Kako prepoznati i ublažiti dehidraciju kože

Kako prepoznati i ublažiti dehidraciju kože

Koža je naš štit, prirodna barijera koja nas čuva od nečistoća iz okoline, temperaturnih razlika i drugih štetnih učinaka. Hidratizirana koža ne donosi samo lijep izgled, ona omogućuje da ostatak njege bude djelotvoran i maksimalizira aktivne sastojke ostalih proizvoda u rutini. Prepoznavanje razlike između dehidracije kao stanja kože i suhog tipa kože često može dovesti do raznih tumačenja, zbog čega je bitno uočiti znakove dehidracije na vrijeme.

Reagirajte brzo, ali nježno

Raznovrsni čimbenici utječu na promjene u količini vode u koži. Okolišni uvjeti poput UV zraka, smoga, hladnoće i vjetra pa i emocionalni kao što su stres i umor dio su svakodnevice koja podjednako utječe na vanjske i unutarnje promjene kože. O transepidermalnom gubitku vlage pisali smo u članku ovdje, a TEWL je ubrzan čim je fiziološka barijera kože oštećena. Ispucanost, ljuskavost i osjećaj zatezanja neugodni su simptomi koji se mogu pojaviti na svim tipovima koža i samim time otežati otkrivanje ispravne njege.

"Izvana suha, iznutra masna" čest je izraz pri slikovitom opisivanju dehidracije kože, koja se onda pokušava ''odmastiti'' preagresivnim preparatima. Time se zapravo doprinosi sve većoj dehidraciji kod koje pojačano mašćenje može još više doći do izražaja. U tim situacijama najbolje je koristiti nježne čistače temeljene na neisušujućim tenzidima i sastojcima kao što su ekstrakt sladića i poliglutaminska kiselina koji kožu umiruju i hidratiziraju već prilikom čišćenja. Korištenje laganog ulja obogaćenog skvalanom i uljem konoplje uspješno topi nečistoće, istovremeno djelujući blagotvorno na epidermis. Mikroemulzija u kombinaciji s Amino gelom sprječava isušivanje te priprema kožu na daljnju hidrataciju. Pojačana osjetljivost nije neobična pojava kod dehidrirane kože, a osim nježnog čišćenja te izbjegavanja potencijalno iritativnih kozmetičkih preparata, treba promisliti i o ispravnom korištenju seruma i krema.

Ovlaživačima protiv dehidracije

Dehidriranoj koži zapravo ne nedostaje masnoće, već vlage. Nedostatak vlage, osim navedenih okolišnih i emocionalnih čimbenika uzrokuje i klimatizacija, prečest unos kofeina, ali i neuravnotežena prehrana. Sve to može potencijalno utjecati na osjetljivost kože koja se očituje perutanjem, sivkastom bojom i gubitkom sjaja. Također, nakon pranja ne postoji osjećaj ugode već trajne zategnutosti. Podsjećamo, ako koža škripi – nije dobro!

Njega dehidrirane kože neovisno o samom tipu kože treba biti bogata ovlaživačima poput Hijaluron Hidratora 4H. Njegov kompleks četiri vrste hijalurona stvara svojevrsnu ''mrežu'' koja dubinski prodire u kožu te ju hidratizira izvana i iznutra. Sinergijsko djelovanje hijalurona, poliglutaminske kiseline, ektoina i provitamina B5 omogućuje formiranje svilenkaste teksture kože koja je zaštićena od vanjskih onečišćenja. Djelovanje seruma pospješuje se nanošenjem na lagano ovlaženo lice nakon Hidro tonika i uz obaveznu kremu nakon hidratora koja će zaključati vlagu. Isto tako se na ovlaženo lice nanosi i Vitaminski serum C+ koji omogućuje ujednačavanje tena i efektivnu hidrataciju. Serumi, kao i ostali kozmetički proizvodi imaju najbolji učinak ako se ispravno biraju za određeni tip kože. Tako će primjerice zrelijoj, suhoj koži bolje odgovarati Peptidni serum P i Peptidna krema P u kojima aktivno djelovanje kompleksa peptida potiče obnovu kože iznutra. Kod suhog tipa kože korisno je promisliti o dodatnoj njezi uljima kako bi se obnovila lipidna komponenta u najgornjem dijelu epiderme.

Suha koža voli ulja

Suhoj koži, za razliku od ostalih tipova, nedostaje masnoće. Posljedično, to uzrokuje manjak proizvodnje prirodne masnoće kože, sebuma. Nadomjestak lipida pomaže u izgradnji hidrolipidnog filma, tankog zaštitnog sloja koji kožu štiti od vanjskih utjecaja. Korištenje izuzetno hranjivih krema s visokim udjelom emolijensa dubinski će hidratizirati suhu kožu. Poželjno je njegu podići i na razinu iznad, a u tome će pomoći prirodne formulacije temeljene na tradicionalnim recepturama te sastojci kao što je eterično ulje smilja. Ovaj nepresušan, besmrtan izvor inspiracije u kozmetici zagladit će kožu i ostaviti je svilenkastom na dodir, posebice u kombinaciji s uljima jojobe i masline koja će voljeti suha koža.

U njezi zrelije kože, ali i kože općenito podložne dehidraciji pomoći će i ulje zelene kave koje razbuđuje kožu, a dugoročno pomaže i usporiti nastanak dubokih bora i linija. Lagana krema protiv bora sa zelenom kavom djelovat će poticanjem obnove kolagena, širenjem akvaporinskih kanala zaslužnih za održavanja razina vlažnosti i razbuđivanjem umorne kože. Uz svakodnevnu njegu, ali i prilagodbu životnih navika uz unos adekvatnih količina vitamina, minerala i vode, rezultati neće izostati. 

Natrag na blog