Ulje chia sjemenki u njezi masne kože sklone aknama

Ulje chia sjemenki u njezi masne kože

Salvia hispanica, odnosno chia nekad je bila potpuno egzotična namirnica koja je ipak (i srećom) dospijela u naše jelovnike i obroke. Svoju popularnost duguje bogatstvu omega 3 masnih kiselina koje je organizmu neophodno osigurati zdravom prehranom. No chia polako, ali sigurno ulazi i na skin care vrata, ravno u kozmetičke torbice i ormariće. Omega masne kiseline, naime, dokazano i koži pružaju izuzetnu dobrobit.

Od njih 11 samo su dvije esencijalne, što znači da ih naše tijelo ne može proizvesti samo. Omega 3 i omega 6 masne kiseline nalaze se u prvenstveno u namirnicama za prehranu – ulju chia sjemenki, ribljem ulju, ulju oraha itd.

Protiv crvenila, iritacije, suhoće, dehidracije….

Po svom sastavu ulje chia sjemenki vrlo je specifično. Odlikuje ga vrlo visok udio višestruko nezasićenih masnih kiselina - alfa linolenske (omega 3) i linolne (omega 6). Zajedno ih je preko 80%, dok je udio palmitinske kiseline tek oko 7%.[1]

O benefitima koje pružaju omega masne kiseline u njezi kože već smo pisali, no nije naodmet ponoviti najvažnija saznanja. Topikalna aplikacija sastojaka koji ih sadrže, pogotovo u kombinaciji s humektansima i lipidima donosi:

  • zaglađeniju i mekšu teksturu kože
  • antioksidativno djelovanje
  • ublaženo crvenilo, osjetljivost
  • smanjeni TEWL (transepidermalni gubitak vlage)
  • dugoročno ojačanu kožu otporniju na vanjske utjecaje

Najviše n-3 masnih kiselina u biljnom izvoru

Godine 2010. provedena je studija o efikasnosti topikalnog tretiranja kserotične (suhe) kože pacijenata s renalnom disfunkcijom, u kojoj je tijekom 8 tjedana trajanja na kožu aplicirana formulacija s 4% ulja chia sjemenki. Rezultati su pokazali izuzetan protuupalni učinak ulja. Zanimljivo, proglašeno je i najbogatijim trenutno poznatim biljnim izvorom omega 3 masnih kiselina.[2]

Studija je također pokazala da je nanošenje ulja chia sjemenki doprinijelo poboljšanju barijerne funkcije kože (hidrolipidne barijere) te razina hidratacije. Reduciralo je svrbež i suhu kožu povezanu s posljedicama bubrežne bolesti, što znači da bi isti učinak moglo donijeti i drugim kožama sa sličnim poteškoćama. Osim u kombinaciji sa sastojcima kao što su glicerin i ceramidi, ulje chia sjemenki izuzetno dobro funkcionira uz druga lagana, brzoupijajuća ulja.

Ulja mogu ublažiti mašćenje kože i pojavu akni

S druge strane, poznato je kako su ulja s visokim udjelima alfa linolenske i linolne kiseline (ulje chia sjemenki, ali i ulje sjemenki kupine, lana, konoplje, noćurka, avokada) izuzetno korisna i učinkovita u njezi masne, mješovite i općenito problematične kože sklone komedonima i upalnim procesima. Tzv. "oil free" proizvodi često nisu najadekvatniji odgovor na pojavu akni, a da se rješenje nalazi upravo u uljima pokazale su i studije. Naime, kod problematičnih je koža zamijećen kronični nedostatak esencijalnih masnih kiselina te drukčiji sastav sebuma u odnosu na uravnoteženu kožu, što pogoduje hiperkeratinizaciji, proliferaciji C. Acnes i razvoju upala. 

Upravo je topikalna suplementacija kože omega 3 i omega 6 masnim kiselinama pokazala drastično poboljšanje teksture kože bez razvoja novih akni.[3] Osim toga, ulja bogata višestruko nezasićenim kiselinama poboljšavaju i proces deskvamacije (uklanjanja odumrlih stanica kože), oslobađaju pore nakupljenog sebuma i time onemogućavaju plodno tlo za razvoj daljnih nepravilnosti. Ništa manje bitno, zbog svojih su svojstava laganije teksture, brže se upijaju i ne ostavljaju dojam težine na licu. Naravno, svaka je koža drukčija pa djelovanje pojedinog sastojka ovisi i njezinom stanju, ali i o trenutnoj rutini njege i drugim čimbenicima, zbog čega je dobro posavjetovati se s dermatologom i upitati za savjet u vidu personalizirane rutine njege

Kao izvanredna opcija uljnog kompleksa ističe se Omega eliksir, proizvod bogat omega 3 i omega 6 masnim kiselinama. Riječ o kombinaciji ulja chia sjemenki uz skvalan deriviran iz masline (srodan prirodnoj masnoći kože), ulja sjemenki kupine, avokada i noćurka. Upravo zbog specifično formuliranog sastava, ovo je ulje pogodno za njegu i hranjenje širokog spektra koža, a raznim načinima apliciranja moguće ga je prilagoditi trenutnim potrebama. 

------------------

[1] Yingbin Shen, Liyou Zheng, Jun Jin, Xiaojing Li, Junning Fu, Mingzhong Wang, Yifu Guan, and Xun Song. Phytochemical and Biological Characteristics of Mexican Chia Seed Oil. Molecules. 2018 Dec; 23(12): 3219. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2883415/#B6 pristupljeno 23.7.2020.

[2] Se Kyoo Jeong, Ph.D., Hyun Jung Park, Ph.D., Byeong Deog Park, Ph.D., and Il-Hwan Kim, M.D. Effectiveness of Topical Chia Seed Oil on Pruritus of End-stage Renal Disease (ESRD) Patients and Healthy Volunteers. Ann Dermatol. 2010 May; 22(2): 143–148. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2883415/#B6 pristupljeno 23.7.2020.

[3] Linder, Jennifer. Role of Oils in the Topical Treatment of Acne. Cosmetic Dermatology®. April 2008; Vol. 21 No. 4: 211 – 214. https://mdedge-files-live.s3.us-east-2.amazonaws.com/files/s3fs-public/Document/September-2017/021040211.pdf pristupljeno 23.7.2020.

Natrag na blog