LJETNI VODIČ: Kako očuvati zdravlje i ljepotu kože i kose

LJETNI VODIČ: Kako očuvati zdravlje i ljepotu kože i kose

Iako boravak na moru puni baterije, sunce i morska sol mogu 'iscrpiti' i kožu i kosu. Posvetite im pažnju uz pomoć savjeta koji slijede. 

Sunce je korisno i ne mora biti opasno

Sve se češće priča o opasnostima koje donosi izlaganje suncu. Ipak, valja podsjetiti koliko je, s druge strane, sunčanje neophodno za zdravlje tijela i uma. Zašto? Sunčeve zrake direktno potiču sintezu, odnosno stvaranje vitamina D. Taj je vitamin prije svega važan za ravnotežu kalcija u tijelu kod svih dobnih skupina, naročito kod djece i žena u razdoblju menopauze. Sunce nam donosi veselje, u pravom smislu te riječi. Podiže razine serotonina, zbog čega nas čini bolje raspoloženima. No, u svim prednostima sunčanja valja uživati s mjerom i oprezom.

Neka doktor ima zadnju riječ

Prvo pravilo odgovornog sunčanja ipak je slušanje liječničkih preporuka. Ako imate kožu sklonu jakoj alergiji na sunce i opeklinama, sunce si ne morate u potpunosti uskratiti, ali nastojte se manje izlagati. Na plaži uživajte prije 11 i iza 16 sati. Pripazite i ako koristite određene lijekove i prirodne preparate kao što je gospina trava, a koji mogu potaknuti izrazitiju osjetljivost kože na sunce. Ne zaboravite zaštititi dijelove tijela na koje se obično zaboravlja, kao što su tjeme, oči, usne, vrat i stopala. Jednom godišnje svakako posjetite dermatologa i provjerite stanje madeža.

‘Uposlite’ sve raspoložive filtere

Zrake sunca možda nisu vidljive, ali posljedice mogu biti. Srećom, možete ih prevenirati, i to proizvodima za zaštitu od sunca koji štite od cijelog spektra zračenja. Olival Sun linije krema, mlijeka i ulja za sunčanje te proizvoda za zaštitu dječje kože temelje se na učinkovitim UVA i UVB zaštitnim filterima, ali i na bogatstvu hranjivih, njegujućih sastojaka.

Kakao maslac, miris kokosa, ulje masline…

Idealne proizvode za zaštitu od sunca najbolje je odabrati prema tipu i potrebama kože. SunMilk mlijeka dobar su odabir za osjetljivu kožu, dok suhi tip kože istovremeno možete zaštititi i nahraniti Sun Oilé uljem za sunčanje. Ovi proizvodi ne sadrže konzervanse, već samo sastojke koje koža obožava, kao što su visokokvalitetno maslinovo ulje i mirisan kakao maslac.

Ne zaboravite na mrlje, madeže i tetovaže! Osjetljiva područja na tijelu zahtijevaju nešto više pažnje, no zapravo ih je vrlo lako zaštititi. Praktična zaštita od sunca u sticku dolazi sa zaštitnim faktorom 50, stane u svaki džep, a kožu obavija bogatim slojem koji štiti od sunca, bure i morske soli.

I kosu valja dobro zaštititi

UVA i UVB zrake ne oštećuju samo kožu - naštetiti mogu i vašoj kosi. Osim toga, morska voda i često šamponiranje vrlo brzo učine svoje pa kosu ostave isušenom i beživotnom. Kako to spriječiti? Prvenstveno pravilnom njegom tijekom cijele godine, ali i korištenjem namjenskih proizvoda! SunHair je preparat koji spaja prednosti uljne njege za kosu i zaštitnih filtera. Sadrži ulja argana i makadamije koja vlasi obavijaju zaštitnom barijerom, a kosu štite od oštećenja i isušivanja.

Ne preskačite njegu

Osim što joj treba zaštita od sunca, koža tijekom ljeta vapi i za pojačanom njegom. Ponajprije su to hidratacija i obnova lipidnog sloja. Nakon tuširanja kožu zato nahranite SunSOS losionom. Ovaj losion sadrži aloe veru i pantenol koji zajednički umiruju kožu i potiču prirodno obnavljanje.

Izrazito suha koža zahtijeva izrazito bogatu njegu, a takvu će joj pružiti  Olival Čarobno suho ulje za tijelo. Ulja lješnjaka, argana, jojobe. divlje ruže i makadamije kožu čine mekom i svilenkastom. Čarobno suho ulje idealno je za njegu kože nakon sunčanja, ne samo zbog ublažavanja štetnog djelovanja UV zraka, već i zbog vraćanja neophodne vlage. Jednom tjedno i kosi obavezno priuštite hranjivi tretman u obliku pakunga. Uljem avokada, čička, badema ili kombinacijom kokosa i ricinusa nahranit ćete i kosu i vlasište, a vlasima vratiti čvrstoću i sjaj.

Natrag na blog