Čemu služi tonik za lice i zašto ga je dobro uvrstiti u rutinu

Čemu služi tonik za lice i zašto ga je dobro uvrstiti u rutinu

O pravilnom, dvostrukom čišćenju lica mnogo se govori, a kvalitetna je hidratacija već odavno usvojena u rutini njege – naravno, neovisno o tipu kože. Međutim, korak između čišćenja i njege u kojem se nalazi tonik još se uvijek preskače, iako ima nekoliko važnih funkcija.

Dodatno čisti od najsitnijih nečistoća

Nakon čišćenja šminke i umivanja prilično je sigurno da su svi ostaci maskare, ruža i tekuće podloge uklonjeni s lica. Ipak, sitne čestice vidljive tek mikroskopskim “okom” najčešće su još uvijek prisutne. Nanošenjem seruma i kreme sitna prašina te ostaci sebuma, umjesto uklonjeni, ostaju zarobljeni na površini. Dugoročno to dovodi do opterećenja pora kože, a posredno svakako ometa i apsorpciju aktivnih tvari iz preparata. Nekoliko laganih poteza blazinicom, odnosno krpicom natopljenom tonikom (ili čistim dlanom na kojem je tonik) umirit će kožu nakon čišćenja, pokupiti zaostale nečistoće i tako “zaokružiti” cjelokupno čišćenje.

Uravnotežuje pH kože nakon čišćenja

Čak i ako za čišćenje lica koristite blage proizvode koji neće narušiti zdravlje hidrolipidne barijere, već u dodiru s običnom vodovodnom vodom pH na površini se mijenja. Naime, pH kože prirodno teži blagoj kiselosti koja pogoduje prirodnoj flori te štiti od slobodnih radikala, dok je voda neutralna do blago lužnata (alkalna). Narušen pH može dovesti do promjena u mikrobiomu kože, pojave nepravilnosti i slično, zbog čega je bitno čim prije vratiti ga u ravnotežu. Tonici za lice obično su formulirani upravo tako da pogoduju blagom snižavanju pH vrijednosti, a ujedno, zbog svojih drugih svojstava, predstavljaju i prvi korak njege.

Umiruje i (dubinski) hidratizira

Obogaćen njegujućim sastojcima kao što su glicerin, aloe vera i biljni ekstrakti, tonik je proizvod koji je multifunkcionalan i odgovara svakom tipu kože. Ublažava crvenilo, osvježava kožu, vraća joj prijeko potrebnu vlagu, a ovisno o prisutnim ekstraktima, ciljano djeluje i na druge potrebe. Osvježavajući tonik Smilje tako sadrži kombinaciju eteričnog ulja smilja, ekstrakata sjemenki grožđa, vitamin E i aloe veru koji pružaju hidrataciju i imaju blagi adstrigentni učinak. No, osim što nježno sužavaju pore čime ujedno sprječavaju nakupljanje čestica i pretjerano mašćenje, navedeni sastojci sinergistički i dugoročno čuvaju elastičnost i mladolikost kože.

Tajna hijalurona krije se u toniku

Upotreba tonika nikad nije bila važnija nego sad kad rutinama njege vladaju serumi na bazi hijaluronske kiseline, kao što su oni iz Professional kolekcije. Naime, možda vam se već dogodilo da ste odabrali svoj serum, no korištenjem osjećate sve veću dehidriranost, gotovo kao da vam nešto nedostaje. I to je točno, jer nedostaje vam tonik! Točnije, Hidro tonik

Hijaluron je koži omiljen upravo zašto što je po svojim svojstvima humektans, što znači da na površinu svojih molekula privlači i veže vodu. Ako se uz njega u rutinu ne uvede ta voda, hijaluron će umjesto hidratacije učiniti sasvim suprotno i – izvući vlagu iz dubljih slojeva kože. Prije nanošenja zato je ključno dobro očistiti lice, tonizirati ga i dok je još vlažno, nanijeti serum i kremu (a po potrebi i ulje kao što je Omega eliksir). Dodatni hranjivi, okluzivni slojevi stvorit će zaštitni omotač koji će spriječiti istjecanje vlage, ujedno jačajući hidratacijski potencijal samog hijalurona.

Natrag na blog