VODIČ kroz gua sha masažu – što čini za kožu i kako je (pravilno) izvesti

VODIČ kroz gua sha masažu

Godina iza nas, a i vrijeme pred nama donosi nešto više prostora, vremena i svjesnosti da se kroz njegu lica, tijela i kose posvećujemo sebi samima, umanjujemo sveopći utjecaj stresa, opuštamo organizam i um. Nije čudno da su upravo sad svojih 5 minuta dobili i beauty gadgeti i alati, a posebno je popularan postao tzv. gua sha, kamen oblikovan iz poludragog kamenja kao što su zeleni žad ili ružičasti kvarc. Masaža gua sha kamenom donosi brojne dobrobiti, a u nastavku doznajte što sve čini za kožu i kako ga koristiti.

Kineska tradicija u modernoj rutini

Gua sha je možda novost u suvremenim metodama njege kože, no njegovo podrijetlo seže u davnine. Tehnika masaže kamenom sa specifično formiranim rubovima usavršena je u tradicionalnoj kineskoj medicini kao metoda ublažavanja napetosti u mišićima lica i vrata, kao i poticanja bolje prokrvljenosti. Posebnost ovakvih pločica je to što su izrađene od poludragog kamenja, zbog čega je svaki primjerak poseban, neponovljive teksture i boje.

Internet je ovu metodu unio i naše domove, ali i ovakve beauty dodatke rutini - posve pogrešno - proglasio svemogućim alatom koje briše bore, pore i godine s lica. Gua sha kamen nije čarobni štapić i od takvog tipa masaže ne valja očekivati čuda, što ne znači da benefiti ne postoje. Dapače, brojni su jer ovaj estetski divan komad poludragog kamena iskorišten u pravilnim potezima čini sljedeće:

  • ubrzava cirkulaciju
  • ublažava natečenost i podbuhlost kože
  • opušta mišiće i uklanja osjećaj napetosti
  • dugoročno pomaže oblikovati konture lica

Ništa manje bitan nije ni aspekt spa trenutka u svakodnevici kojim sasvim uobičajenu njegu, rutinu ipak pretvarate u pravi ritual i vrijeme za sebe. Složit ćete se, takvi su trenuci zbilja neprocjenjivi.

Opskrbite se vremenom i uljem za njegu lica

Iako se čini metodom za koje su potrebne neviđene vještine baratanja kamenom, gua sha masaža zbilja je jednostavna. Ono što će vam biti potrebno je vrijeme, proizvod koji ćete nanijeti na kožu prije masaže i – vaš gua sha kamen. Optimalno vrijeme provođenja i trajanja masaže je od 15 do 20 minuta pa se masaža obično preporučuje u večernjoj njezi. Naravno, to nije pravilo; sve možete prilagoditi svojim željama.

Prije tretmana očistite lice, umijte se i nanesite njegu, bili to serum i hranjivija krema ili pak ulje kao što su Zlatno ulje smilja i Omega eliksir. Poanta je omogućiti dobru slip podlogu po kojoj će kamen lijepo kliziti. Ulje nježno zagrijte u dlanovima, nanesite na čelo, bradu, obraze i vrat pa lagano umasirajte jagodicama prstiju. Ne zaboravite, gua sha kamen prije same masaže možete i ohladiti u hladnjaku. Ako ste to već učinili, sad je vrijeme da ga izvadite!

Gua sha masaža

Izmasirati možete i vrat i usnice

S masažom krenite od ramena prema vratu i licu. Gua sha kamen nježno povlačite udubljenjem od ramena prema vratu. Kad dođete do područja iza uha, kružno masirajte u mjestu.

Istim pokretima udubljenja u kamenu prelazite rubove od sredine brade do obraza, zatim od nosa do sljepoočnica. Ponovno u mjestu masirajte najviše točke.

Prokrvljenost možete pojačati i na području usnica. Nježnim pokretima ruba prelazite s lijeva na desno i obrnuto.

Okrenite kamen pa ravnim rubom lagano povlačite od korijena nosa do vlasišta, po sredini i sa svake strane. Po želji nanesite ostatak njege. Gua sha operite u mlakoj vodi (po potrebi dezinficirajte alkoholom) i pospremite na suho mjesto za buduću upotrebu.

Važno je napomenuti kako je ovo samo jedan od prijedloga postupka masaže. Postoji ih mnogo, individualni su prilagodljivi, a mnogo se ideja za gua sha manevriranje može pronaći i u video tutorijalima na YouTubeu.

Izbjegavajte retinoide i sunce

Ljepota masaže gua sha kamenom leži i u tome da je primjenjiva neovisno o dobi i tipu kože. Međutim, neka ograničenja postoje pa se tako ne preporučuje kod kože sklone kapilarnoj osjetljivosti i promjenama, osobama s poteškoćama vezanim uz zgrušavanje krvi i stvaranje masnica, rozaceičnoj koži te na oštećenoj koži s aktivnim upalama bilo kakvog uzroka. Također, ovaj je alat idealno koristiti uz hranjive, neutralne i hidratantne formule koje ne sadrže aktivne sastojke s potencijalnim iritativnim potencijalom (primjerice, retinoidima). Dobar je primjer Professional set 4H u kojem se nalaze hidratantni tonik, serum za rehidrataciju kože i gua sha pločica za masažu od ružičastog kvarca. Nakon masaže dobro je izbjegavati vrući tuš i saunu, kao i izlaganje suncu.

Natrag na blog