Koliko seruma za lice je dovoljno i kako ga aplicirati

Koliko seruma za lice je dovoljno i kako ga aplicirati

Nakon što se otkriju sve prednosti korištenja seruma u svakodnevnoj njezi lica, malo tko se odluči vratiti na život bez njih. Dubinsko hranjenje koje koži daje svilenkast sjaj, a još više zdrav ten, nešto je što svatko želi.

Međutim, za postizanje takvoga efekta bitno je znati kako pravilno koristiti proizvode. Stoga, evo što sve trebate znati o apliciranju seruma za lice.

Serum valja utapkati direktno na lice

Treba li se serum najprije nanijeti na dlanove pa tek onda na lice ili se direktno nanosi na lice, pitanje je koje se najčešće postavlja nakon odabira pravog seruma. Odgovor je taj da nema pogrešnog odgovora, odnosno ne postoji točan ili pravilan način nanošenja seruma.

Kada je riječ o serumima s pipetom, kod njih je preporučljivo da koža lica ili ruku ne dodiruje pipetu. Na taj se način uspješno može održati mikrobiološka čistoća samoga seruma, a time i njegov učinak. Naime, ako se proizvod nanosi na ruke ili ako pipeta dodiruje vašu kožu, bez obzira što je netom prije očišćena i oprana, postoji mogućnost onečišćenja proizvoda.

S druge strane, postoji razlika i u drugom koraku nanošenja seruma: treba li se utrljati, utapkati ili razmazati po koži. Iako način nanošenja ovisi od seruma do seruma, odnosno o konzistenciji seruma, ovisi i o tipu kože, kao i o "osjetljivosti" aktivnih tvari u serumu.

Međutim, najčešće se preporučuje apliciranje seruma utapkavanjem. Na taj se način potiče bolje upijanje seruma, a proizvod se tako ne zagrijava, kao što je to slučaj s razmazivanjem i trljanjem.

Kod seruma vrijedi pravilo "manje je više"

Kada je riječ o serumima, za njih vrijedi pravilo da je manje više. Neće se pojačati djelovanje ako u jednom korištenju potrošite pola bočice. Naime, serumi su u 99% slučajeva proizvodi s najvećom koncentracijom aktivnih tvari kada je riječ o cjelokupnom kozmetičkom asortimanu.

Serumi s hijaluronskom kiselinom u "prekomjernoj" količini, doduše, neće izazvati nikakve posljedice. Međutim, serumi koji u svom sastavu sadrže, primjerice, AHA ili BHA kiseline itekako vam mogu naškoditi. Može doći do jake iritacije, ljuštenja kože, kao i narušavanja zdravlja hidrolipidne barijere. Dakako, treba uzeti u obzir i koncentraciju aktivnih tvari, kao i tip kože, naviknutost, odnosno otpornost kože na kiseline i sl.

Osim toga, serumi temeljeni na AHA/BHA kiselinama, ali i oni koncentrirani serumi, kao i serumske emulzije kiselog pH ili lužnatog pH nikako se ne smiju nanositi na osjetljiva područja kao što je ono oko očiju. Najbolje je, stoga, upoznati se s djelovanjem prisutnih aktivnih tvari te s preporukama za korištenje.

peptidni serum P

Serume ne treba miješati s kremama

Nanijeti serum na vlažno lice ili ne, pitanje je sad. Na vlažno lice se trebaju nanositi serumi koji u sebi sadrže hijaluronsku kiselinu. Ona, naime, privlači i zadržava vlagu na svojim molekulama.

U slučaju da se serum ne nanese na vlažnu kožu, može doći do suprotnog efekta od onog željenog. Može tako doći do "izvlačenja" vlage iz kože, kao i do pojave stanja dehidriranosti kože.

Većina postojećih Professional serumi sadrže hijaluronsku kiselinu i nanose se na vlažnu kožu, a prije njihova nanošenja lice je najbolje ovlažiti termalnom vodom ili proizvodom poput Hidro tonika koji donosi dodatnu hidrataciju i umirivanje. 

S druge strane, svi oni koji vole ukapati nekoliko kapi seruma u svoju hidratantnu kremu pa sve zajedno nanijeti na lice, trebaju znati da u pravilo to nije preporučljivo, ali nije ni potrebno to raditi. U najboljem slučaju će se razrijediti koncentracija aktivne tvari u serumu, a u najgorem slučaju može doći do kombinacije različitih tvari (iz kreme i iz seruma) koje inače nije poželjno kombinirati. Serume je najbolje nanositi odvojeno – prije nanošenja kreme i/ili ulja i uvijek na očišćeno lice, a kod seruma s hijaluronom na vlažnu kožu.

Natrag na blog