VODIČ: Redoslijed i količina proizvoda u njezi lica

Redoslijed i količina proizvoda u njezi lica

Iznimna kvaliteta i vrhunski sastav kozmetike ne znače mnogo ako niste sigurni kako je točno uvrstiti u svakodnevnu njegu. Da biste ovladali svim čistilicama, serumima, kremama i uljima, važno je znati kako ih i u kojim količinama nanositi, a u tome će vam pomoći saznanja i stručne preporuke iz svijeta kozmetologije.

Krenite s (dvostrukim) čišćenjem

Prvo i osnovno pravilo koje nikad nije previše uvijek iznova naglašavati upravo je čišćenje lica. Svakog dana kožu izlažemo vanjskim utjecajima kao što su smog, duhanski dim, a uz njih je obično tu i pokoji sloj pudera, rumenila, maskare. S druge strane, one unutarnje, događaju se procesi kao što je lučenje sebuma, prirodne masnoće kože, ali i utjecaj prehrane i stresa. Malo tko tijekom dana ne dirne bradu ili obraze, što možebitno dovodi i do još nečistoća koje oku mogu biti nevidljive, ali porama svakako nisu.

Pravilno i temeljito čišćenje kožu oslobađa svog "tereta", ujedno je pripremajući za nastavak njege. Zapamtite, osim o redoslijedu nanošenja i količini samog proizvoda, učinkovitost kozmetičkih preparata značajno ovisi o čistoći kože. Najbolje je zato držati se dvostrukog čišćenja lica te kombinacije micelarne otopine i gela ili pjene koja će kožu dubinski očistiti bez isušivanja i posljedičnog zatezanja. Korak čišćenja jednom do dvaput tjedno možete i nastaviti uz piling ili masku.

 

Micelarna-otopina

Nastavite s toniziranjem i serumom

Prednost čistilica koje ne sadrže isušujuće tenzide upravo je u tome da ne remete pH i ne djeluju agresivno na zaštitnu barijeru kože. Prirodnu vlažnost koju koža izgubi prilikom čišćenja, umjesto uobičajenih tonika s alkoholom visoko u sastavu slobodno možete nadoknaditi običnom termalnom vodom ili micelarnom otopinom. Osim što će kožu ovlažiti, nahranit će je vrijednim prirodnim uljima kao što su ulje zelene kave i ulje smilja.

Nakon toniziranja spremni ste za namjensku njegu! Od hiperpigmentacije do stanja jake dehidriranosti, brojne je pojave moguće riješiti moćnim koncentratima u vidu seruma. Vrlo je važno da ih kod nanošenja, zbog boljeg upijanja, lagano utapkavate. Ne zaboravite područje vrata i dekoltea, a koristite li serum na bazi hijaluronske kiseline, obavezno ga nanesite na ovlaženo lice.

Posvetite se području oko očiju i usana

Po upijanju seruma usmjerite se na detalje - dijelove lica koji zahtijevaju nešto više pažnje i ponešto drukčiji tip njege. Zbog tanje kože, ali i specifičnog gubitka kolagena tijekom godina, prve se fine linije krenu nazirati upravo oko očiju i usana. Ta područja zato valja dodatno zaštititi namjenskim hranjivim serumom čiji su sastav i tekstura posebno prilagođeni koži koja sama po sebi ne obiluje prirodnim masnoćama. U ovom koraku slobodno zaštitite i usnice.

Ne preskočite hidrataciju

Uz obavezno čišćenje, još jedan zajednički korak svim tipovima kože je hidratacija. Dobra hidratantna krema ključna je u pravilnoj njezi lica, a njezin odabir valja prilagoditi individualnim potrebama. Kako bi se vlaga dodatno "zaključala" u kožu, naročito kod suhog tipa i u uvjetima hladnijeg vremena, povrh kreme dobro je nanijeti i ulje koje će osigurati dodatan sloj njege i hidratacije.

Zaštitite se od sunca

Zaštitni faktor jedan je od važnih čimbenika njege kože, i to ne samo ljeti. Sunčevo zračenje prisutno je tijekom cijele godine, neovisno o tome je li vani sunčano ili oblačno. O kremi sa SPF-om zato valja razmišljati kao i o uobičajenoj kremi – neizostavnom koraku koji prevenira preuranjeno starenje kože. Pronađite omiljenu kremu ili fluid i nanosite je što češće možete, a naročito ako koristite određene medicinske preparate, čajeve, serume ili kreme s aktivnim tvarima koje potiču fotosenzitivnost, odnosno osjetljivost kože.

 

Nanošenje-kreme

 Pažljivo odmjerite količine

Uz redoslijed nanošenja, dobro procijenite i koliko vam je proizvoda potrebno za određeni korak njege. Manje i u ovom slučaju znači više. Za prvi korak čišćenja lica dovoljna su vam dva istiska micelarne otopine, jedan istisak micelarnog gela ili pak dvije pumpice micelarne otopine. Za toniziranje jedan istisak micelarne otopine nanesite direktno na ruku pa utapkajte po licu. Koncentrirane namjenske serume koristite u količinama od jednog do dva zrna graška, a njegu za osjetljiva područja u količini od jednog do dva zrna nara.

Prijeko potrebnu hidrataciju lica postići ćete kremom u dozi veličine borovnice, dok optimalna količina ulja ovisi o trenutnim potrebama kože, a najčešće se svodi na svega nekoliko kapi. Jedino s čime ne valja štedjeti upravo je zaštita od sunca, čija djelotvornost zapravo najviše ovisi o pravilnom, količinski dovoljnom sloju proizvoda na koži. Neka količina koju nanosite ne bude manja od tri zrna graška. 


Natrag na blog