5 tehnika opuštanja kojima ćeš uspješno smiriti um

5 tehnika opuštanja kojima ćeš uspješno smiriti um

U trenucima kad je najteže opustiti se i kad ti misli „jure“ 100 na sat, izdvoji vremena za sebe i iskušaj tehnike opuštanja pomoću kojih ćeš usporiti, kreativno se izraziti, otići u šetnju, napraviti kupku ili jednostavno disati. Tehnike opuštanja iznimno povoljno djeluju na cijelo tijelo, ne samo na um. Mogu stabilizirati rad srca, smanjiti razinu tlaka i osjećaj umora, poboljšati probavu, pomoći pri usmjeravanju fokusa i popraviti raspoloženje.

Tehnike opuštanja

Počni s disanjem

Iako zvuči jednostavno, postoje detaljni mehanizmi vođenja kroz tzv. autogeni trening. Radi se o postupku relaksacije u kojem se pažnja usmjerava na tijelo i senzacije poput disanja i strujanja zraka kroz nos. Njihovim se redovitim ponavljanjem povoljno djeluje na mentalno zdravlje i umanjivanje osjećaja tjeskobe. Kako bi se vidjeli pravi rezultati ovih vježbi, potrebno ih je svakodnevno izvoditi u periodu od tri do šest mjeseci. Vježbom disanja usmjeravaš pozornost na strujanje zraka u nosu, ako odluta, smireno i bez ljutnje ju ponovno vraćaš imenujući ono što ti odvraća pozornost i zatim ponavljaš: Ovo mi sada nije važno. Vraćam pozornost na strujanje zraka u nosu.

Ispuni misli opuštajućim vizualizacijama

U mislim izmjenjuj slike onih trenutaka koji su ti donijeli najviše mira. Možda je to izležavanje u hladu pod borom ili na plaži, prisjeti se mirisa mora i njegove modro plave boje, slanog okusa na usnama. Zamisli topli povjetarac koji je strujao i pokušaj još jednom proživjeti svoje tadašnje osjećaje smirenosti. Vizualiziraj specifično mjesto na kojem osjećaš najveći mir. To može biti i neko sjećanje iz djetinjstva ili s putovanja, bitno je samo dobro upamtiti svaku sitnicu koja će ti pomoći da u mislima ponovno oživiš isto mjesto, a s njim i osjećaje. Nakon nekog vremena, kad je vizualizacija potpuna i nakon što uzmeš vremena u njoj uživati, ustani se i polako u mislima odšetaj od zamišljenog mjesta. Na njega ćeš se uvijek moći u vratiti, a zatim lagano otvori oči.

Tehnike opuštanja 2

Izrazi se kreativno

Mnogi će umjesto opuštanja u sjedećem ili ležećem položaju radije odabrati određenu radnju na koju mogu bolje usmjeriti pažnju i fokus. Za njih je opuštanje kroz kreativno izražavanje idealna zamjena. Ako znaš da voliš slikati, potrebno ti je samo mekoliko kistića, tempere ili vodene bojice i slikarsko platno ili deblji papir. Ne moraš razmišljati u smjeru figurativnog slikarstva nego radije odaberi boje koje voliš i pokušaj ih zamisliti kao strujanje misli na papiru. Možeš čak i zažmiriti i pustiti ruku da sama ide po papiru, nasumice stavljati kist u boje i pokušati tako iznijeti tok misli na papir. Poslije ćeš imati pravo malo remek-djelo. Čak i ako ne voliš ili misliš da nećeš znati slikati, možeš se svejedno opustiti uz kreativno izražavanje. Sve što trebaš su bojanka i bojice. Bojanje dokazano povoljno utječe na amigdalu, centar u mozgu zaduženog za strah jer inducira isto stanje uma kao kod meditacije i smiruje nemirne misli.

Prošeći nakon obroka

Ponekad nakon većeg obroka svi prvo poželimo leći, međutim za zdravlje je puno bolje kad bi se odlučili na kratku 10-minutnu šetnju u obližnjem parku. Šetnja nakon obroka ubrzava metabolizam, a usto smanjuje razinu šećera u krvi i ubrzava cirkulaciju. Hodanje također pomaže u smirenju oscilacija glukoze uzrokovanih prehranom. Održavanje stabilne razine šećera u krvi povoljno je ne samo za zdravlje tijela, već i zdravlje kože. Čim je glikemijski indeks stabiliziran, rjeđe će dolaziti do upalnih procesa, a povoljno će utjecati i na smanjenje pojave nepravilnosti.

Svakodnevno napravi masažu lica

Za kraj, metoda koju sigurno svakodnevno prakticiraš također ti pomaže u smirivanju letećih misli i koncentriranju i fokusiranju na sadašnjost, a to je briga za kožu. Tijekom tjedna dobro je nagraditi se opuštajućom kupkom, detaljnim pilingom tijela i bogatom hidratacijom kože lica. Ono što bismo svakako toplo preporučili je svakodnevna masaža gua sha kamenom ili rolerom za lice kako bi se opustili mišići lica i kako bi zaboravili na stresne događaje tijekom dana i u potpunosti se opustili. Svakodnevno će masiranje lica doprinijeti i ubrzavanju cirkulacije, ublažiti natečenost i podbuhlost, a dugoročno će pomoći i u oblikovanju kontura lica.

Natrag na blog