Zašto je skvalan (toliko) poseban i što sve ovo ulje čini za kožu

Zvučna, čak i pomalo “sočna” riječ skvalan označava lagano ulje - i sve popularniji sastojak proizvoda za njegu lica i tijela. Zbog svojih i više nego zanimljivih svojstava te prirodnog porijekla lako pronalazi mjesto u uljnim mješavinama, kremama i losionima, a time i u rutini njege.

Skvalan je u svijetu kozmetike pravim hitom postao prije nekoliko godina, kad su njegove dobrobiti postale naširoko poznate. No, što je zapravo skvalan? Riječ je o stabiliziranom obliku skvalena, tvari otkrivene sada već davne 1916. godine.  Jedna je to od tvari prisutnih u sebumu, prirodnoj masnoći kože koju luče žlijezde lojnice i time je na prirodan način vlaže i štite. Međutim, kako koža tijekom godina stari, to se lučenje sve više usporava, a koža postaje suha, kruta i manje otporna na sve ono čemu je iz dana u dan izlažemo.

Bogatstvo iz ulja masline

Budući da je skvalen prvotno izoliran u jetri velikih morskih riba (kojima, između ostalog, pomaže da lakše prežive u dubinama), u počecima se za njegu kože koristio skvalen iz životinjskog izvora. Danas je poznato da se skvalen prirodno sintetizira kod biljaka, životinja, ali i gljivica te bakterija, a sudjeluje u važnim metaboličkim procesima u organizmu.

Biljnih izvora skvalena iz kojeg se hidrogenizira (i time stabilizira) skvalan, zbilja je mnogo. Njime su bogata ulja biljaka kao što su palma, šećerna repica, riža, soja, kukuruz, kikiriki i amarant. No, možda i najpoznatiji izvor skvalana u kozmetici danas je maslinovo ulje.

Stabilan, nježan i ne čepi pore

Skvalan koji se koristi u kozmetici prozirno je ulje niske viskoznosti koje nema mirisa i boje. Iako sam pojam ulja na prvu asocira na nešto iznimno masno, skvalan to nije. Vrlo se često naziva “neuljnim” uljem jer se jako brzo upija u kožu i ne ostavlja jako mastan zaštitni sloj na koži, već joj samo daje lagani sjaj.

Posebnosti i dobrobiti skvalana su zbilja nebrojene. Ovo je ulje iznimno stabilno, što znači da neće lako oksidirati i izgubiti svoja hranjiva svojstva. U slučaju skvalana ni komedogenost ulja ne dolazi u pitanje, budući da ova tvar ima izrazito nizak komedogeni potencijal. Baš zbog toga što je na neki način srodan koži, odnosno njezinoj prirodnoj masnoći, odgovarat će svakom tipu kože.

Omega eliksir

Sprječava gubitak vlage i štiti kožu od starenja

Unatoč tome što je starenje prirodan proces i ishod za sve nas, preuranjeno starenje kože možemo izbjeći kvalitetnom njegom. Kožu svakodnevno izlažemo raznim stresovima kao što su UV zračenje, niske temperature, vjetar, cigaretni dim i smog. Sve navedeno itekako utječe na zdravlje kože, a uljna komponenta njege tu dobro dođe kao svojevrstan prirodan štit koji će je i zaštititi i nahraniti.

Skvalan je prirodni antioksidans bogat omega masnim kiselinama koji iznutra i izvana štiti od oksidativnog stresa i oštećenja. Osim toga, ima dvostruku ulogu humektansa i emolijensa, što znači da istovremeno privlači vodu na svoje molekule i “donosi” je koži, ali i sprječava njezino isušivanje. Skvalan je izuzetan sastojak i zato što ga koža vrlo lako podnosi, odnosno ne stvara iritacije. Dapače, budući da ima antimikrobno djelovanje, neke studije govore u prilog tome da pomaže i kod stanja kože kao što su psorijaza, dermatitis, seboreja te akne.

S lakoćom se uklapa u rutinu

Ljepotu skvalana čini njegova multifunkcionalnost. Može se koristiti u njezi lica, tijela, kose. Odgovara svim tipovima kože, a “podnosi” nanošenje i kao jedino ulje ili u sklopu dobro izbalansiranog uljnog kompleksa kao što je Omega eliksir. Moguće ga je nanositi kao jedini proizvod u njezi, umješavati u omiljenu kremu ili koristiti kao zadnji korak, nakon seruma ili čak nakon seruma i kreme. Ovakav način slojevitog nanošenja omogućuje da se proizvodi bolje apsorbiraju te da se u koži zadrži čim više vlage, a idealan je za večernju rutinu njege.