Zašto je hijaluronska kiselina nepresušan izvor hidratacije kože

Zašto je hijaluronska kiselina nepresušan izvor hidratacije kože

Suha, gruba, ispijena, sivkasta koža obično je rezultat dehidracije. Vodu iznutra i izvana trebamo baš svi, neovisno o tipu kože, a upravo ta toliko spominjana hidratacija krije i tajnu usporavanja starenja kože. Hijaluronska kiselina već desetljećima predstavlja top molekulu u održavanju mladolikosti, zbog čega itekako zaslužuje svoje počasno mjesto u svačijem beauty ormariću. 

“Navlači” vodu u dublje slojeve kože

Hijaluronska kiselina prirodno je prisutna u našoj koži i tkivu, zbog čega je izvrsno podnosi i osjetljiva koža. Dojenčad i tinejdžeri u svom je tijelu imaju u nešto većim količinama u odnosu na starije osobe, budući da njezina prisutnost tijekom godina postupno opada. Održava kožu napetom, a tkivo gustim, vlažnim i punim. Po svom kemijskom određenju kompleksan polisaharid (ugljikohidrat), hijaluronan je humektans, tvar koja privlači vodu. I upravo tu leži snaga ovog voljenog kozmetičkog sastojka! Samo 1 gram hijaluronske kiseline tako na sebe može “navući” do čak 6 litara vode, a takvo svojstvo pokazuje i nakon što se, kao dio seruma ili kreme, upije u kožu. Neophodna voda vraća se i ponovno “ugrađuje” u dublje slojeve, čime dobiva na elastičnosti, punoći, čvrstoći.

Koža “tretirana” hijaluronskom kiselinom posljedično pokazuje i manje znakova starenja, odnosno bora i finih linija. Usporedite li, naime, stanje dehidrirane kože s ispucanom površinom pijeska, zamislit ćete pukovine koje su nastale upravo isušivanjem tla zbog nedostatka vode. Dođe li do dotoka vode, te će se pukotine spojiti, a površina zagladiti. Na sličnom principu, slikovito rečeno, djeluje hijaluronska kiselina, zbog čega mnogi na svom licu primijete trenutni blur efekt.

Veličina molekule objašnjava djelovanje

Pod nazivom "hijaluronska kiselina" danas se podrazumijevaju različiti oblici ove moćne aktivne tvari. Na tržištu (i u proizvodima) zapravo postoje različite vrste hijalurona. Recimo, Sodium Hyaluronate je oblik hijaluronske kiseline u formi soli, a ta se forma često koristi iz razloga što je stabilnija i otpornija na oksidaciju. Osim toga, bolje se upija u kožu, a time i bolje “odvodi” i zadržava vodu u dubljim slojevima kože.

Dobra je vijest ta što je svaki ovakav oblik hijalurona, a naročito njihova kombinacija, blagotvorna za kožu. Osim razlike u derivaciji pojedinog oblika, ključna je razlika u njihovoj molekulskoj masi. Dok čestice niže molekulske mase prodiru dublje u epidermis i sve do dermisa, veće se molekule upijaju pliće, obnavljaju stratum corneum, čuvaju hidrolipidnu barijeru kože, jačaju njezinu prirodnu otpornost i pomažu spriječiti (daljnji) gubitak vlage. Upravo zbog navedenih svojstava, kombinacije različitih derivata hijalurona, kao što je slučaj kod Hijaluron hidratora 4H, “pogađaju” kožu točno tamo gdje treba – u sve njezine slojeve – tvoreći svojevrsnu “mrežu” hidratacije.

Tonik (obavezno) prije, krema ili ulje poslije

Iako je moć hijaluronske kiseline dobro poznata i priznata, pažljivo posložena njega, odnosno redoslijed i količina proizvoda u rutini su neophodni kako bi ovaj sastojak doista donio dobrobiti, a ne izazvao dugoročni kontraefekt. Hijaluronska kiselina, kao i drugi oblici hijalurona, obično su dio laganih formulacija u vidu seruma te se nanose prvi nakon čišćenja lica. No, ako se koža prethodno ne pripremi, odnosno ne ovlaži tonikom ili termalnom vodom, postoji mogućnost da će ta ista hijaluronska kiselina “izvući” preostalu vodu iz kože i prouzročiti još jaču dehidraciju. Preparate temeljene na ovom sastojku zato je bez iznimke potrebno (i važno!) nanositi na ovlaženo lice, a potom nanijeti proizvod koji će spriječiti transepidermalni gubitak vlage. To može biti uobičajena hranjiva krema, ili još bolje, ulje kao što je Omega eliksir koje će istovremeno i nahraniti i zaštititi kožu.  

Natrag na blog