Kako uvesti promjene u rutinu njege kože

Kako uvesti promjene u rutinu njege kože

Bilo ljeto, jesen, proljeće ili zima, kožu treba njegovati uvijek i bez iznimke. To ne znači da joj je uvijek potrebna iznimno hranjiva krema ili pak dodatna njega serumom. Obično već intuitivno osjećate kako vaša koža “diše” pa znate što joj sve treba u vrijeme vrućina ili minusa. No, nije naodmet da se, za svaki slučaj, još jednom podsjetite ovih detalja.

Utvrdite gradivo (tip i stanje kože)

Suhu kožu, na prvi pogled, doista nije teško prepoznati. No, znate li razlikovati suhu od naprosto isušene, dehidrirane kože? Izlaganje suncu, morskoj vodi i teškim kremama za zaštitu od sunca itekako može isušiti inače normalan, čak i masniji tip kože. Sigurno ćete primijetiti zatezanje kože lica koje ne prestaje, ali i pojavu nepravilnosti i pojačanog mašćenja. No, stvar je zapravo jednostavna – takvo je stanje obično privremeno, a najlakše ćete ga promijeniti ako prilagodite izbor kozmetike i rutinu njege.

Krenite od temelja (čišćenja)

Zdravlje i ljepota kože započinje njezinim čišćenjem. Osim u dosljednosti i temeljitosti, ključ je u tome da za svoju kožu, bez obzira na njezin tip, pronađete “čistilice” koje je neće dodatno isušiti. Birajte proizvode koji su nježni, a ujedno obiluju vrijednim prirodnim sastojcima kao što su aloe vera i eterično ulje smilja.

Koristite li vodootpornu šminku, preporučujemo da kožu “počastite” čišćenjem u dva koraka. Prvo micelarnom otopinom odstranite većinu šminke i nečistoće, a potom lice umijte pjenom ili gelom. Možda će vam trebati koja minuta više, ali kad je koža u pitanju, vrijedi uložiti i truda i vremena. Iznenadit ćete se!

 

kozmeticka-torbica

Sadržaj kozmetičke torbice valja prilagoditi godišnjem dobu.

Pratite prognozu i potrebe kože

Svako godišnje doba mijenja naše navike, pa i zahtjeve kože. Naravno, vrlo je važno da ih na vrijeme prepoznate i da na njih odgovorite adekvatnom njegom. Zimi ćete vjerojatno trebati bogatiju, hranjiviju kremu u čijem sastavu dominiraju moćna ulja, dok ćete ljeti nanositi tek laganiju dnevnu hidratantnu kremu. U vrijeme najvećih hladnoća vaša će koža zatrebati i dodatnu vlagu u vidu seruma, dok će se na proljeće najlakše “probuditi” uz pomoć novog tonika. Nemojte se bojati eksperimentirati, no svakako obratite pažnju na puni sastav svakog novog proizvoda koji uvodite u rutinu.

Promjene uvodite postupno

Kao i nama samima, i koži treba vremena da se privikne na novosti. Mijenjate li uobičajenu kremu novom ili pak uvodite novi korak njege u vidu seruma, učinite to pažljivo i postupno. Neka svaka promjena bude pojedinačna pa nove proizvode isprobavajte zasebno. Dopustite koži da vam “pokaže što misli” o novitetu koji ste joj ponudili. Promijenite li odjednom cijelu postavu njege, zapravo ćete vrlo teško odrediti koji vam proizvod izvrsno odgovara, a koji ipak nešto manje.

Napojite svoju kožu

Uz dubinsko čišćenje lica, pravilna i stalna hidratacija kože najvažnije je pravilo njege. Baš svaki tip kože, uključujući i masnu kožu sklonu nepravilnostima, treba svoju dozu hidratacije! Štoviše, često će ta “voda” učiniti ogromnu razliku, u pozitivnom smislu, po pitanju uravnoteženijeg mašćenja ili pojave prištića i mitesera. Umjesto gelova, krema i seruma s isušujućim alkoholom, radije birajte proizvode obogaćene ovlaživačima i lipidima kao što su Hijaluron hidrator 4H i Zlatno ulje smilja.

 

Natrag na blog