Ove jeseni naučite pripremati vlastiti pekmez od jabuka (bez šećera)

Ove jeseni naučite pripremati vlastiti pekmez od jabuka (bez šećera)

Volite jabuke? I mi isto. Zašto? Jer su jabuke svestrano voće koje se lako prilagođava raznim načinima kuhanja, a koriste se i u skincareu. Toliko ih volimo da ekstrakt jabuke upotrebljavamo i u jednom od naših proizvoda no više o tome zašto je ekstrakt jabuke dobar za kožu čeka na samom kraju članka. 

Okupili smo se zbog recepta i dvije tri riječi ohrabrenja. Da saznate kako pekmez možete pripraviti sami i uvidite da to uopće nije toliko komplicirano. Ako odlučite osloboditi par sati za novu vještinu, ali i iskustvo, uživat ćete duuugo u blagodatima pekmeza. Ili barem dok ne ponestane punih (i steriliziranih) teglica.

Za početak kupovina. Možda dvije kile jabuka imate doma, ali ako nemate, zaputite se na obližnju tržnicu. Kod kumica na plac! Tu već počinje iskustveni dio ovog novog jesenskog pothvata. Popričajte s trgovcima, pitajte ih koje su jabuke slatke i skroz zrele, nešpricane. Podijelite s njima da radite pekmez, poslušajte njihove savjete i nakon što se odlučite na kupovinu, malo odmorite. Sjednite u obližnji kafić i ako volite fotografirati, okinite nekoliko fotki za uspomenu na dan kad ste se odlučili pripremati vlastiti pekmez.

Jabuke imate, staklenke bi isto trebali nabaviti, ako ih već nemate, a namirnice za ostatak recepta su vjerojatno u stalnom inventaru.

Namirnice

2 kg jabuka

400 ml vode

1 limun

2 žlice cimeta u prahu (opcionalno)

Recept

Jabuke ogulite, operite, očistite od koštica i narežite na kriške. Nakon toga ih položite u veći, dublji lonac i dodajte sok od jednog limuna. Vodu stavite tek toliko da pokrijete jabuke i upalite štednjak. Kuhajte 30 do 40 minuta polako dodajući ostatak vode i miješajući. Nakon što se sva voda reducirala, maknite lonac sa štednjaka i stavite jabuke u blender kako biste napravili kašu. Nakon toga, u kašu dodajte još cimeta (ako želite) i ostavite kašu da se kuha još 15-ak minuta na sasvim laganoj vatri. Budući da će početi špricati, najbolje je smjesu poklopiti i pričekati. Pekmez mora poprimiti razmazivu, ali gustu teksturu. Ulijte pekmez u unaprijed sterilizirane staklenke pazeći da ne prolijevate po rubovima kako bi se pekmez čim bolje zatvorio.

Ne zaboravite na sterilizaciju

Staklenke prvo dobro operite pod vrućom vodom, a potom ih možete sterilizirati u pećnici zajedno s poklopcima. Zagrijte pećnicu na 130°C, a staklenke okrenute prema dolje stavite u pećnicu na desetak minuta. Nakon što ste ih oprezno izvadili, okrenite ih prema gore te ih vratite na brzo sušenje na dvije do tri minute. Za poklopce koji imaju hermetički poklopac smanjite vrijeme sterilizacije i temperaturu pećnice kako ne biste oštetili gumu na poklopcu. Poslije pažljivog ulijevanja pekmeza i čvrstog zatvaranja, staklenke umotajte u krpu i okrenite prema dolje te pustite da se postupno ohlade na sobnoj temperaturi. Za one koji ovu mini fakturu žele u potpunosti zaokružiti predlažemo napraviti naljepnice za staklenke prema vlastitom dizajnu.

Za znatiželjne

Bioflavonoidi iz jabuka moćni su antioksidansi u njezi kože koji nadopunjuju učinak vitamina C, poboljšavaju njegovu apsorpciju i doprinose svježem izgledu tena. Jabuke su bogate maličnom i galičnom kiselinom, odnosno AHA kiselinama. Međutim, ekstrakt jabuke je u našoj Professional kolekciji, točnije u Piling toniku AHA PHA pronašao svoje mjesto zbog izrazito tonificirajućeg i hidratizirajućeg učinka. 

Natrag na blog