Kako spriječiti (i ublažiti) ispucanost i oštećenja kose

Kako spriječiti ispucanost i oštećenja kose

Gotovo je nemoguće naići na zdravu, netretiranu kosu koja nije barem jednom, makar u tinejdžerskim danima prošla razdoblje eksperimentiranja s bojama. No, uz malo pažnje, stručne frizerske ruke i ove korake moguće je imati i obojanu i zdravu kosu, od vlasišta do vrhova.

Redovito se šišajte

Iako vam redoviti mjesečni posjeti najdražem frizerskom salonu nažalost neće pomoći da vam kosa brže raste, itekako će doprinijeti njezinom zdravlju, punoći, sjaju i - dužini. Ispucani, neugledni vrhovi kose lako se lome, zbog čega kosa doista postaje grublja, a i kraća. Da biste izbjegli nezadovoljstvo svojom frizurom, svako toliko svratite na tretman škarama, a usput se prepustite blagotvornoj masaži vlasišta.

Pažljivo birajte šampon

Iako je u vašoj kosi svega nekoliko trenutaka prije nego što ga isperete, šampon je vrlo važan čimbenik zdravlja i lijepog izgleda kose. Proizvodi prepuni umjetnih bojila, parabena, silikona maskiraju oštećenja vlasi, čime je dugoročno otežavaju, čine beživotnom i bez volumena. Osim za izgled kose, sastav šampona važan je i za zdravlje vlasišta. Šamponi bez silikona i SLS-a nisu uzalud jedan od najvećih trendova u svijetu njege kose. Isprobajte ih, iznenadit ćete se koliko će vam kosa, neovisno o tome je li duga, kratka, ravna ili valovita, ujedno biti nježna i lepršava, a vlasište zdravo i uravnoteženo.

 

Prirodni šampon menta i lavanda

Budite oprezni s bojanjem

Frizerske su tehnike itekako napredovale, a proizvodi namijenjeni bojanju postali sigurniji i za kosu i za okoliš. Ipak, postupci poput blajhanja i dalje ostaju biti pogubni za elasticitet i strukturu vlasi. Odvažite li se na takvu avanturu promjene boje kose, odustanite od rizika koje nosi kućna radinost i prepustite se u ruke stručnjaka. Dobar će frizer znati procijeniti koliko će vam vremena trebati da postignete željenu nijansu i, još bitnije, nagovoriti vas da s procesom krenete sporo, ali sigurno. Umjesto samostalnog bojanja, preuzmite možda još važniju ulogu pripreme i održavanja zdravlja kose. Prije i poslije samog bojanja posvetite se redovitom nanošenju maski i pakunga, što kupovnih, što domaćih, koji će pomoći da vlasi ostanu pune, čvrste i elastične.

Uvedite ulja u svoju rutinu

Odlučite li se sami raditi maske i pakunge, obavezno se poslužite prirodnim, hladno prešanim, organskim uljima. Već je naveliko poznato koliko su ulja vrijedna u njezi kose. Doprinose zdravlju vlasišta, sprječavaju iritacije i perutanje, stimuliraju rast kose, dlaku čine snažnom i sjajnom, hrane suhe vrhove, sprječavaju njihovo listanje i pucanje… Dobra je stvar što je većina ulja poput bademovog, arganovog, ricinusovog i kokosovog jednako blagotvorna u njezi kose, ali i kože pa će vam ulje koje odaberete biti multifunkcionalno.

Češljajte se i masirajte vlasište

U njegu kose, kao što i sami znate, valja investirati, a jedna od takvih investicija svakako je i dobra četka za kosu. Neovisno o materijalu od kojeg je izrađena, četka mora biti dovoljno snažna, a opet nježna prema vlasima i vlasištu. Osim što četkanjem odstranjujete uobičajenu dnevnu količinu otpalih vlasi, istim postupkom stimulirate cirkulaciju vlasišta, ali i ravnomjerno raznosite prirodnu masnoću koja vlasi štiti od isušivanja. Svoj ritual četkanja možete produžiti i masažom prirodnim uljima uz dodatak eteričnog ulja ružmarina koje će dodatno prokrviti folikule i tako osnažiti korijen kose.

 

Kokos ricinus ulje

 

Odmorite se od uređaja za stiliziranje

Često i nesmotreno korištenje uređaja za kovrčanje ili ravnanje kose, popularnog figara ili pegle, kosi može dodatno naškoditi. Ako joj već ne možete "propisati" zasluženi odmor i sušenje na svježem zraku, bez postupka oblikovanja, pripazite na to da je kovrčate ili ravnate tek kad je potpuno suha i dobro zaštićena proizvodom za zaštitu od topline. Naravno, kao u svemu, imajte dobru mjeru i po pitanju stiliziranja pa to pokušajte činiti što je rjeđe moguće.

Jedite zdravo, pijte puno vode

Naravno, kao i u slučaju kože, i kosa je često rezultat naših izbora koji se ne tiču samo šampona i regeneratora. Sve što jedemo i pijemo itekako utječe na lučenje masnoće, zdravlje kože vlasišta, sjaj kose, pa i njezin rast. Ako želite da vaša kosa i koža budu odraz vašeg unutarnjeg zdravlja, priuštite im ono što najviše vole – mnogo svježe, neprocesuirane i cjelovite hrane u vidu povrća i voća, dovoljno vode i puno kvalitetnog sna.

Natrag na blog