Top 5 savjeta kako ljeti očuvati hidratiziranost (i blistavost) kože

Top 5 savjeta kako ljeti očuvati hidratiziranost i blistavost kože

Ljeto, to vrijeme opuštenosti i bezbrižnosti ponekad nije bezbrižno kad je posrijedi njega kože. Kao i u svakoj drugoj sezoni, naša koža prolazi kroz promjene na koje je potrebno odgovoriti prilagodbom rutine i izborom pravih proizvoda. Sad je pravo vrijeme da je bolje upoznaš, pažljivije promotriš i pratiš sve fluktuacije. 

1. Dobro procijeni tip i stanje kože u kojem se nalazi

Prepoznavanje vlastitog tipa kože može biti kompleksno, pogotovo kad "signalizira" za nas sasvim oprečne stvari. Malo je masna, ali je i suha, tu su proširene pore, ali i osjećaj zatezanja... Važno je moći prepoznati svoju kožu, a temeljna je podjela tipova sljedeća.

Uravnotežena koža je ono što bismo inače nazvali i normalnom. Nije premasna, a niti presuha. Tijekom dana se minimalno zasjaji, obično na području čela i oko nosa, a u pitanju je zdravi prirodan sjaj. Možete je prepoznati po glatkoj teksturi bez (većih) nepravilnosti, proširenih pora i ujednačenoj boji tena. Normalna koža nije pretjerano osjetljiva na hormonalne promjene tijekom ciklusa, ali ni na, primjerice, vremenske uvjete.

Masna koža proizvodi nešto više sebuma, odnosno prirodne masnoće. Ako ste masne kože, sigurno prepoznajete sjaj koji izbija vrlo brzo u danu, luči se pojačano te izbija i kroz puder. Kod nje se često javljaju proširene pore, naročito u području oko nosa, a nešto je osjetljivija na hormonalne promjene. Sklona je i pojavi akni i komedona.

Suha koža pak proizvodi manje sebuma od uravnotežene kože. Zbog toga je tijekom dana matirana, a u svojim slojevima zadržava i manje vode, što je čini neelastičnom i osjetljivijom na vanjske uvjete. Imaš li suhu kožu, vrlo te vjerojatno prate i simptomi poput konstantnog osjećaja zatezanja, a ponekad i crvenila ili svrbeža.

Mješovita koža može činiti kombinaciju više tipova kože, obično uravnotežen i mastan. T-zona od čela preko nosa do brade sklona je lučenju sebuma i začepljenju pora, dok je ostatak kože lica obično uravnotežen.

Svaki tip kože zahtijeva svoju prilagođenu rutinu. Suha će koža trebati hranjivije i gušće teksture proizvoda temeljene na lipidima (uljima), dok će masnoj koži pogodovati laganije teksture. Također, masnijoj će koži biti potrebnija pomoć u vidu eksfolijacije koja će spriječiti začepljenje pora, a time i nastanak akni.

Ono što može biti zajedničko svakom tipu kože je osjetljivost u čitavom spektru pojava (od razvoja rozaceje, akni do alergija) te mnogo češća dehidracija koja je tijekom ljeta posebno naglašena. Voda je potrebna svakoj koži, neovisno o njezinom tipu, a do dehidracije može doći iz različitih razloga. Često su to korištenje isušujućih sapuna za čišćenje lica, narušena zaštitna funkcija kože zbog rutine njege, ali i unutarnji i vanjski čimbenici (prehrana, stres, hormoni, vremenske prilike, UV zračenje).

Za početak, uz hidrataciju do koje dolazimo kasnije, koži je nužan adekvatan proces čišćenja i SPF. Potrebno je uvesti nježne, pH optimizirane čistače u dva koraka kao što su Mikroemulzija i Amino gel koji će temeljito očistiti od proizvoda za zaštitu od sunca, šminke i drugih nečistoća, a neće isušiti kožu. Dobar proizvod za zaštitu od sunca svaki dan, odabran prema tipu i potrebama kože ključan je u svakoj rutini, a možda i najvažniji saveznik u anti-age njezi današnjice.


2. Pripazi na kožnu barijeru

Zdravlje kože trebalo bi biti na prvom mjestu i od njega sve kreće. Zaštitni sloj, ali i prirodni mikrobiom ključni su za očuvanje normalnih karakteristika i uloge naše kože. Ključni su i za sprječavanje dehidracije, sklonosti iritacijama, kao i za uvođenje snažnih aktivnih sastojaka. Što to u praksi znači? Dok je barijera narušena, u rutini ne bi smjelo biti mjesta za retinol, visoke koncentracije kemijskih eksfolijanata i sličnih tvari, a prednost bi trebale imati hidratantne i umirujuće komponente. Pretjerivanje s eksfolijacijom, kombiniranje različitih kiselina tijekom tjedna i slični pokušaji, nažalost, obično završe potpuno suprotnim ishodom od željenog.

3. Uvedi dodatnu hidrataciju (u vidu tonika i seruma)

Lagana hidratacija nikad nije naodmet. Prednost takvih proizvoda jest i u tome što su obogaćeni sastojcima kao što su hijaluronska kiselina, poliglutaminska kiselina, ektoin koji dubinski unose vlagu, daju punoću, optički popunjavaju sitne bore, a koži pružaju umirujući učinak i svježiji izgled. Dobro je odabrati tekuće, prozračne proizvode kao što su Hidro tonik i Hijaluron hidrator 4H koji se lako uklapaju u svaku rutinu, a pogodni su za njegu doslovno svih tipova kože, uključujući i masnu kožu. Dodatno, tu su i antioksidansi koji su itekako poželjni u ljetnoj rutini njege. Vitaminski serum C+ uz Professional fluid za lice SPF 30 ili Professional krema za lice SPF 50, pogotovo u kombinaciji s hijaluronom, dobitna je kombinacija protiv djelovanja slobodnih radikala, mrljica i nepravilnosti.

 4. Ne zaboravi zaključati vlažnost

Masna koža često se tretira vrlo agresivnim, isušujućim proizvodima koji mogu regulirati lučenje sebuma i donijeti kratkoročno olakšanje po pitanju mašćenja, no dugoročno često vode do začaranog kruga i zapravo – još jačeg mašćenja i akni. Njega kože treba biti nježna. I masnom tipu potrebna je hidratacija, a ona se često bazira na hijaluronskoj kiselini kao zlatnom standardu. Međutim, tu je kvaka 22. U strahu od krema koje ostavljaju dojam težine u odnosu na tekuće serumske preparate, kao i u strahu od komedogenosti ulja, nakon hidratantnih seruma se izostavlja taj ključan zadnji korak. Upravo to, dugoročno, dovodi do dehidracije jer taj zadnji sloj u rutini nije zaključao vlagu u kožu i spriječio isušivanje. Hijaluronska kiselina uvijek treba vlažnu podlogu i hranjiviju teksturu preko nje kako bi u njezi pokazala svoj puni potencijal.

5. SPF je tvoj prijatelj

Osim što je anti-age saveznik, zaštitni faktor je izuzetno važan u obrani kumulativnih oštećenja kože nastalih djelovanjem UV zračenja. Tu nisu samo iritacije, crvenilo, bore, već i mnogo opasnije posljedice. Često se tijekom ljeta u pitanje dovodi i korištenje fotosenzitirajućih tvari tijekom ljeta, retinoidi i kiseline. Zapravo, sve ovisi o individualnoj spremnosti i svjesnosti.

Ako zaštitu od sunca primjenjuješ svaki dan, neovisno o vremenskoj prognozi, u dovoljno obilnoj količini i u faktoru 30 ili 50, ako je obnavljaš tijekom dana - pogotovo na plaži, ako izbjegavaš doslovno "prženje" na suncu ili u solariju i ako nema zapreka individualne prirode, nema ni razloga da ne nastaviš njegu ovim aktivnim sastojcima. Upamti, SPF je ključan jer će spriječiti i opekline, ali i omogućiti najbolje moguće djelovanje i rezultate retinola i AHA ili PHA kiselina.

Natrag na blog