SPA njega tijela – kako nas (i koji) mirisi opuštaju i revitaliziraju

SPA njega tijela – kako nas (i koji) mirisi opuštaju i revitaliziraju

Mirisi su pokretači uspomena, nostalgije i emocija. Utječu na naše raspoloženje, čak i na određena stanja, pa tako mogu i izazvati i ublažiti glavobolju – ovisno o tome kakve smo sreće i osjetljivosti organizma. Ako osobno preferirate kozmetiku za lice bez mirisa, a u svoju njegu ipak želite unijeti malo glamura koji će vas oraspoložiti i opustiti, parfemski bodycare proizvodi raskošnih i kompleksnih mirisa nešto su što trebate u svojoj kupaonici. Mirise je dobro birati po parfemskim notama kao i kod parfema, a u nastavku donosimo neke od povijesno najistaknutijih i najvoljenijih. Odabir po notama omogućit će ciljanu potragu odgovarajućih mirisa, ali i lakše kombiniranje s omiljenim parfemima.

Ruža

Baš kao što postoji "mali milijun" vrsta ruža, tako postoji i izuzetno puno mirisa ruža. Često je taj miris polarizirajuć, a mnogi imaju tendenciju asocijacija isključivo s jednim, pomalo retro i čak staromodnim, „prašnjavim“ i ponekad puderasto-teškim mirisom ruže. Međutim, to je samo jedna od opcija. Miris ruže može naginjati na zelenu stranu, pogotovo ako je parfemska kompozicija ojačana geranijumom i zelenim notama kao što su galbanum i list ljubičice. Ruža može mirisati i vrlo mladenački, optimistično i svježe, ako se u kompoziciji nalaze voćne i slatke note kao što su grejpfrut, kruška, malina, sandalovina i vanilija. To su neke od nota koje krase miris Ružine kolekcije za njegu tijela. Koju god parfemsku kompoziciju odabrali, odabrat ćete je zbog svoje ljepote, ali i učinka na naše blagostanje. Miris ruže ublažava stres, potiče pozitivno raspoloženje, a prema nekim studijama, i bolju koncentraciju.

Ylang ylang

Mnogi nisu upoznati s ovom parfemskom notom i cvijetom, no možda bi mogli prepoznati njegovu ljepotu koja se ističe kroz velike bijele cvjetove sa žutim detaljima ili pak raskoš mirisa u suhom ulju ili losionu za tijelo. Bogatog je, senzualnog i gotovo "baršunastog" mirisa koji jednostavno evocira kremoznost, ljeto, opojnost i egzotiku. Kao i u slučaju ruže, ylang ylang može smanjiti stres i anksioznost te potaknuti osjećaj smirenosti i opuštenosti. Osim toga, miris ylang ylanga povezan je s poboljšanjem raspoloženja i povećanjem osjećaja sreće. Također se vjeruje da ova nota može povećati samopouzdanje i osjećaj privlačnosti, a koristi se i u aromaterapiji, i to za postizanje emocionalne ravnoteže. Kažu da miris ylang ylanga može poboljšati kvalitetu sna, što je ključno za opće emocionalno blagostanje. Zbog svoje snage i prodornosti, često se koristi u sredini parfemske kompozicije ili parfemske piramide, baš kao u Čarobnoj kolekciji gdje se nalazi u bogatom društvu kokosa, vanilije, jasmina, breskve...

Cedar

Ljubitelji smirujućih i uzemljavajućih nota doći će na svoje uz mirisnu notu cedra. Cedar ima prepoznatljiv, bogat i zemljan miris koji se često opisuje kao drvenast, suptilan i balzamičan. Njegov miris je svjež, prodoran, energičan ali i topao, sa smolastim i začinskim natruhama. Ako bismo govorili o asocijacijama, cedar definitivno nagovještava odmjerenost, dubinu, udobnost, mudrost, samouvjerenost i ugodu. Zbog svojih karakteristika, cedar se često koristi kao bazna nota u parfemima, gde može da pruži trajnost i stabilnost mirisnoj kompoziciji. Važno je napomenuti kako je ova nota podjednako voljena i od strane žena i od strane muškaraca te potpuno uniseks kad je nošenje u pitanju.

Vanilija

Topao, gurmanski, sladak, kremast, nježan, zavodljiv, prodoran, ugodan, slastan, blago dimast, blago začinjen i balzamičan, privlačan i neodoljiv... Sve su to karakteristike moćnog mirisa vanilije za koji kažu da je poput afrodizijaka. Činjenica da se nalazi u brojnim parfemima tome svakako ide u prilog. Složit ćete se, vanilija definitivno djeluje umirujuće, što može pomoći u smanjenju stresa i negativnih svakodnevnih emocija. Miris vanilije mnoge od nas podsjeća na ljepotu blagdana, toplinu doma i druženje s najbližima uz praznične slastice – no, vanilija nije isključivo zimski miris. Itekako se dobro nosi i ljeti pa se također, kao nota, nalazi u Čarobnom suhom ulju, Čarobnom shimmer losionu i drugim proizvodima iz kolekcije. Njen topao i sladak miris pomaže u stvaranju osjećaja opuštenosti i ugode, što doprinosi relaksaciji i revitalizaciji. Zbog svojih umirujućih svojstava, vanilija može poboljšati kvalitetu sna. Njen miris pomaže u opuštanju prije spavanja, olakšavajući brže uspavljivanje i dublji san.

Sladić

Miris sladića često je polarizirajuć, što znaju oni koji ga često nalaze u čajevima gdje daje slatko-biljnu notu, no čitajte dalje – apsolutno je divan u parfemskim kompozicijama koje sadrže druge tople, orašaste i gurmanske note. Ovo je dubok, jak, bogat i sladak miris s natruhama zemljanosti i začinjenosti nalik na anis. Sladić može imati i pomalo "čajast" gorkasto-biljni miris, a upravo mu takvi tonovi daju na kompleksnosti i dubini. Uz note poput badema i tonke, vanilije i jasmina kao što je to slučaj kod Kristalne kolekcije za njegu tijela, miris sladića posebno se ističe po toplini, udobnosti i utješnosti – a takve karakteristike svakako bude osjećaje opuštenosti i revitaliziranosti.

Natrag na blog