Suho četkanje: Za što je dobro i kako se pravilno primjenjuje

Suho četkanje: Za što je dobro i kako se pravilno primjenjuje

Poželjno je s vremena na vrijeme uraditi detoksikaciju organizma. Najčešće to radimo iznutra zaboravljajući da možemo detoksicirati organizam i putem našeg najvećeg organa – kože.

S ciljem čišćenja organizma i izvana i iznutra osmišljena je još jako davno tehnika suhog četkanja. Što je ona, koje dobrobiti donosi, ali i kako je pravilno primjenjivati, pročitajte u nastavku.

Suho četkanje donosi dobrobiti i iznutra

Tehnika suhog četkanja već je stotinama godina jedna od omiljenih spa metoda u Skandinaviji, Rusiji i Turskoj. Međutim, posljednjih godina proširuje svoj utjecaj i u druge krajeve svijeta, pa tako i kod nas.

Ovom se metodom uspješno otklanja stari i suhi površinski sloj kože. Međutim, osim što se suho četkanje koristi kako bi koža bila nježna, njegovana i glatka, ono ostavlja i dubinske tragove, odnosno dobrobiti za cijeli organizam.

Suho četkanje, kako kažu mnogi izvori, pomaže u borbi protiv celulita, jača imunitet, pomaže u pravilnom radu žlijezda i lučenju hormona, poboljšava cirkulaciju, potiče probavu, oblikuje mišiće, a tijelo rješava viška vode i toksina. Najbolje od svega je što je tehnika suhog četkanja jednostavna i lako primjenjiva u svakom domu.

Kako izgleda pravilno suho četkanje

Za suho četkanje najprije trebate nabaviti potreban "alat", odnosno četku. Preporučljivo je koristiti četku s čekinjama od prirodnih, a ne sintetičkih materijala. Osim toga, baš kao što nije poželjno obavljati suho četkanje četkom s pregrubim vlaknima, ni previše mekana vlakna nisu dobra jer umanjuju efekt ovog tretmana. Svakako nabavite četku s dovoljno dugačkom drškom kako biste mogli iščetkati i leđa koja često ostaju zaboravljena.

Suho četkanje poželjno je raditi svaki dan prije tuširanja. Kako bi suho četkanje imalo smisla, odnosno kako biste osjetili sve njegove dobrobiti, potrebno ga je pravilno raditi. Tako za početak valja znati da je suho četkanje kombinacija kružnih i ravnih pokreta koji započinju od stopala, i to u smjeru prema srcu.

Dakle, ravnim dugačkim i pokretima četkajte noge od stopala prema gore. Prijeđite zatim na ruke od šaka prema ramenima. Leđa četkajte odozgor prema dolje, a trbuh kružnim pokretima odozdo prema gore. Na taj će se način limfa usmjeriti prema srcu. Četkanje u suprotnom smjeru se ne preporučuje jer može uzrokovati dodatno opterećenje vena i limfnih čvorova.

Četkanje treba biti nježno, nipošto s prejakim pritiskom, a ovu tehniku nije preporučljivo primjenjivati na oštećenim mjestima, na mjestima na kojima imate neku iritaciju ili osip, kao ni na intimnom području. Suho četkanje se može primjenjivati na licu, ali za njega vam je onda potrebna četka s još mekšim čekinjama ili ručnik. Sam postupak suhog četkanja može trajati između 10 i 15 minuta, ovisi od osobe do osobe. U slučaju da metodom suhog četkanja nastojite, recimo, razbiti celulit, onda se samo na tom području možete zadržati 10-ak minuta.

Čarobno mlijeko za tijelo

Što nakon suhog četkanja

Kako bi se uklonile sve odumrle stanice kože, nakon suhog četkanja potrebno je istuširati se. Tuširanje je preporučljivo završiti s toplo-hladnim ciklusima. Pustite tako na pet sekundi vruću vodu, pa na pet sekundi hladnu. Ponovite to tri puta, a tuširanje završite hladnom vodom. Koristi ovog rituala primijetit ćete već nakon mjesec dana. Međutim, kako biste malo začinili svoju tehniku suhog četkanja, za vrijeme tuširanja napravite i blagi piling.

Čarobni piling gel u svom sastavu ima nježniji tenzid prirodnog porijekla te zrnca koštica marelica. Upravo zbog toga idealan je odabir za blagi piling jer neće isušivati kožu. Sve odumrle stanice kože koje su eventualno ostala neuklonjene tijekom suhog četkanja, zahvaljujući pilingu sigurno ćete riješiti.

Osim toga, za potpuni spa doživljaj u vlastitom domu, nakon tuširanja dubinski nahranite kožu koristeći Čarobno, Kristalno ili Ružino mlijeko za tijelo. Njihova hranjivost i raskošna, mirisna tekstura bogata prirodnim uljima pružit će vam dugotrajnu hidrataciju i pomoći u brzom obnavljanju kože.

Budući da je suha i ispucala koža češća u hladnijim danima, cjelokupni tretman koji uključuje suho četkanje, piling i tuširanje u toplo-hladnim ciklusima te dubinsko hranjenje kože zahvaljujući mlijeku za tijelo po izboru, posebno se savjetuje upravo u tom periodu. Neka vaša koža bude zdrava, nježna i nahranjena i tijekom zime. 

Natrag na blog