Kako si olakšati disanje u vrijeme alergija

Kako si olakšati disanje u vrijeme alergija

Ako ste među onima koji kraj ljeta asociraju uz šmrcanje, kihanje i ispuhivanje nosa, a uz sve navedeno i otežano disanje onda ste na pravom mjestu. Peludne čestice u zraku većini ljudi prolaze neopaženo, međutim alergičarima ne. Nevidljive su, ali opet iznimno moćne u izazivanju simptoma poput nadraženih i crvenih očiju, osjećaja slabosti i umora, glavobolje i drugih. Srećom, postoje razni načini pomoću kojih se razdoblje alergija može prevladati kada se već sami simptomi ne mogu u potpunosti izbjeći.

U razdobljima visoke koncentracije alergena u zraku najbolje je provoditi vrijeme u stanu ili kući i prozore što češće držati zatvorenima, ali budući da to nije trajno rješenje, glavni načini kojima si možete olakšati disanje su sljedeći.

Inhalacija vodenom parom (s eteričnim uljima)

Metoda koja se često zaobilazi zbog nešto duže pripreme često je zapravo najbolje rješenje u olakšavanju disanja u vrijeme alergija. Ako u svom vlasništvu nemate električni inhalator, uvijek je dobro znati inhalirati se na ''staromodan'' način - onako kako su to činile naše bake. U velikom loncu zagrijete do vrenja 1 litru vode potom preko glave stavite ručnik kojim zagradite mogućnost ulaska okolnog zraka te se nagnete nad lonac i udišete vodenu paru.

Difuzor-eterična ulja

Za dodatno poboljšanje disanja možete dodati i par kapi eteričnog ulja po izboru. Dodaje se 1-2 kapi na pola litre vode, udiše se do 1 minutu i potom dodaje u jednakim intervalima po još jedna do dvije kapi. Ukupan proces inhalacije ne bi trebao trajati duže od 10 minuta, a poželjno ga je ponoviti više puta tijekom dana. Izuzetno je korisno direktnu inhalaciju provoditi netom prije odlaska u krevet kako bi se olakšalo disanje tijekom spavanja. Osim što je inhalacija odlična za prohodnost dišnih puteva, vodena para će utjecati i na lakše pročišćavanje pora kože. Nakon parenja lice je najbolje odmah očistiti, a ono će zbog toga bolje apsorbirati proizvode koje i inače nanosite.

Također, ako uz inhalaciju razmatrate i korištenje difuzora radi dodatnog osvježavanja prostora u kojem često provodite vrijeme, svakako preporučamo da eterična ulja kupujete od provjerenih proizvođača i visoke kvalitete. To je posebno važno i u trudnoći, ako imate djecu i/ili kućne ljubimce kojima pojedina ulja mogu itekako biti štetna.

Čaj od kamilice – prirodni antihistaminik

Svestranost čaja od kamilice dobro je poznata, a može pomoći i kod alergija. Ispijanje čaja od kamilice uvijek blagotvorno djeluje na naš organizam, a ohlađeni čaj od kamilice ima i dodatnu svrhu. I to kao pomoć pri alergijskom konjunktivitisu – svrbežu i crvenilu očiju. U mlaki čaj od kamilice treba lagano natopiti dvije vatice koje se potom stavljaju na oči i drže 10 do 15 minuta. Osim što će olakšati alergijske poteškoće dodatno će umiriti kožu oko očiju i djelovati blagotvorno na podočnjake, koji su česta pojava u doba alergija. Čajem od kamilice možete se i inhalirati na način na koji smo to opisali gore.

Disanje-alergije

Maslinovo ulje pomaže kod kihanja

Učestalo i iscrpljujuće kihanje može dodatno izmoriti neispavano tijelo. Pri boravku na otvorenom ovaj nezaustavljiv simptom može otežati i druženje s prijateljima i rodbinom. Način na koji si možete olakšati je taj da na nosnice i područje oko nosnica namažete maslinovo ulje. Time će se smanjiti ulazak alergena u nos, a dodatno će pomoći u ublažavanju suhoće i perutanja nosnica. Budući da postoje razdoblja obilatog curenja nosa, u trenutku kada se kihanje i izlučivanje sluzi ipak smanji za perutavost predlažemo napraviti blaži mehanički piling oko područja nosa i dodatno hidratizirati hranjivom kremom. Piling se može ponoviti do dva puta tjedno, ali bitno je ne pretjerivati kako se već osjetljiva koža ne bi dodatno iziritirala. 

Nošenje maske i redovito tuširanje

Vjerojatno su mnogi primijetili kako im nošenje maske zapravo pomaže u sprječavanju direktnog udisanja alergijskih čestica, kao i činjenicu da najbolje dišete pod tušem. Nakon nošenja jednokratne maske svakako ju zamijenite novom, a višekratne stavite na pranje. Isto vrijedi i za odjeću jer se peludne čestice mogu uhvatiti za tkaninu i zbog toga, u doba alergije pogotovo, robu treba redovito prati i svakodnevno mijenjati. Pri svakom povratku kući najbolje je odmah otići pod tuš te napraviti nježan piling kože koji će dodatno pomoći u rješavanju alergena uhvaćenih na kožu.

Natrag na blog