Suha ili dehidrirana: Kako procijeniti tip i stanje kože

Suha ili dehidrirana: Kako procijeniti tip i stanje kože

Baš kao što valja osluškivati vlastito tijelo, važno je pratiti i razumjeti promjene kroz koje prolazi naš najveći organ, koža.

Svaka se koža po nečemu razlikuje, a njezino zdravlje i izgled ovisi o mnogo čimbenika. Za pravilan i kvalitetan odabir proizvoda za čišćenje lica, seruma, kreme, pa i maske, pilinga, njege tijela i dekorativne kozmetike, iznimno je bitno pratiti znakove kojima nam koža ukazuje na određene potrebe, odnosno - prepoznati vlastiti tip i stanje kože.

O čemu se točno radi?

Tipovi kože čine svojevrsne 'podvrste' zdrave ljudske kože. Genetski su nam predodređeni, što znači da se s karakteristikama određenog tipa zapravo rađamo. S druge strane, stres, naše prehrambene navike, hladnoća i toplina, sunčeve zrake, određena zdravstvena stanja, lijekovi i drugi čimbenici direktno utječu na stanje naše kože. Važno je naglasiti da stanja mogu biti privremena i stalna, a pritom se čak mogu i preklapati.

Doznajte sve o tipovima kože

Prema određenim svojstvima, kožu možemo podijeliti na četiri tipa: normalnu, masnu, mješovitu i suhu.

1. Normalna koža nije premasna, a niti presuha. Možete je prepoznati po glatkoj teksturi bez (većih) nepravilnosti i proširenih pora, zdravom sjaju i ujednačenoj boji tena. Normalna koža nije pretjerano osjetljiva na hormonalne promjene tijekom ciklusa, ali ni na, primjerice, vremenske uvjete. Unatoč tome, zbog prirodnog starenja može doći do suhoće.

2. Masna koža proizvodi nešto više sebuma (hidrolipidnog sloja koji čini zaštitnu 'barijeru' kože). Ako ste masne kože, sigurno prepoznajete sjaj koji jača tijekom dana te izbija i kroz podlogu u vidu pudera. Kod nje se često javljaju proširene pore, naročito u području oko nosa, a nešto je osjetljivija na hormonalne promjene. S druge strane, ovaj je tip ipak otporniji na pojavu bora.

3. Suha koža pak proizvodi manje sebuma od normalne. Zbog toga u svojim slojevima zadržava manje vode, što je čini neelastičnom i osjetljivijom na vanjske uvjete. Imate li suhu kožu, vrlo vas vjerojatno prate i simptomi poput konstantnog osjećaja zatezanja, crvenila, svrbeža i perutanja.

4. Mješovita koža može činiti kombinaciju više tipova kože, od normalne i suhe do normalne i masne. Kod kombinacije normalne i suhe kože, obično se na obrazima primijete simptomi poput suhoće, crvenila i ljuštenja, dok je T-zona (područje čela i nosa) uravnotežena.

Kad je u pitanju spoj normalne i masne kože, najčešće na T-zoni možete primijetiti pojačano lučenje sebuma i jači sjaj, dok je na ostatku lica koža ujednačena. Ako je vaš tip kože upravo mješovit, razmislite o tome da je upravo tako i njegujete. Kombinirate li različite proizvode prilagođene određenom području lica, veća je vjerojatnost da ćete svoj ten s vremenom uravnotežiti.

Upoznajte stanja kože

Neovisno o tipu, vaša koža može biti i u određenom stanju (čak i više njih). Najčešće prisutna stanja u pravilu su dehidriranost, reaktivnost (osjetljivost) te proces starenja.

1. Dehidriranost je najčešće prisutno stanje kože. Zabluda je kako se radi o suhoj koži. Zapravo, obično je to privremen (i povremen) nedostatak vlage koji se zapravo vrlo lako sanira posebno prilagođenim i bogatim proizvodima kao što su Olival Hijaluronski serum i Zlatno ulje smilja. Imajte na umu da dehidriran može biti baš svaki tip kože, čak i masna! Koristite li isušujuće proizvode protiv akni ili ste pak dulje vrijeme izloženi velikim vrućinama ili niskim temperaturama, svakako razmislite o dodatnoj hidrataciji i njezi.

2. Reaktivnost, odnosno osjetljivost kože često dolazi 'u paketu' sa suhim tipom kože. Takva koža vrlo lako odreagira na sunce i vjetar, kozmetiku, čak i na parfeme ili pak deterdžente, uz simptome poput žarenja, osipa, svrbeža ili neobičnog osjećaja topline. Zato je valja njegovati blagim, hranjivim proizvodima što prirodnijeg i jednostavnijeg sastava. Ipak, osjetljivu kožu ne valja zamijeniti akutnim stanjima koja bi trebala biti pod nadzorom dermatologa, poput psorijaze i dermatitisa.

3. Starenje je treće, ujedno i neizbježno stanje kože. Neovisno o tipu, svaka koža s vremenom gubi na dubinskoj vlazi, gustoći i elastičnosti. Zbog svega navedenog javljaju se bore, ali i neujednačenost u teksturi i boji tena. Srećom, kvalitetnim je preparatima, poput Olival Ekstra bogate kreme s uljem smilja, starenje moguće značajno usporiti, dok se vidljivost hiperpigmentacijskih mrlja može ublažiti Serumom za hiperpigmentaciju.

Kako prepoznati svoj tip i stanje kože?

Prije svega, dobro promotrite svojstva vaše kože. Umijte lice nježnom Micelarnom pjenom za čišćenje, a višak vlage utapkajte ručnikom. Potom provjerite vidljivost pora, teksturu, boju i ujednačenost tena, ali i imate li određenih nepravilnosti u vidu mrlja, ljuštenja, prištića ili akni. Nakon nekoliko sati provjerite mašćenje kože.

Ako je vaša koža kombinacija normalne i masne, već ćete na prvu moći zamijeniti jači sjaj na T-zoni, a test možete 'potvrditi' pomoću tankog papira ili salvete. Upije li sebum na svakom području lica, imate masnu kožu, a ostane li u potpunosti suha pri tapkanju čela, nosa, brade i obraza, riječ je o suhom tipu kože.

Natrag na blog