Upoznaj Vitaminski serum RA s 0,1% retinaldehida, astaksantinom i ceramidima

Upoznaj Vitaminski serum RA s 0,1% retinaldehida, astaksantinom i ceramidima

Odabrati proizvod s retinoidom nije lak zadatak. Da bismo ga barem malo olakšali, razvili smo proizvod koji je svojevrstan nastavak našeg Vitaminskog seruma R² s nježnim retinil palmitatom i resveratrolom za uvod u njegu retinoidima. Stigao je potentan, snažan, vrlo koncentriran proizvod - upoznaj Vitaminski serum RA!

Moćna koncentracija najzanimljivijeg retinoida današnjice

Vitaminski serum RA sadrži retinaldehid (poznat i kao retinal), derivat vitamina A i prirodan prekursor retinoične kiseline.

Možemo ga nazvati i “moćnijim bratom” retinola, budući da se u lancu pretvorbe nalazi tik do retinoične kiseline, za razliku od poznatijeg i utoliko slabijeg retinola.

Retinaldehid je oblik retinoida koji pokazuje iznimno dobro djelovanje protiv preuranjenog starenja kože te nepravilnosti na koži u vidu akni i prištića (naročito u odrasloj dobi). In vitro testiranja su pokazala kako jedini u skupini retinoida, u topikalnoj primjeni pruža antibakterijsko djelovanje protiv gram-pozitivnih bakterija poput S. aeureus, Micrococcus spp. ili C. acnes, odnosno uzročnika povezanih s razvojem upalnih stanja kao što su akne.[1]

Vitaminski serum RA

Retinaldehid (retinal) možemo slobodno nazvati i “all-rounderom” jer je njegov učinak na kožu temeljito ispitan i višestruk, a pretvorba retinaldehida u retinoičnu kiselinu omogućava kontroliranije isporučivanje retinoične kiseline koži, time i blaže negativne učinke (iritativni potencijal) u odnosu na druge retinoide.[2] Tijekom ispitivanja u trajanju od 4 mjeseca također je promatran efekt retinaldehida u koncentraciji od 0,05% kod 32 ispitanice sa znakovima blagog ili umjerenog fotostarenja. Na kraju promatranog razdoblja zabilježen je značajan pomak u teksturi kože, a s vrlo malo neželjenih učinaka.[3]

U serumu se nalazi 0,1% retinaldehida što spada u visoku koncentraciju, a proizvod čini vrlo potentnim.

“All-rounder” od kojeg svi imaju benefite

Djelovanje Vitaminskog seruma RA bismo mogli podijeliti na 4 glavna učinka:

  • Uklanja i prevenira nepravilnosti
  • Uravnotežava lučenje sebuma
  • Ublažava vidljivost hiperpigmentacije
  • Ujednačava ten i usporava fotostarenje

Osim retinaldehida (retinala), serum svoje izuzetno pozitivne učinke na koži “duguje” pažljivo osmišljenoj listi sastojaka za efikasno sinergijsko djelovanje. Sadrži astaksantin, izuzetno jak antioksidans prirodnog porijekla koji prevenira fotooštećenja na koži, a u sinergiji s retinoidom djeluje protiv slobodnih radikala i vidljive hiperpigmentacije. Uz astaksantin, u formulaciji se nalaze i kompleks ceramida, bisabolol te alantoin koji dodatno ublažavaju iritativni potencijal retinoida.

Antioksidativno djelovanje do 100 puta jače od vitamina E

Astaksantin je jedan od najmoćnijih prirodnih antioksidansa uopće, a spada u karotenoide. Od 10 do 100 puta je jači od beta-karotena i likopena, ali i od vitamina C i E. Karakteristične je jarko narančaste boje koja je, uz retinal, zaslužna za jedinstvenu boju Vitaminskog seruma RA. Jedinstvena molekularna struktura astaksantina štiti kožu od fotooštećenja nastalih izlaganjem UV zrakama te učinkovito potiče njezino obnavljanje, otkrivajući zdravu i sjajnu kožu. Djeluje protiv hiperpigmentacija supresiranjem proizvodnje melanina u koži te kontrolom njegove depozicije. Astaksantin povećava i sposobnost kože da zadržava prijeko potrebnu vlagu, i to do 40%. Jača elastičnost tkiva, jedrost i punoću kože te doprinosi cjelokupnom osvježenom, ujednačenom i sjajnom tenu. U sinergiji s retinaldehidom djeluje protiv slobodnih radikala i vidljive hiperpigmentacije, kao i postupalnih mrlja. 

Vitaminski serum RA

Ceramidi, bisabolol, alantoin, glicerin...

Vitaminski serum RA sadrži i bioidentične ceramide i njihove prekursore koji korigiraju oštećenja hidrolipidne barijere kože (stratum corneum), potiču sintezu kožnih lipida i stimuliraju prirodno svojstvo samoregulacije razina hidratacije, što dovodi do snažnije i otpornije kože, ali i dugoročnog uravnoteženja pojačanog lučenja sebuma kao nerijetke pojave kod dehidrirane kože. Formulaciju zaokružuju kultni i neizbježni njegujući sastojci – bisabolol, alantoin i aloe vera.

Bisabolol  je izuzetno umirujuć, protuupalni i antimikrobni sastojak koji je idealan za kožu narušene hidrolipidne barijere, sklonu iritacijama. Poznat je po pojačavanju moći upijanja aktivnih tvari i sastojaka u kožu, posebice antioksidansa i potentnih aktivnica kao što je retinaldehid. Vrlo je njegujuć, a koži pruža i moguć učinak protiv dispigmentacija. Alantoin je također jedna od najpoznatijih hidratizirajućih i obnavljajućih tvari u preparativnoj kozmetici. Djeluje kao svojevrsni modulator upalnih reakcija i procesa u koži, stimulirajući pritom obnavljanje i zacjeljivanje.

Kome je serum namijenjen

Vitaminski serum RA namijenjen je svima koji žele uvesti retinaldehid u rutinu njege, kao i iskusnijim korisnicama retinoida čija koža treba nešto više od retinil palmitata i retinola, a još uvijek ne žele posegnuti za retinoidima dostupnima isključivo na recept.

Preporučuje se korištenje na:

  • kožama "naviknutim" na blaže oblike retinoida, odnosno osobama koje žele prijeći na konkretniju njegu
  • masnim i mješovitim kožama sklonima začepljenju pora, aknama i prištićima
  • uravnoteženoj koži s hiperpigmentacijama, borama i finim linijama
  • tankoj, neotpornoj koži oštećenoj suncem kojoj je potrebno obnavljanje (uz posebno oprezno i sporo uvođenje)

Kako koristiti Vitaminski serum RA

Uvesti u rutinu uvečer, za početak na čisto suho lice. Nanijeti količinu od 2 zrnca nara na cijelo lice, izbjegavajući područje oko očiju, zatim nanijeti hidratantnu kremu i/ili ulje bez drugih aktivnih tvari (bez vitamina C, drugih retinoida, kiselina – hijaluronska kiselina i peptidi su izuzetak). Koristiti dvaput do triput tjedno, pratiti kožu, zatim postupno povećavati korištenje ovisno o potrebama. Kod otpornije kože moguće je korištenje svaki dan, čak i uz nanošenje nakon tonika i hidratantnog seruma (na bazi hijaluronske kiseline, recimo Hijaluron hidrator 4H). Kod kože sklone iritaciji i kod prvog uvođenja retinoida u njegu moguće je i nanošenje tehnikom bufferinga (prvo neutralna hranjiva krema, zatim serum pa ponovno krema i/ili ulje). Ako postoji dvojba oko uvođenja ovog seruma, preporučujemo javljanje za personaliziranu preporuku i rutinu njege, kao i obavezan patch test na podlaktici u trajanju od 48 sati. 

Vitaminski serum RA - tekstura

Što (potencijalno) očekivati tijekom korištenja

Retinoidi sami po sebi ubrzavaju staničnu izmjenu i mogu izazvati privremenu iritaciju (ovisno o samoj koži) dok se ne privikne na uvođenje ove aktivne tvari. Da bi taj iritativni potencijal bio što manji, u formulaciji se nalaze i ceramidi, bisabolol i alantoin koji obnavljaju i jačaju zaštitnu barijeru kože, doprinose elastičnosti i čvrstoći te smanjuju gubitak vlage jačajući “sposobnost” kože da istu zadržava u svojim slojevima te aloe vera i glicerin za dodatnu dozu hidratacije. Sinergijski djeluju na umirivanje kože, sprječavanje ljuštenja i brže privikavanje na uvođenje retinoida u rutinu.

Kako ubrzavaju staničnu izmjenu, ubrzavaju i proces odbacivanja odumrlih stanica i izlaska zatvorenih komedona na kožu. Zbog toga je moguća faza čišćenja kože u kojoj će na površinu izaći zatvoreni komedoni koji su bili ispod površine. Aktivna tvar u serumu, retinaldehid, djeluje tako da ih pomaže "izvući", a potom zacijeliti te ujedno sprječava nove upale i postupalne mrlje. Ova je faza individualna (može se i ne mora dogoditi), privremena je i prolazna.

Na što sve obavezno pripaziti

Vitaminski serum RA koristi se isključivo uvečer i ne preporučuje se njegova primjena u trudnoći. Ne smije se koristiti paralelno (u istoj rutini) s kiselinama, drugim retinoidima jakim aktivnim tvarima (primjerice visoke koncentracije askorbinske kiseline) i pilinzima (barem ne u početku)! Moguće je privremeno crvenilo i senzacija laganog peckanja koje je privremeno i prolazno. Ako se nastavi kroz duže vrijeme ili pojača, potrebno je prekinuti upotrebu. Nije za osjetljivu, oštećenu kožu, kožu s kroničnim stanjima i izrazito sklonu iritacijama. Visoki zaštitni faktor protiv sunca tijekom dana neophodan je prilikom korištenja ovog proizvoda. Predlažemo Professional fluid za lice SPF 30 ili kremu SPF 50, odnosno proizvode koji s lakoćom mijenjaju dnevnu kremu, a pružaju i dodatnu njegu uz niacinamid i koenzim Q10. Proizvod ne sadrži dodani miris, a karakteristične je narančaste boje koja je prirodnog porijekla (astakstantin i retinal u kombinaciji) i može varirati od slabije do jače nijanse.

------------------

[1] M Pechère 1, L Germanier, G Siegenthaler, J-C Pechère, J-H Saurat. The antibacterial activity of topical retinoids: the case of retinaldehyde. Dermatology 205.2 (2002): 153-158. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12218231/ pristupljeno 24.9.2020.

[2] Jean Hilaire Saurat, Liliane Didierjean, Elisabeth Masgrau, Pierre A Piletta, Stefano Jaconi, Dominique Chatellard-Gruaz, Dagmar Gumowski, Isabelle Masouyé, Denis Salomon, Georges Siegenthaler. Topical Retinaldehyde on Human Skin: Biologic Effects and Tolerance. Journal of Investigative Dermatology Volume 103:6 (1994) 770-774. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022202X94958181 pristupljeno 24.9.2020.

[3] Ochando N, LaGarde JM, Couval E, et al. Evaluation clinique et paraclinique des effets du rétinaldéhyde topique dans le photovieillissement cutané Nouv Dermatol. 13 (1994) 525–35. https://core.ac.uk/download/pdf/20637925.pdf pristupljeno 24.9.2020.

Natrag na blog