Kako njegovati ruke i nokte (za očuvanje mladenačkog izgleda kože)

Kako njegovati ruke i nokte

Uz pomoć njih radimo i komuniciramo. Rukama stvaramo, ali i pokazujemo ljubav. Prije svega, izlažemo ih raznim uvjetima i utjecajima. Zato ne čudi što se na njima često jave prvi znakovi starenja. Srećom, sve je u vašim rukama. Doslovno, jer pravilna njega i briga starenje će značajno usporiti.

Pranje ruku jedna je od prvih aktivnosti koje naučimo u djetinjstvu. Osim čišćenja od vidljivih nečistoća, nepunom minutom pranja ispiremo i milijune potencijalnih uzročnika brojnih oboljenja. S obzirom na to da ruke peremo i do dvadeset puta dnevno, jako je bitno što pritom koristimo. Možda su vam kruti sapuni praktičniji, no savjetujemo vam da radije birate one tekuće, neisušujuće. Na policama drogerija lako možete pronaći pH neutralne, uljima obogaćene sapune koji neće narušiti prirodnu zaštitnu barijeru kože.

Ako se nalazite negdje gdje vam je pristup vodi mjestimično ograničen, sa sobom ponesite dezinfekcijske maramice ili sredstvo namijenjeno osjetljivoj koži. I ne zaboravite, nahranjene su ruke otpornije na mogućnost infekcija, zato ih učestalo mažite kako ne bi došlo do pucanja kože. Za to birajte prilagođene kreme za ruke

Kremu uvijek imajte pri ruci

Od pripreme hrane i pranja suđa do brige o najmlađima i osobne higijene, brojne su situacije u domu u kojima ruke, kraće ili dulje, izlažemo vodi. Osim toga, tu su sad i još učestalija pranja ruku te dezinfekcija raznim proizvodima. Mazanja ruku nekad se teško prisjetiti, zbog čega je dobro kremu strateški postaviti pored umivaonika ili uz rub sudopera. Kad vam je pri ruci, veća je mogućnost da ćete za njom češće posegnuti.

Zaštitite ih rukavicama

Prevencija je ključ zdravlja cijelog organizma, pa i kad su u pitanju vaše ruke. Zbog toga su jednokratne rukavice ovih dana dio "obvezne" opreme kod odlaska u dućan ili ljekarnu. No, uvjeravamo vas da će vam korištenje jednokratnih verzija i u kućanstvu višestruko pomoći. Osim što ćete kožu zaštititi od upijanja raznih kemijskih spojeva iz, primjerice, sredstava za čišćenje, spriječit ćete isušivanje te očuvati njegovan izgled ruku i noktiju. Osim rukavica, iritaciju će spriječiti i umirujući hidratantni proizvodi kao što je Aloe vera gel

Njegu prilagodite situaciji

Kao i kod kože lica, nije rijetkost da se promjenom godišnjih doba i navika promijene i potrebe kože ruku. Na svojoj koži to naročito možete osjetiti zimi, kad su ruke na udaru hladnoće, vjetra i pomalo isušujućih proizvoda. U svoju rutinu zato uvedite dodatan korak njege ruku, onaj noćni. Proizvodima kao što je Koncentrat za ruke i nokte s nevenom svojim rukama pružate hranjivi noćni ritual njege i zapravo nadopunjujete djelovanje kreme koju svakodnevno koristite. Zbog guste, bogate teksture dulje će se zadržati u slojevima kože te postupno upijati tijekom noći, ostavljajući ruke mekima i nahranjenima.

Brinite o noktima i kutikulama

Nokti su često odraz modnog izričaja, ali ne zaboravite da su prvenstveno ogledalo zdravlja. Zbog brzog rasta nokta, kutikula odnosno kožica na korijenu nokta lako može popucati. Osim što su estetski neprivlačne, zanoktice otvaraju put neugodnim i bolnim infekcijama nokta. Prije slojeva šarenih lakova, dobro im je posvetiti posebnu pažnju.

Kutikulu nemojte rezati, već je potisnite prema korijenu nokta posebno osmišljenom Olovkom za njegu noktiju i zanoktica. Vrhove prstiju zatim nahranite. Izrazito bogato i regenerativno, Argan ulje za kosu, kožu i nokte potaknut će obnovu popucanih kutikula, ali i jačanje krhkih noktiju.

Natrag na blog