Intuitive skincare ili kako naučiti slušati vlastitu kožu

Intuitive skincare ili kako naučiti slušati vlastitu kožu

Ne kaže se uzalud da je u svemu potrebno slušati intuiciju. Taj naš unutarnji smjerokaz može nam pomoći u svim životnim aspektima, pa tako i njezi kože. Tzv. intuitive skincare postaje sinonim za prekretnicu u beauty svijetu, no zapravo se svodi na ono što (barem duboko u sebi) već i znamo. Slušanje sebe, upoznavanje vlastite kože, praćenje svega što nam pokazuje vjerojatno je najbolji smjer kojim možete krenuti ako još uvijek lutate bespućima proizvoda, rutina i savjeta na društvenim mrežama.

Svaka je koža priča za sebe

Bila ona konvencionalna ili prirodna, kozmetika je nešto što djeluje u međuodnosu s našim organizmom. Pri odabiru je prije svega dobro poznavati vlastito tijelo i eventualne zapreke za korištenje pojedinih sastojaka ili konačnih proizvoda. Recimo, ako ste alergični na salicilnu kiselinu, istu nećete rabiti ni u eksfolijantima, a izbjegavat ćete je i u tragovima (u kremama u kojima može biti u službi konzervansa). Nećete je koristiti ni u trudnoći, osim ako za to imate zeleno svjetlo od strane liječnika. U slučaju preosjetljivosti na eterična ulja ili ekstrakte, birat ćete kreme koje nemaju prirodne komponente. Svaka je koža drukčija, svaka ima svoju priču i učinak svakog čistača, seruma ili kreme u konačnici je individualan.

Ne moraš skupiti sve

Izbor kozmetike danas je zbilja pozamašan i jasno je da novi proizvodi svojim moćnim sastojcima, formulacijama i namjenama mogu mamiti na isprobavanje. Međutim, ako ste pronašli rutinu koja vam u potpunosti odgovara i objektivno ste zadovoljni stanjem kože – držite je se. Koža se ne može naviknuti na djelovanje proizvoda, mogu joj se samo promijeniti potrebe ovisno o vanjskim i unutarnjim čimbenicima (vremenski uvjeti, temperatura, UV zračenje, razine stresa, hormonalne oscilacije, prehrambene navike). Držanjem rutine omogućavate koži da se prilagodi njezi i doslovce pokaže rezultate, a proizvodima i aktivnim sastojcima da ostvare određeni učinak, dugoročniji od prvih dojmova.

Poštuj svoju kožu, daj joj vremena

Vrijeme je ključ svega, pa i načina na koji naša koža funkcionira. Poznato je kako je u prosjeku potrebno oko 6 tjedana (ili otprilike od 28 do 40 dana) da bi se stanice kože obnovile i time zatvorile jedan svoj ciklus postojanja. Tijekom svakog tog razdoblja koža fluktuira, njezino se stanje mijenja, posebno ako se u obzir uzme menstrualni ciklus. Posve je normalno da je koža prije menstruacije sklonija mašćenju, time i začepljenju pora i pokojem prištiću. Praćenje stanja kože tu je naročito korisno. Jednom kad upoznate faze kroz koje prolazi (uostalom, i organizam u cjelini), lakše ćete prepoznati potrebe i prilagoditi njegu.

Piling tonik

Strpljivost i dosljednost

Vrijeme je ključno i kod uvođenja novih proizvoda, bilo kakve promjene rutine. Osim što je aktivnim sastojcima potreban određeni “radni” period da bi ostvarili puni potencijal, određenim je aktivnicama (retinoidi, kiseline) to vrijeme posebno nužno. Primjerice, salicilna kiselina ili retinoid ubrzat će možda pomalo i uspavani ciklus stanične izmjene što na nekim kožama može izgledati kao pogoršanje u odnosu na prethodno stanje ili čak reakcija na proizvod.

No, to nije nužno tako. Fazu čišćenja ili tzv. purging kako se takvo prolazno stanje naziva prepoznat ćete po tome što će se nepravilnosti javljati na karakterističnim mjestima gdje su se i do sad pojavljivale. Do poboljšanja može proći od dva tjedna do mjesec i pol (ovisi o samoj koži), a zatim u pravilu dolazi do pročišćavanja i poboljšanja. Ako ste na to spremni, proizvode s aktivnim sastojcima potrebno je uvoditi postepeno (idealno jedan po jedan), koristiti kontinuirano i dosljedno, tehnički prema uputama proizvođača. Budite strpljivi, pratite kožu. 

Kako skincare intuitivnost izgleda u praksi

Recimo da se rutina sastoji od bazičnih proizvoda i dodatnih proizvoda. Temelj rutine su proizvodi za čišćenje lica, jedna krema prema tipu kože i zaštita od sunca. Sve ostalo što se u rutinu dodaje je opcionalno i više namijenjeno stanjima ili potrebama kože, a može se koristiti metodom rotacije.

Primjerice, dodatno imate tonik za hidrataciju, serum s hijaluronskom kiselinom, eksfolijant i ulje za lice. U praksi bi njihovo korištenje moglo biti striktno zacrtano u nekim vremenskim intervalima, no može biti, pogađate, i intuitivno. To znači da ćete u tjednu u kojem je koža npr. izrazitije masna nanijeti tonik i samo tanki sloj kreme, a serum nanijeti ujutro prije zaštite od sunca. Ako primjećujete punjenje pora, a istovremeno koži nedostaje sjaja, možda ćete eksfolijant upotrijebiti i dvaput u tom tjednu - makar kontaktno 10 minuta uz ispiranje - a idući tjedan čak i preskočiti.

Ako je pak koža vidno suha i oslabljena, išibana vjetrom i zimskim minusima, ponudit ćete joj serum dvaput dnevno i dodatni sloj njege u vidu ulja povrh kreme u večernjoj rutini. Slično vrijedi i za SPF. Zaštita od sunca je zbilja neophodna i možemo je smatrati najboljom prevencijom preuranjenog starenja kože u svim svojim "raskošnim" oblicima: mrljama, borama, gubitku tonusa. No korištenje krema sa zaštitnim faktorima u praksi ovisi i o kontekstu. Ako ćete na otvorenom boraviti nekoliko minuta zabundani u šal i kapu preko polovice lica, a usto je UV indeks niži od 2, preskočite ga bez grižnje savjesti.  

Natrag na blog