Tvrda voda i kosa - savjeti protiv isušivanja i oštećenja

Tvrda voda i kosa - savjeti protiv isušivanja i oštećenja

Jedna od stvari koja itekako utječe na  na kvalitetu kose jest – voda. Točnije, njezina tvrdoća. Tvrda voda sadrži visoke razine minerala kao što su magnezij i kalcij, nasuprot demineraliziranoj vodi koja se koristi u kućanstvu i recimo, proizvodnji kozmetike. Tvrda voda široko je prisutna u gradovima, a kontinuiranim taloženjem minerala na površini vlasi nažalost doprinosi oštećenju kose. U nastavku donosimo o kakvim se oštećenjima radi i kako im doskočiti.

Minerali uzrokuju lomljivost, pucanje vlasi...

Minerali u tvrdoj vodi mogu dovesti do suhoće kose, budući da kontinuirano oblažu površinu dlake. Vlas postaje manje hidratizirana, manje elastična i znatno manje sjajna. Lomljivija je i sklonija pucanju. Također, kosa postupno postaje gruba, a teže ju je i stilizirati po želji. Tvrda voda posebno utječe na bojanu kosu – dolazi do blijeđenja boje i slabljenja vidljivosti pigmenta. Ništa manje bitno, mineralne nakupine mogu itekako utjecati na kožu vlasišta i uzrokovati ili doprinijeti pojavi perutanja, svrbeži, suhoće.

Ublažite utjecaj tvrde vode odabirom šampona

Manje je poznato da se pojedinim vrstama šampona, točnije određenim sastojcima, mogu ublažiti posljedice tvrde vode na kosi. U tu svrhu nužno je barem povremeno primijeniti šampon sa sulfatima koji pružaju dubinsko čišćenje i mogu ukloniti nastale naslage s kose i vlasišta. Jasno je da postoje razne vrste sulfatnih tenzida, odnosno tvari koje pjene i čiste - i nisu sve jednake. Primjerice, SLES blaži je tenzid od klasičnog SLS-a, a opet vrlo učinkovit u pjenjenju i odstranjivanju naslaga minerala. Korisno je koristiti i šampone s tzv. kelatorima u sastavu (npr. Disodium EDTA), odnosno tvarima koje minerale vežu na svoju strukturu i tako pomažu u smanjivanju utjecaja tvrde vode. Ovisno o preferencijama i potrebi, to mogu biti Ricinus šamponKopriva i paprena metvica šampon. Za ostala pranja odabir može pasti na jednostavniji prirodni šampon Menta i lavanda.  

Hidratacija, ulja, silikoni

Dubinsko hidratiziranje kose, ali i uspostavljanje ravnoteže uz emolijentnu i proteinsku njegu, uz korištenje proizvoda za zaštitu kose od vanjskih utjecaja čimbenici su koji znatno utječu na poboljšanje kvalitete kose i smanjivanje utjecaja tvrde vode. Da bi kosa bila u balansu, potrebno je pronaći „onaj pravi“ recept. Poželjno je kroz tjedan rotirati proizvode s glicerinom i hijaluronskom kiselinom za vlagu, zatim pakunge Amla uljem, Kokos ricinus uljemArgan makadamija uljem te silikonima kao u SILK ON silikonskom serumu za kosu. Upravo će silikoni u zadnjem koraku adekvatno obložiti dlaku i spriječiti taloženje mineralnih depozita iz vode.

Potaknite sjaj domaćim octom i izbjegavajte vruću vodu

Isperite kosu otopinom razrijeđenog octa (jabučnog ili bijelog) nakon pranja šamponom. To može pomoći u otapanju mineralnih naslaga i obnavljanju pH ravnoteže kose. Pomiješajte ocat i vodu u omjeru 1:3 i koristite kao završno ispiranje. Već je dobro poznato i kako vruća voda šteti i kosi i vlasištu. Između ostaloga, utječe na ravnotežu prirodnih ulja i zdravlje kože tjemena. Mlaka voda mnogo je bolja opcija. Pretjerana toplina u nijednom slučaju nije dobar odabir, pa tako valja smanjiti i korištenje električnih uvijača i pegla. Uvijanje kose čarapama, tajicama ili pak pojasom ogrtača sad je pravi hit zato što ne oštećuje kosu, a s njima se može i prespavati.

Uložite u omekšivače vode i filtere

Instalirajte omekšivač vode u cjelokupnom kućanstvu ili pak koristite izmjenjivi filter za glavu tuša. Takvi uređaji i dodaci mogu pomoći u smanjenju mineralnog sadržaja u vodi, sprječavajući negativne učinke na kosu. 

Natrag na blog