VODIČ: Zaštita i njega kože za aktivnosti na otvorenom

Vrijeme bicikliranja, trčanja, planinarenja je stiglo, a s njime i vrijeme da se podsjetite kako se pravilno pobrinuti o zdravlju i ljepoti kože dok ste vani. Pročitajte praktične savjete i preporuke za proizvode koji će vam to olakšati.

Zaštitite se od sunca, čak i ako ga nema

UV zračenje prisutno je stalno i u svim mjesecima, no jača s dolaskom proljeća i ljeta. Dobro je poznato kako sunčeve zrake s lakoćom prodiru kroz oblake, što znači da vas lošija prognoza i tmurno vrijeme nipošto neće zaštititi od opasnosti od UV spektra. Pomoći vam mogu jedino dobri stari proizvodi s cjelovitim UV-A i UV-B zaštitnim filtrima. Iako je opće prihvaćeno mišljenje da jednim mlijekom za tijelo možete zaštititi baš cijelu površinu kože, to i nije u potpunosti točno. Ako žustro pedalirate, ubrzano hodate ili pak provodite dan na planini bez zaklona, sasvim sigurno ćete se pošteno oznojiti. Tu u vodu pada i vaša zaštita, bez obzira na to koliko ste je obilno nanijeli.

Ovisno o tome kakvu teksturu proizvoda volite, za zaštitu kože ruku i nogu birajte mlijeko ili ulje, a lice namažite kremom koja je namijenjena upravo za to područje. Time ćete smanjiti i mogućnost da se na vašoj koži pojave prištići ili začepljene pore. Naravno, nanošenje zaštitnih proizvoda valja ponavljati (u pravilu) svaka 2 sata, i tako sve dok sunce ne zađe. Premda to značilo da ćete dekorativnu kozmetiku, naročito puder, tog dana ostaviti po strani. Zdravlje kože je ipak prioritet!

olival-sun-stick

Usmjerite se na uši, tjeme i vrat

Ako vam se barem jednom dogodilo da sebe, supruga, djecu pripremite za boravak na suncu, a potom se kući vratite crvenih ušiju, svoju ste lekciju sigurno naučili. A ako vam se ovakav scenarij ipak još nije dogodio, ne znači da neće - možda čak sljedećeg vikenda. Imajte na umu da i uške, stražnju stranu vrata, tjeme i glavu (kod kratke kose) također treba temeljito mazati zaštitnim proizvodima. Tu je i nos koji vrlo često i prvi nastrada pod nemilosrdnim sunčevim zrakama (i unatoč šilterici!). Za najizloženije, osjetljive dijelove tijela dobro je pri ruci imati praktičnu i još bogatiju zaštitu. Dobro rješenje je stick za zaštitu od sunca koji možete pospremiti u svaki džep, a nanijeti gdje god i kad god trebate u dva, tri poteza. Prednost sticka je i gušća tekstura koja se dulje zadržava na koži, a ujedno je bogato hrani i njeguje.

Odaberite svoj broj

Od 10 pa sve do 50 – tako se nekako, u većini slučajeva kreće raspon dostupnih zaštitnih faktora. Kako i koji odabrati? Zapravo, SPF broj predstavlja razinu zaštite kože od UV-B zraka pa je prvi kriterij odabira, kako smo naveli, cjelovita zaštita koja u obzir uzima i UV-A zračenje. Osim toga, razmišljati je dobro i o dobi osobe kojoj je zaštita namijenjena, uvjetima u kojima će boraviti te samoj koži. Ako je vaša koža otporna na sunce i brzo potamni, a na otvorenom ne planirate biti dugo, dovoljan je faktor 20 ili 30. Ozbiljnija zaštita faktorom 50 potrebna je osobama blijede, osjetljive puti i naravno, djeci.

olival-umivanje

Zaštitu nastavite njegom kod kuće

Bez obzira na to koliko dosljedno pratite potrebe svoje kože i štitite je od sunca, svejedno je izložena vanjskim utjecajima i određenoj dozi stresa. Nekoliko litara čiste vode za piće tijekom dana učinit će svoje, ali licu i tijelu valja pokazati malo ljubavi čim se iz prirode vratite u okrilje svoje kupaonice. Za početak, dobro je očistite. Birajte neškodljive i neisušujuće proizvode bez jakih tenzida, parabena i umjetnih bojila. Posebnu pažnju posvetite licu i gornjem dijelu leđa i vrata, kako biste oslobodili pore od nakupljenog sebuma i ostataka kreme, mlijeka ili ulja sa zaštitnim faktorom.

Sljedeći je korak, pogađate, hidratacija. Serum s hijaluronskom kiselinom i resveratrolom idealan je za nanošenje prije odlaska na spavanje jer se izvanredno brzo upija, zbog čega nećete morati dugo čekati da nanesete i omiljenu hranjivu kremu. Zašto baš hijaluron i resveratrol? Hijaluronska kiselina dat će onu fenomenalnu "punoću" karakterističnu za mladu kožu, dok će resveratrol umanjiti utjecaj okolišnih stresora, smiriti crvenilo i, dok vi spavate, marljivo poticati prirodnu obnovu kože.