Kako pravilno njegovati stopala ljeti

Kako pravilno njegovati stopala ljeti

Koliko god se veselili ljetu, dugim danima, lepršavoj odjeći i lakšoj obući, činjenica jest da takvo uživanje košta. Posebice kada je riječ o njezi.

Tijekom ljeta potrebno je više hraniti kosu, bolje hidratizirati i zaštititi kožu, a ni posebna njega stopala nije iznimka.

Saznajte kako na jednostavan način možete svojim stopalima pružiti hranjiv kućni spa.

Njega dolazi u tri koraka

Grube pete, ali i natečene i bolne noge tipične su ljetne "nuspojave". Stopala i gležnjevi i inače su najopterećeniji dio tijela. Međutim, ljeti je to posebno izraženo jer se zbog vrućine šire krvne žile i kapilare. Razlog je to zašto su teške noge svakodnevna pojava, i to uglavnom u poslijepodnevnim satima.

S druge strane, u pokušajima da se nogama da malo zraka spas se pronalazi u sandalama. Iako pomažu, činjenica jest da zbog njihova nošenja noga na stopalima postaje suha i gruba. Ako se još i ne njeguje redovito i pravilno, nije rijetka pojava da počne pucati i boljeti.

Srećom, trik za lagane, nježne i njegovane noge vrlo je jednostavan, a sastoji se od tri ključna koraka: kupka, piling i hidratacija.

Kupka će vas opustiti

Početak svake njege počinje dobrom kupkom. Kupka ima višestruke učinke: opušta otečena stopala, omekšava tvrdu kožu, pospješuje cirkulaciju i vraća svježinu. Ljetne kupke ne moraju nužno biti u toploj vodi. Ako vas muči problem otečenih nogu, hladna voda će vam biti korisnija. Međutim, idealno bi bilo naizmjenično namakati noge u toploj i hladnoj vodi.

Iako voda već sama radi čuda, nije nauštrb obogatiti je morskom soli ili različitim eteričnim uljima. 

Pilingom ćete skinuti odumrlu kožu

Iako se teško može vidjeti ispod površine zadebljane i tvrde kože, i stopala mogu (i trebaju) biti nježna.

Nakon što će vas kupka opustiti i omekšati kožu, potrebno je stanice mrtve kože odstraniti. To ćete najbolje uraditi jednim snažnim pilingom.

Pomiješajte kukuruznu krupicu i maslinovo ulje pa dobro utrljajte u svoja stopala. Nakon što isperete, pozovite u pomoć kamen za njegu stopala. Najbolje je koristiti kamen plovućac koji je dovoljno snažan da skine sve odumrle stanice kože, ali i dovoljno nježan da se pritom ne ozlijedite.



Kreme će vam nahraniti stopala

Nakon kupke i pilinga vaša će stopala biti nježna i glatka. Kako biste produljili taj osjećaj lakoće i njegovanosti, potrebno ih je dubinski nahraniti. Birajte kreme namijenjene isključivo njezi stopala. Njihova je tekstura nešto gušća, a aktivni sastojci pomažu u "razbijanju" tvrde kože. To ih čini odličnim odabirom u borbi protiv stopala koja peku, hiperkeratoze i slično. 

Intenzivna krema za njegu stopala, osim što djeluje keratolički (odstranjuje otvrdnuti sloj kože), djeluje i astiseptički. To je iznimno bitno ljeti, i to posebice za one osobe čija se stopala više znoje.

Ne zaboravite - i nokti su dio stopala

Nakon što ste omekšali i nahranili svoja stopala, odvojite još malo vremena za završni detalj koji će zasigurno činiti razliku. Riječ je, naravno, o noktima.

Dok kupku i piling za stopala nije potrebno raditi svaki dan, hidrataciju jest. Svakodnevno korištenje hidratantnog balzama za njegu stopala i noktiju vratit će lijep izgled i vašim noktima.

U slučaju da muku mučite sa slabim nožnim noktima, u svoju dnevnu beauty rutinu ubacite i olovku za jačanje noktiju. Isprobajte njegu i s olovkom za oštećene nokte koja vrlo uspješno ublažava simptome i pomaže u borbi protiv gljivičnih oboljenja.

Natrag na blog