansi prirodno prisutni u koži. Zadržavaju vlagu na svojim molekulama i “odnose” je duboko kroz zaštitni sloj (stratum corneum) do epidermisa i dermisa. Za HA stručnjaci kažu kako može “ponijeti” do 1000 puta više vlage u odnosu na svoju težinu. Međutim, PGA je tu prestiže i odnosi pobjedu, budući da je u ovoj borbi – čak 10 puta uspješnija.

Poliglutaminska kiselina u prirodi postoji u obliku natrijevog poliglutamata, aminokiselinskog polimera glutaminske kiseline. Zanimljivo je kako se nalazi u tradicionalnom japanskom jelu zvanom natto, spravljenom od soje i fermentiranom s Bacillus subtilis. PGA je u njezi kože zanimljiva iz niza razloga:

  • izuzetno dobro privlači i zadržava vodu
  • djeluje na povećanje razina prirodnih hidratizirajućih faktora (NMF)
  • sprječava degradaciju hijaluronske kiseline u koži i gubitak vlage
  • inhibira proizvodnju melanina, čime ujednačava boju tena
  • poboljšava elastičnost, čvrstoću i mekoću za tzv. “glass skin”

Poliglutaminska kiselina vs. hijaluronska kiselina 

Postavlja se pitanje – koja je bolja? Dobra je vijest da ultimativnog pobjednika ove bitke humektansa nema. Dapače, HA i PGA izuzetno dobro funkcioniraju kad djeluju zajedno, međusobno se nadopunjuju i kožu vlaže sinergijski. Primjer za to je Hijaluron hidrator 4H u kojem se nalazi i poliglutaminska kiselina i različite vrste hijalurona, uz ektoin i pantenol. Molekula poliglutaminske kiseline po svojoj je strukturi veća od bilo koje molekule hijalurona, zbog čega ne može prodrijeti duboko poput njega. Istovremeno, to joj je i prednost zato što zbog toga može formirati nevidljivi “štit” vlage na koži i spriječiti transepidermalni gubitak vode - a samim time doprinijeti i površinskoj hidrataciji koja je zaslužna za onaj voljeni “plump” efekt kojem uvijek težimo.

 

Natrag na blog