Koje su razlike između proizvoda za samotamnjenje i onih za ubrzano tamnjenje

Koje su razlike između proizvoda za samotamnjenje i onih za ubrzano tamnjenje

Želite li preplanuli ten, pomoći će vam kozmetički preparati - sprejevi, ulja ili kreme. Međutim, neovisno o tipu kože, vašim navikama sunčanja i bez obzira na to tamnite li brzo ili ne, svaki proizvod koji planirate koristiti najprije morate dobro razumijeti.

Proizvodi za samotamnjenje i proizvodi za ubrzano tamnjenje, primjerice, nisu jedno te isto.

Samotamnjenje daje površinsku boju

U procesu samotamnjenja do željenog se tena dolazi pomoću bronzera, krema ili sprejeva koji sadrže dihidroksiaceton (DHA). Ta aktivna supstanca zapravo je derivat šećera. DHA reagira s mrtvim stanicama kože tako što im mijenja boju.

Ovakav način tamnjenja ne zahtijeva izlaganje suncu. Većina proizvoda za samotamnjenje djeluje već nakon jednog sata od početka korištenja. Taj se proces odvija u gornjem rožnatom sloju kože, što znači da će boja nestajati kako će se koža ljuštiti. Želite li održavati nijansu, morat ćete redovito koristiti preparate za samotamnjenje.

Takve je proizvode dobro koristiti kad brončani ten želite u svega par sati. S njima ćete dobiti i koliko-toliko željenu boju prije nego uspijete uhvatiti koju zraku pravog sunca.

Ništa bez dobre pripreme kože

Zlatno pravilo kod svih proizvoda za samotamnjenje jest da je kožu potrebno dobro pripremiti. Kako biste izbjegli narančast ili neujednačen ten ili pak različite mrlje po koži, najprije napravite dobar i kvalitetan piling. Njime ćete ujednačiti teksturu svoje kože zbog čega ćete stvoriti dobre temelje i za ujednačeno tamnjenje.

Obratite pažnju i na odabir prave nijanse, a najvažnije – ne koristite proizvode otvorene prošlog ljeta.

SUPER Mrkva ulja

Za ubrzano tamnjenje treba vam sunce

Za razliku od proizvoda za samotamnjenje, oni za ubrzano tamnjenje rade samo uz pomoć sunca. Ne funkcioniraju tako da ih samo nanesete na kožu, nego se morate i sunčati.

Ubrzano tamnjenje se odvija u baznom sloju kože zbog čega njegov učinak, za razliku od samotamnjenja, traje dulje, ali dolazak do osunčanog tena je sporiji.

Posebnost proizvoda za ubrzano tamnjenje je to što obično sadrže beta-karoten. Riječ je o biljnom pigmentu koji se najčešće dobiva iz mrkve. Zahvaljujući beta-karotenu melanin se maksimalno "izvlači" na površinu kože zbog čega nećete samo "obojati" površinski sloj, nego ćete potamnjeti prirodno, ali brže nego inače.

Ako se odlučite za proizvode za ubrzano tamnjenje, opet ćete se naći na raskršću gdje ćete morati birati između ulja, pekmeza, proizvoda sa ili bez SPF-a i slično.

Pekmez za ubrzano tamnjenje odličan je odabir za ljubitelje brončanog tena koji vole kremaste teksture. Naravno, treba imati na umu da pekmez za ubrzano tamnjenje ne sadrži UV-zaštitu pa se preporučuje isključivo osobama koje dobro podnose sunce.

Međutim, kako bi u laganoj teksturi pekmeza uživali i oni koji slabije podnose sunce, u ponudi se može naći i pekmez za ubrzano tamnjenje sa SPF 10.

U slučaju da ste obožavateljica uljne njege i brzog upijanja, onda svakako trebate isprobati suho ulje za tamnjenje. S njim ćete doći do intenzivnog i ravnomjernog brončanog tena. Ulja su namijenjena osobama koje već imaju nijansu preplanulosti, odnosno ne preporučuju se ljudima "bijelima kao sir".

Koji god put do preplanulosti odaberete, upamtite da vaš ten nije važniji od vašeg zdravlja. Sa sunčanjem, stoga, oprezno, umjereno i u pravo doba dana.

Natrag na blog