Komedogenost ulja i kako ih odabrati prema tipu kože

Komedogenost ulja i kako ih odabrati prema tipu kože

Iako pružaju nevjerojatne dobrobiti u smislu jačanja hidratacije, vraćanja elastičnosti i zdravog sjaja, ulja se u njezi lica, nažalost, još uvijek izbjegavaju. Je li komedogenost ulja zbilja stavka od koje treba strahovati?

Kako bismo djelomično dekonstruirali ovaj mit, potrebno je definirati samu komedogenost. Riječ je o mogućnosti da određeni sastojak u kozmetici, ili pak sam proizvod, uzrokuje komedone. Drugim riječima, to je potencijal koji se može, ali i ne mora ostvariti. Komedoni predstavljaju početni oblik akni koji nastaje začepljenjem pora. Dijele se na dva tipa, otvoreni i zatvoreni. Dok otvoreni tip komedona - dobro poznate crne točkice na nosu i obrazima možemo regulirati dubinskim čišćenjem, pilinzima, kvalitetnom kozmetikom i mehaničkim čišćenjima, zatvoreni komedoni mogu predstavljati veću poteškoću u vidu upalnog procesa. 

Omega eliksir

Bitna je koncentracija i sama formulacija

Kako bi se znala komedogenost proizvoda, potrebno je odrediti komedogenost njegovih sastojaka. U cilju određivanja komedogenosti određenih sastojaka, tako su provođena razna testiranja. Na temelju njih nastala je tzv. skala komedogenosti.oznakama od 0 (nekomedogeno) do 5 (vrlo komedogeno) kojom je numerički iskazan potencijal da određeni sastojak, u ovom slučaju prirodna ulja, prouzrokuje začepljenje pora, a time i nepravilnosti na koži. No, ova skala ne uzima u obzir nekoliko ključnih čimbenika. Redom su to:

  • postotak potencijalno komedogenog ulja u samom proizvodu
  • oblik, odnosno način obrade ulja
  • ostatak ulja i sastojaka u formulaciji, tj. njihov pojedinačni komedogeni potencijal
  • tip kože (i osjetljivost na komedogenost pojedinog sastojka)

Dakle, jedno vrlo komedogeno ulje ukomponirano u kompleks manje komedogenih ulja vrlo vjerojatno neće prouzrokovati začepljenje pora, odnosno, na njega će izreagirati najmanji postotak ljudi s najosjetljivijom kožom. No, ako je postotak takvog ulja najviši u odnosu na ulja niskog komedogenog potencijala, mogućnost da takav proizvod začepi pore je veća.

Znanstveni konsenzus oko toga kako će koje ulje odgovarati određenoj koži u ovom smislu, a naročito s obzirom na druge proizvode u rutini koji i potencijalno komedogeno ulje mogu izbalansirati, još nije donesen. Djelomično je to i zato što su sva testiranja, bila ona na životinjama, a kasnije i na ljudima, bila manjkava, budući da su se sastojci aplicirali na kožu koja nije u tolikoj mjeri slična ljudskoj, ali i na različita područja kože koja nisu nužno bila slična koži na licu. Iz tog je razloga iznimno važno proizvode birati sukladno tipu i stanju kože, uvoditi proizvode jedan po jedan, pratiti njihov učinak i jednostavno – testirati tijekom određenog vremena.

Izbalansirani uljni kompleksi su dobro rješenje

Želite li u svoju rutinu njege uvesti ulja, sigurnije je odabrati uljne komponente niske do srednje komedogenosti. Izbjegavajte ulja kao što su ulje kokosa, marule, makadamije, lana, soje, pšeničnih klica, ali i lanolin. Prednost dajte prirodnim uljima i njihovim “lakšim” derivatima, kao što je skvalan, koji provjereno odgovaraju najvećem postotku tipova kože. Optimalan su odabir uljni kompleksi dobro pogođenog omjera raznih ulja. Omega eliksir iz Professional linije sadrži u potpunosti nekomedogen skvalan u najvećem postotku, uz ulje chia sjemenki, sjemenki kupine, avokada i noćurka u omjerima koji će nahraniti i zaštititi svaki tip kože. Ovaj će uljni kompleks licu vratiti punoću i svježinu, a sve bez osjećaja težine i posljedica u vidu nepravilnosti.

Natrag na blog