TEWL: Što je transepidermalni gubitak vlage i kako ga ublažiti

TEWL: Što je transepidermalni gubitak vlage i kako ga ublažiti

Pomalo čudna skraćenica i još kompleksnija sintagma vrlo se često „provlači“ kad je kozmetika u pitanju. Zašto je TEWL važan? Baš kao što je svakoj koži neophodna hidratacija i (okluzivna) njega, tako je svaka koža u većoj ili manjoj mjeri pod utjecajem gubitka vlage. U nastavku donosimo što transepidermalni gubitak vlage točno znači i kako na njega možemo utjecati.

Naša je koža, najjednostavnije rečeno, sastavljena od tri sloja – epidermisa, dermisa i hipodermisa.

Epidermis ili vanjski sloj kože dijeli se u dodatnih pet slojeva, od stratum basale (temeljnog sloja) do stratum corneum (površinskog sloja) koji čini i hidrolipidnu barijeru, a to je ujedno koža koju vidimo i percipiramo. Naziv corneum potječe od korneocita, tvrdih keratinskih nakupina stanica koje, uz prisutne lipide, kožu štite od vanjskih utjecaja kao što su promjene temperatura, fizičke ozljede i mikrobiološke infekcije. Naša je koža vodootporna i “presvučena” proteinskim zaštitnim slojem, no nije (u potpunosti) nepropusna. Baš kao što može upijati različite teksture kozmetičkih proizvoda izvana, može evaporirati vlagu iznutra i to je zapravo TEWL (transepidermal water loss).

Transepidermalni gubitak vlage je fiziološki proces koji se odvija u slojevima naše kože. Kad voda prolazi od dermisa do epidermisa te isparava u atmosferu sa same površine kože, događa se tzv. TEWL.

Ne kaže se uzalud da je pravilno njegovana koža zdrava koža.

Gubitak vlage, pogotovo kad je dugotrajan utječe na čitav niz pojava na koži, mahom vizualnih kao što su dehidracijske borice i fine linije te umoran beživotan ten bez sjaja. Valja naglasiti da se transepidermalni gubitak vlage odvija prirodnim putem na svakoj koži, no razmjeri ovog procesa ovise o mnoštvu čimbenika – od toga koliko vlage koža prirodno sadrži preko informacije o zdravlju kože i očuvanosti hidrolipidne barijere) sve do rutine čišćenja i odabira proizvoda za njegu. Transepidermalni gubitak vlage možeš ublažiti nanošenjem njege odmah nakon čišćenja lica, ali i kvalitetnim kombiniranjem ovlaživača (humektansa) i lipida (okluziva).

Peptidna krema P

Zapamti, manje je više – pomalo s hijaluronskom kiselinom!

U želji da svoju kožu dovedemo do željenih razina hidratiziranosti preko noći, događa se da se u rutini pronađe suviše proizvoda iste namjene i presličnog sastava. Česta je pogreška nanošenje gel-krema s hijaluronskom kiselinom povrh seruma s hijaluronskom kiselinom, a bez dovoljno okluzivnog proizvoda koji će tu silnu vlagu zadržati u koži. Osim iritacije time se riskira i značajan TEWL koji je ionako izraženiji tijekom zime, dok boravimo u grijanim prostorima i dok je razina vlage u zraku vrlo niska. Posljedica je dehidracija i upravo suprotan učinak od željenog. Kad uvodiš hijaluronsku kiselinu, neka ona bude dijelom serumskog proizvoda kao što je Hijaluron hidrator 4H, dok bi krema formulacijom trebala biti bogatija emolijensima, odnosno lipidima. Dobar je primjer Peptidna krema P bogata glicerinom, ali i kaprilnim trigliceridima i uljima badema i makadamije. Ulje ili kompleks ulja kao što je Omega eliksir još je bolji odabir za suhi tip kože budući da će izuzetno dobro zadržati vlagu, a u tu svrhu možeš posegnuti i za običnim vazelinom.

Unatoč svoj silini informacija i mitova koji kolaju internetom, vazelin je siguran i koristan sastojak u rutini njege. Vrlo malog iritativnog i alergenog potencijala i široke namjene, nalazi se u mnoštvu kozmetičkih proizvoda na europskom tržištu koje je izuzetno strogo regulirano te kao takvo ne ostavlja mnogo mjesta nagađanjima. Kao mješavina mineralnih ulja i voskova, petrolatum namijenjen korištenju u kozmetici prolazi čitav niz pročišćavajućih postupaka kojima se osigurava njegova kvaliteta.

Jedan od argumenata kad se progovara o štetnosti vazelina je taj da on uopće ne hrani kožu – i to je istina.

Međutim, to mu nije ni namjena. Zbog svoje teksture i svojstava vrlo je nepromjenjiv i stabilan, može se kombinirati u istoj rutini sa svim sastojcima i proizvodima, a važan je ponajviše iz razloga što će u zadnjem koraku njege kožu gotovo posve zaštititi od gubitka vlage, ali i patogena u slučaju upalnih procesa.

Natrag na blog