Razlike između prirodne, organske i veganske kozmetike

Razlike između prirodne, organske i veganske kozmetike

Uz sve veću razinu svijesti o očuvanju prirode i zdravlja, sve više raste i potreba za kozmetikom koja je što nježnija i prema okolišu i prema koži.

Prvi, pionirski koraci prema izradi prirodne i organske kozmetike za njegu napravljeni su upravo na tlu Europe, a njezina je popularnost započela davnih šezdesetih godina prošlog stoljeća. Uz napredak po pitanju ekologije, održivosti, educiranosti i, na kraju krajeva, izbora koje svakodnevno donosimo, ne čudi da sve češće težimo prirodnim i organskim proizvodima. 

Prirodno i organsko nije isto

Buđenjem svjesnosti o važnosti usvajanja novih standarda i principa u izradi kozmetike, javila se i potreba za regulacijom samih pojmova. Neovisna I neprofitna organizacija The International Natural and Organic Cosmetics Association tome se najviše posvetila i pojmove točno definirala, postavljajući pred proizvođače kompleksan, ali jasan put do cijenjenog NATRUE certifikata.

Tako kozmetiku dijele na isključivo prirodnu, prirodne proizvode s udjelom organskog te na organske proizvode. Dok se pojam "prirodno" odnosi na sastojke koji su u izradi kozmetike korišteni u izvornom stanju, "organsko" se odnosi na uzgoj sirovina, koji pak mora biti što prirodniji (bez pesticida, štetnih kemikalija i sl.) te, u konačnici, strogo reguliran.

Ekstra hidratatna krema Smilje

NATRUE prisutan i u Hrvatskoj

Svi proizvođači koji se odluče na izradu kozmetike prema ovim pravilima moraju se držati i pravila 75%. Njime jamče da je barem toliko njihovih proizvoda u pojedinoj kolekciji izrađeno upravo prema sljedećim NATRUE standardima:

  • dopušteni su isključivo prirodni sastojci organskog porijekla, sastojci derivirani iz biljnih izvora te bioidentični sastojci (minerali i pigmenti)
  • isključeni su sastojci sintetičkog, odnosno umjetnog porijekla
  • isključena je voda kako se ne bi umjetno "pumpao" postotak prirodnih sastojaka u formulacijama
  • potiče se održivost u proizvodnji, korištenje reciklabilne ambalaže, dugoročna predanost kriterijima organizacije, podizanje svjesnosti o "greenwashingu"

Ove je standarde usvojilo više stotina svjetskih proizvođača, među kojima je, kao prva tvrtka u Hrvatskoj i regiji koja je od certificirana NATRUE certifikatom, i Olival. 

Jednostavnost bez okrutnosti

Dok NATRUE promovira izvornost, čistoću sirovina te jednostavnost samih formulacija proizvoda, sve se više proizvođača okreće prema korištenju sastojaka koji su cruelty-free i veganski. Oni se mogu preklapati, no sami su po sebi različiti.

Pojam "cruelty-free" označava proizvode, odnosno kozmetiku koja nije testirana na životinjama, dok su veganski oni proizvodi u čijem se sastavu nalaze sastojci isključivo biljnog porijekla. Cjelokupan asortiman Olival proizvoda za njegu lica, tijela i kože, u skladu je s cruelty-free principima. Više od 2/3 asortimana pritom je temeljeno isključivo na sastojcima biljnog porijekla. 

Kolekcija Smilje

U ovoj se kolekciji nalazi 14 certificirano prirodnih proizvoda koji ponosno nose oznaku NATRUE, a među njima su i proizvodi biljnog porijekla. Tu su Micelarna otopina Smilje, Micelarni gel Smilje te Micelarna pjena Smilje za (dvostruko) čišćenje lica, ali i Aktivni piling Smilje te Aktivna maska Smilje te Ekstra Hidratantna krema Smilje. Osim ove kolekcije, certificirani su i tekući sapuni za ruke. 

Kolekcija Professional

Ako još niste započeli njegu vitaminima, antioksidansima i drugim aktivnim tvarima, a tražite proizvode bez životinjskih sastojaka, isprobajte Vitaminski serum B3, Vitaminski serum C+, Hijaluron hidrator 4H, Peptidni serum P, Vitaminski serum R², Vitaminski serum RA ili pak moćno ulje za njegu lica iz kolekcije Professional  - Omega eliksir. 

Kolekcija #MALCI


Kolekcija #MALCI

Cjelokupna kolekcija prirodne kozmetike za njegu dječje i mladenačke kože i kose u potpunosti je biljnog porijekla. Šampon i regenerator #KUPANAC, gel i kupka za tuširanje #TUŠIRANAC, univerzalna krema #MALAC, mlijeko za tijelo #MAZANAC i sprej za raščešljavanje kose #RAŠČEŠLJANAC proizvodi su koji sadrže isključivo kvalitetne, njegujuće i neškodljive sastojke, a odgovarat će svim generacijama.

Namjenski gelovi i kreme

Zatrebate li posebnu njegu kože ili pojedinih dijelova tijela, a pritom želite proizvode isključivo biljnog porijekla, pouzdajte se u namjenske gelove. Aloe vera gel, Arnika gel, Neven krema, Ice gel, Konjski balzam, Konjski balzam HOT, Kurkuma gel i drugi rješavaju različita stanja, od opečene i isušene kože do bolova u križima.

Prirodni šamponi

Šamponi i ulja za kosu

Obje linije šampona te ulja također su biljnog porijekla. Birati možete između tretmanskog Čičak šampona te Prirodnog šampona limun i ružmarin, menta i lavanda ili sensitive. Za njegu kose i prirodne pakunge tu su Argan ulje za kožu, kosu i nokte, Avokado ulje za kosu, Čičak ulje i drugi.

Sve proizvode temeljene na biljnom porijeklu moguće je pregledati u kategoriji Vegansko

Natrag na blog