SPF vodič: Zašto ga koristiti, kako nanositi i kada obnavljati

SPF vodič: Zašto ga koristiti, kako nanositi i kada obnavljati

Zaštita od sunca, kolokvijalno poznata pod skraćenicom SPF (Sun Protection Factor, odnosno zaštitni faktor) možda je najvažniji proizvod na vašim policama. Kožu štiti od malignih oboljenja, ali i znakova preuranjenog starenja kože – gubitka tonusa, borica, linija, mrlja i pjega. U nastavku donosimo najvažnije razloge zbog kojih SPF možemo proglasiti herojem svakodnevne njege, kao i sve detalje kako ga koristiti, nanositi i obnavljati.

Proizvodi koji su najpoznatiji pod nazivom anti-age (iako je starenje sasvim normalan i prirodan proces) obično se temelje na čitavom nizu zvučnih sastojaka kao što su retinoidi, peptidi, vitamin C, resveratrol. Svi su ovi sastojci, u dokazano djelotvornim koncentracijama, temelj naše Professional kolekcije proizvoda. Međutim, njega takvim sastojcima potpuna je tek kad u svoju svakodnevicu uvedete i SPF prema tipu i stanju kože.

SunCream. krema za zaštitu lica i vrata od sunca SPF 30

Sunce je sunce, na plaži i u gradskoj vrevi

Koži je zaštita od sunca potrebna i kad niste na ljetovanju. Oštećenja izazvana UV (ultraviolet) zračenjem ne svode se samo na akutne, opasne i neugodne, a prvenstveno vrlo vidljive opekline, već su kumulativna. Razlog tome je činjenica da postoje UVB zrake (B=burning; opekline) i UVA zrake (A: aging; starenje).[1]

Dok kožu štitite od sunca namjenskim proizvodima za sunce na preporučeni način i pratite sve druge generalne smjernice zaštite poput izbjegavanja boravka na suncu u razdoblju od 10 do 16 sati, čuvate se od nastanka različitih oblika raka kože koji su danas rasprostranjeni više no ikad, ali činite i veliki korak u očuvanju mladenačkog izgleda svoje kože.  

Kome je SPF (zbilja) potreban 365 dana u godini

Postoje različita viđenja o tome je li SPF potreban baš tijekom cijele godine ili ne. Obično je u fokusu zaštita lica, vrata i dekoltea, no isto pitanje vrijedi i za kožu tijela – u razdobljima godine kad rukavi i nogavice postaju kraći, a koža izloženija. Idealna je situacija ta u kojoj pronađete namjenski SPF proizvod koji vam odgovara po apsolutno svim parametrima pa je samim time mnogo lakše naviknuti se na svakodnevno korištenje. Sunce na kožu ne djeluje samo kad je sunčano, već djeluje i kroz oblake, čak i kada kiši. UV zrake, naročito UVA, dotiču nas i u zatvorenom prostoru kroz prozorska okna.

Ono što olakšava odluku o nošenju SPF-a vaša je osobna procjena koju možete temeljiti na UV indeksu i dobu godine, trajanju boravka na otvorenome, specifičnostima prostora u kojem boravite, samome danu, osjetljivosti kože i rutini njege.

Ako koristite kiseline za eksfolijaciju i/ili retinoide, redovito idete na bio kakve invazivnije tretmane lica i ako je koža izrazito osjetljiva i reaktivna, sklona hiperpigmentaciji, SPF će vjerojatno biti potreban tijekom cijele godine. Međutim, ako recimo radite od kuće i van idete tek kasno popodne ili navečer, ili pak na posao dolazite i odlazite kad je mrak, a u prostoru niste izloženi sunčevoj svjetlosti ni na koji način, SPF u tim trenucima neće biti neophodan. Tijekom proljeća i ljeta, međutim, sasvim sigurno hoće!

Professional fluid za lice SPF 30

Idealan SPF ovisi o tipu kože i značajkama proizvoda

Važno je pronaći proizvod s kojim ćete naprosto "kliknuti", zato uvijek pažljivo čitajte detalje i upute proizvođača. Prije svega, birajte namjenski proizvod visokog zaštitnog faktora (preporučljivo minimalno SPF 30), naročito ako se radi o dijelu tijela koji je stalno izložen suncu kao što je lice. Proizvodi za lice i proizvodi za tijelo vrlo se često prilično razlikuju po svom sastavu (recimo udjelu ulja) pa ih je dobro koristiti prema preporukama, na za to namijenjenim dijelovima tijela. Neka to bude i proizvod koji ima oznaku da istovremeno štiti i od UVA i od UVB zraka, odnosno sadrži takvu kombinaciju UV filtara. Na tržištu postoje različite kreme, mlijeka i losioni za zaštitu od sunca koji se temelje isključivo na mineralnim (anorganskim) UV filtrima, isključivo organskim UV filtrima ili kombinaciji filtara.

Mineralni su UV filtri zbog svojih svojstava pogodniji za njegu dječje kože, vrlo svjetle kože, osjetljive i reaktivne kože sklone alergijama od sunca. Obično su dio hipoalergenih i vodootpornih formulacija kao što su Sun Mineral KIDS, a moguće ih je prepoznati po određenom bijelom tragu koji se ne upija toliko brzo kao što je to slučaj kod organskih UV filtara, a što opet ima određenu prednost – na tako osjetljivoj koži moguće je točno vidjeti gdje je i u kojoj količini zaštita nanesena.

Sun Mineral KIDS

Organski UV filtri često su laganiji na koži, dio teksturalno nježnijih formulacija i ne ostavljaju bijeli trag, no određeni UV filtri potencijalno mogu biti iritativni na vrlo osjetljivim kožama pa im se zato preporučuju mineralni. Međutim, sve više proizvoda poput Professional fluida za lice SPF 30 i kreme za lice SPF 50 sadrži vrlo pouzdane, fotostabilne organske UV filtre nove generacije u formulacijama obogaćenim dodatnim antioksidativnim i njegujućim sastojcima, zbog čega SPF s lakoćom postaje dio (svako)dnevne njege. Suhe kože voljet će bogatije teksture kao što je SunCream. krema za lice SPF 30, a mješovite i masne mousse teksturu krema koje ujedno izvrsno matiraju i reguliraju lučenje sebuma tijekom dana.

Koji god odabrali, važno je naglasiti sljedeće – tržište EU izuzetno je strogo regulirano po pitanju sigurnosti kozmetičkih proizvoda koji se na njega plasiraju, a velika se pozornost pridaje upravo proizvodima za zaštitu od sunca. Nova se saznanja kontinuirano prate, a regulativa sukladno njima i revidira, zbog čega nema mjesta mitovima o sigurnosti SPF proizvoda. Mnogo je nesigurnije ne koristiti SPF, pogotovo tijekom ljetnih mjeseci.

SPF nanesi obilno i obnovi po potrebi

Da bi se postigla adekvatna zaštita prema zaštitnom faktoru koji je naveden na pakiranju, proizvod je potrebno nanositi u dovoljnoj, obilnoj količini. Iako su istraživanja provođena uz nanošenje 2 mg proizvoda po 1 cm2  kože, konkretan i sasvim precizan koncenzus oko takve količine ne postoji budući da se svako tijelo i lice razlikuju, a razlikuju se i teksture proizvoda. Općenito je dobro računati da je za zaštitu lica nužno nanijeti oko ½ žličice proizvoda, a istu količinu na uši i vrat te dekolte. Na svako područje tijela (ruke, trbuh, noge, leđa) potrebno je namazati minimalno po 1 žlicu proizvoda. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, na kompletnu površinu tijela odrasle osobe potrebno je nanijeti otprilike 35 ml zaštitnog proizvoda kako bi se postignuo iskazani SPF, a jedna tuba bi trebala biti potrošena u tri nanošenja.[2]

SPF je dobro nanijeti barem 15 minuta prije izlaganja suncu. Koristi se isključivo ujutro, nakon tonika, seruma (kao zadnji korak njege) i prije šminke (neovisno o tome sadrži li ona SPF!). Makeup valja nanositi s oprezom, tek kad se proizvod posve upio, bez trljanja ili sličnih pokreta po koži.

Professional SPF

Je li SPF potrebno obnavljati? Ponovno, odgovor ovisi o situaciji i svim čimbenicima, ali u većini situacija odgovor je apsolutno da. Ako boravite na plaži, SPF je potrebno obnavljati u punoj preporučenoj količini barem svaka 2 sata ili nakon svakog kupanja, brisanja, ležanja i znojenja. Ako je koža osjetljiva ili pak tijekom ljeta nastavljate s njegom kiselinama i retinoidima, preporučljivo je SPF obnoviti tijekom dana, barem na mjestima gdje se vrlo vjerojatno narušio njegov nanos (npr. na bradi gdje se naslanjamo ili na nosu gdje nosimo masku u javnom prijevozu). Ako ne nosite šminku, dodajte malo proizvoda i umasirajte, a u slučaju da je na licu makeup, zaštitu je moguće obnoviti zaštitnim sprejem. Uživajte u suncu sigurni i zaštićeni!

----------------------------------------------

[1] Skin Cancer Foundation. UV Radiation & Your Skin. June 2019. https://www.skincancer.org/risk-factors/uv-radiation/#:~:text=Ultraviolet%20A%20(UVA)%20has%20a,is%20associated%20with%20skin%20burning. pristupljeno 30.4.2021.

[2] World Health Organisation. Radiation: Protecting against skin cancer. 16 October 2017. https://www.who.int/news-room/q-a-detail/radiation-protecting-against-skin-cancer pristupljeno 30.4.2021. 

Natrag na blog