Magnezij – mineral koji odnosi bol i donosi opuštanje

Magnezij - mineral koji odnosi bol i donosi opuštanje

Magnezij pomaže u pravilnom radu crijeva, s njim je koža blistavija, a srce kuca u pravilnijem ritmu. S dobrobitima magnezija upoznati su i svi sportaši i rekreativci. Razlog tomu je što, zahvaljujući magneziju, borba s upalom mišića i grčevima postaje itekako lagana, i to posebice kada se te neugodne pojave mogu tretirati lokalno – pomoću gela ili ulja.

Magnezij – najvažniji "sportski" mineral

Svi koji se bave nekom sportskom aktivnošću znaju koliko je odmor važan za daljnji sportski napredak. Za vrijeme odmora, a naročito ljeti kad se i više znojimo, iznimno je bitno opskrbiti svoje tijelo svim potrebnim vitaminima i mineralima koji će mišićima ubrzati oporavak od napornog treninga. Najbolji saveznik u tome svakako je magnezij.

Neke od najčešćih posljedica nedostatka magnezija, i to posebice nakon fizičke aktivnosti, svakako su grčenje mišića, umor te osjećaj "teških" nogu ili ruku. Za brzo i trenutno olakšavanje boli i drugih neugodnih osjećaja, stoga je najbolje koristiti Magnezij gel ili pak Magnezij ulje.

magnezij ulje i magnezij gel

S gelom će mišići "prodisati"

Glavni je sastojak magnezij gela i magnezij ulja magnezijev klorid. Riječ je o izuzetnom obliku magnezija koji je bio raspoloživiji u odnosu na, recimo, uobičajen magnezijev oksid, koji se koristi u dodacima prehrani.

Magnezijev klorid se tako, za razliku od drugih oblika magnezija, gotovo u potpunosti apsorbira i iskorištava u organizmu. Lako je topiv i kada se u organizam unosi preko kože, događa se proces tijekom kojeg magnezij potiče stanice u tijelu na detoksikaciju i samostalno čišćenje. Isto tako, magnezij u ovakvom obliku pomaže organizmu u zaštiti od teških metala u tijelu među kojima su kadmij, aluminij i olovo.

Magnezijev klorid u obliku gela, dakle, čisti organizam, a time i pomaže mišićima da "prodišu" i da u vrlo kratkom roku počnu funkcionirati normalno, točnije bezbolno. Kada se primjenjuje lokalno i izvana, magnezij poboljšava fleksibilnost, snagu i izdržljivost.

Osim toga, efekt hlađenja koji ima magnezij gel dodatni je razlog zbog kojeg se mišići brzo počnu osjećati lagano i odmorno. Nije ni čudno da ga sportaši obožavaju.

magnezij ulje

Magnezij – jedini mineral kojeg nikad nije dosta

U slučaju da poželite spojiti blagotvorno djelovanje magnezija i masažu, magnezij ulje bit će odličan odabir. Nanesite preporučenu količinu magnezij ulja na željeno mjesto i dobro ga utrljajte. Što ga jače utrljate, efektnija i bolja će biti i sama apsorpcija magnezija u organizam.

Osim toga, ulje bazirano na magnezijevu kloridu izvrsno nadopunjuje razine magnezija u tijelu, a za optimalan transdermalni unos (putem kože) magnezija, ulje je dobro aplicirati na područje trbuha, pazuha i natkoljenica.

Korištenje magnezij ulja prilikom masaže poboljšat će vam i cirkulaciju na određenom području tijela. To je itekako korisno u slučajevima kada vas muče različiti "čvorići", odnosno nakupine stresa ili pak spazam mišića. Ulje možete umasirati i u mišiće, ali i na zglobove jer je jednako učinkovito u oba slučaja.

Inače, magnezij u životu čovjeka ima itekako važnu ulogu. Sudjeluje u brojnim procesima: od stvaranja energije do metabolizma kalcija koji je nužan za zdravlje koštanog sustava. Magnezij je, ističu stručnjaci, jedini mineral koji je potrebno unositi i nadoknađivati tijekom cijelog života. Posebno se savjetuje unos većih količina magnezija tijekom ljetnih mjeseci i tijekom stresnih razdoblja.

Magnezij ulje ide i u kupku

Osim što je magnezij važan i snažan suputnik u borbi protiv grčeva i drugih oblika fizičke iscrpljenosti, može biti i odličan lijek u borbi protiv stresa. Magnezij ulje, naime, možete koristiti za opuštajuće kupke za noge ili tijelo.

Kupka obogaćena magnezijevim uljem potiče znojenje i izbacivanje toksina. Zahvaljujući njoj, primijetit ćete da vaša koža postaje mekša i čišća. Ovakva kupka može biti i odličan odabir opuštajuće kupke baš na kraju ljeta kada je tijelu potreban šećer na kraju godišnjeg odmora i uživanja.

Natrag na blog