Započni dan zdravom hranom: 3 ideje za doručak

Započni dan zdravom hranom: 3 ideje za doručak

Najljepši su oni dani koji počnu bogatim i zdravim doručkom! Međutim, znamo da je u žurbi ponekad lako zaboraviti na njega ili ga jednostavno jedva stigneš spremiti. Baš zato, donosimo tri jednostavna recepta s kojima ćeš unijeti potrebne nutrijente i utjecati na smanjenje razine šećera u krvi. Povišena razina šećera povezuje se s nedostatkom energije tijekom dana i neprestanom željom za slatkim pa je preporuka broj jedan za zdravi doručak onaj koji ne povisuje razine glukoze u krvi.

Brzinski smoothie sa špinatom i borovnicama

Ovo je uistinu najbrži doručak, a možeš ga napraviti i noć prije za potrebe duljeg jutarnjeg spavanja ili spremanja - ovisno o tome što ti je draže. Za ovaj je recept najbolje koristiti svježi baby špinat i svježe borovnice, ali mogu se koristiti i smrznute ili kombinacija. Predlažemo kombiniranje s vodom ili biljnim mlijekom bez dodanog šećera. Špinat je izvrsna namirnica za početak dana jer sadrži brojne minerale i vitamine (K, A, B9, C, B6 i E), a osim toga i potrebne proteine. Svježe borovnice odličan su izvor vitamina C i vlakana, a zadržavaju svoju nutritivnu vrijednost i nakon zamrzavanja. U blender stavi šaku špinata, malu čašu borovnica i vode ili mlijeka po želji. Omjeri ne moraju biti egzaktni, a uvijek možeš dodati više tekućine ako voliš pitkije smoothije. Imaš i chia sjemenke, bademe ili protein u prahu? Slobodno ih ubaci unutra i uživaj u nanovo dobivenoj energiji i brzinskom, a zdravom jutarnjem doručku.

Par iz snova - jaja i avokado

Jutarnja snaga i energija često se pripisuju proteinima koji se nalaze u jajima, a avokado im je savršena nadopuna. Avokado sadrži vrlo mali udio ugljikohidrata, a visok udio vlakana i zdravih masti zaslužnih za osjećaj sitosti tijekom dana. Obje su namirnice iznimno prilagodljive pa se mogu kombinirati na razne načine i s različitim začinima, a avokado se izvrsno slaže i s ostalim izvorima proteina, poput lososa. Neovisno o tome za koju varijantu jaja se odlučiš, omlet, meko kuhana, poširana ili klasična jaja na oko, ona će upotpuniti svaki doručak. Odlična su u kombinaciji s kruhom od kiselog tijesta ili tamnim raženim kruhom sa sjemenkama.

Umjesto zobi s bananom, biraj chia puding s jagodama

Izuzetno korisne chia sjemenke odličan su izbor za sve koji se muče s probavnim smetnjama ili nedostatkom željeza u krvi. Ovaj doručak je brzo gotov, a priprema se dan ranije. Budući da nam stiže sezona jagoda, mi ćemo predložiti da ga kombiniraš baš s njima. Upravo su jagode, maline i borovnice voće koje neće povisiti razinu šećera u krvi za razliku od banana, ananasa ili bijelog grožđa. Tri velike žlice chia sjemenki kombiniraj s 300 ml biljnog mlijeka bez šećera i ostavi preko noći. Ujutro nareži jagode, pripremi nekoliko badema i uživaj u savršenoj kompoziciji okusa.

Natrag na blog