Uz second hand odjeću lakše gradiš stil i čuvaš okoliš

Uz second hand odjeću lakše gradiš stil i čuvaš okoliš

Mia Uzelac jedna je od poznatijih Tik Tokerica u Hrvatskoj, a inače pomalo ustaljenom sadržaju na ovoj mreži dala je potpuno svježu perspektivu koja ne uključuje brzu modu i strah od propuštanja posljednjih street kolekcija. Mia nas kroz svoje videe inspirira i uči kako pronaći interesantne i često jedinstvene odjevne komade za malo novca, ali i kako im udahnuti novi život. 

Mnogi su te upoznali na Tik Toku kroz tvoj sadržaj u kojem promoviraš održivu modu, ali i kroz praktične primjere pokazuješ kako se štosno odjenuti za prilično male novce. Kako je do svega toga došlo?

Mislim da je sve počelo ulaskom u prvu second hand trgovinu. Do tada mi se život, kao i svima, bazirao na već postojećim trgovinama odjeće, mahom velikim lancima koji ponudom većinom nalikuju jedan drugome. Kada sam vidjela što sve trgovine second hand odjećom nude, zaljubila sam se. U takvoj trgovini možeš lakše i za manje novaca izgraditi vlastiti stil, a usput čuvaš i okoliš.

Mia Uzelac 1

Što za tebe znači održivost, u modi i u životu općenito?

Održivost je za mene svako suzdržavanje od lošeg utjecaja na okoliš. To ne moraju biti ni veliki ni svakodnevni koraci, ali bitno je da postoje. Ako odlučiš zakrpati poderane čarape ili suziti preširoke hlače umjesto da kupiš nove, već pomažeš. Šetanje umjesto odlazak automobilom kad god se pruži prilika isto je mali, ali bitan detalj održivosti  u mom životu.

Smatraš li da je second hand odjeća još uvijek svojevrstan bauk u našem društvu? Što želiš poručiti onima koji se još nisu okušali u potrazi za takvom odjećom?

Second hand trgovine kod nas su još uvijek bauk jer ljudi jednostavno nisu navikli da se i tamo može naći super odjeće, dok je u svijetu to već postala praksa. Veliki lanci definitivno su sigurniji jer su u njima stilovi već određeni, dok u second handu sam gradiš svoj stil. Second hand trgovinama možda nedostaje glamura i bijelih neonki u kabinama,, ali u njima pak možeš pronaći unikatne (pa čak i dizajnerske) komade. U njima ćeš se izdvojiti iz mnoštva isto odjevenih ljudi. Ne znam otkud dolaze oni urbani mitovi da su to komadi iz ormara pokojnika, ili da je takva odjeća prljava i neugodnog mirisa, ali mogu vam reći da ništa od toga nije istina.

 

Mia Uzelac 2

Često odjeću kratiš, sužavaš, modificiraš, dodaješ uzorke i teksture. Gdje pronalaziš inspiraciju za modne eksperimente?

Još odmalena volim modu i prepravljanje odjeće. Oduvijek sam nešto prepravljala i izrezivala - prvo svojim barbikama pa kasnije i sebi. U odjeći koju kupim često vidim potencijal da postane nešto drugo. Nekad mi se vizija stvori u glavi, a nekad inspiraciju pronađem na internetu ili u Vogueu. Vidim neki dizajnerski komad odjeće i odlučim ga rekreirati od stvari koje imam doma. Po svom guštu, naravno!

Unatoč vrućim ljetnim temperaturama, želimo biti spremni za jesensko-zimsku održivu sezonu. Koje nam trendove možeš istaknuti, što će se nositi?

Mislim da će kombinacija kaubojskih čizama i jorts (jean shorts) hlača biti hit ove jeseni. Veste bez rukava sve su popularnije, pogotovo preko čisto bijele oversized košulje. A vratit će se i jesenski klasik - loaferice s bijelim čarapama.

 Da je Olival osoba, što bi joj odjenula? :)

Olival je po meni pouzdana i motivirana osoba koja zna što želi. Voli klasične komade na malo drukčiji način. Stoga mislim da bi joj od dizajnera najviše odgovarao Valentino, a vidim ju u oversized crnoj haljini s bijelom kragnom.

Natrag na blog