Otkrij osobine poludragog kamenja i pronađi svog favorita

Otkrij osobine poludragog kamenja i pronađi svog favorita

Povijesno gledano, drago i poludrago kamenje oduvijek je imalo značajnu ulogu u različitim kulturama u cijelom svijetu, a njihova je namjena bila uistinu raznolika. Unazad par godina beauty alati od raznog kamenja poput ružičastog kvarca, ametista i drugih sve su popularniji u Hrvatskoj i regiji, a za one koje zanimaju specifičnosti i simbolika iza svakog od njih donosimo zanimljive detalje.

Ružičasti kvarc donosi samopouzdanje

Pojava ovog poludragog kamena seže u daleku povijest jer je bio korišten kao ukras u raznom nakitu, ali i kao talisman. Egipćanima je kvarc igrao značajnu ulogu u svakodnevnom životu, a njegova nježno ružičasta boja postala je simbolom ljubavi – prema drugima, ali i svojoj koži. Oni su vjerovali kako kvarc zaustavlja starenje, a prema mnogobrojnim predajama božica Isis koristila je ružičasti kvarc kako bi spriječila posljedice starenja, uklonila bore s lica i tako zauvijek održala mladenački izgled.

Ružičasti kvarc je kamen srca i ljubavi koji vraća samopouzdanje, a služi poticanju ljepote, nježnosti i vjernosti u vezi, ali i prijateljstvu. Vjerovanja kažu da pomaže u prevladavanju sramežljivosti, a prilikom komunikacije s ljudima vjeruje se da pridonosi strpljenju i razumijevanju.

Gua sha kamen još je od antičke Kine omiljen masažer na azijskom kontinetu, a iako je kod nas relativno nedavno postao popularan sigurni smo da već upotpunjuje mnoge skincare rutine. Može se koristiti pri umasiravanju seruma, ali i samostalno, a preporučujemo ga upotrijebiti, ako ne svaku večer, onda prije važnih događanja. Lagano hladi područje lica i vrata, a može se koristiti i na području dekoltea.

Ružičasti kvarc

Otmjeni ametist simbol je promjene

Prepoznatljive ljubičaste boje, ovaj dragi kamen širi umirujuću energiju i osigurava spokoj. U prošlosti je bio simbol plemstva pa ne iznenađuje što ga se veže uz profinjenost, poseban šarm i eleganciju. Mnogi vladari bili su opčinjeni djelovanjem ametista pa su ga nosili u krunama i dodavali u medaljone. Ametist je u suštini vrsta kvarca, ali dragocjeniji i cjenjeniji.

On popravlja raspoloženje i blagotvorno djeluje na psihu, a uvršten u skincare rituale omogućuje dodatno opuštanje i laganu masažu lica. Prilikom umasiravanja seruma, dodatno pomaže uravnotežiti misli i odagnati brige. Odlična je nagrada na kraju radnog dana jer umanjuje stres i pomaže u borbi protiv nesanice.

Već petominutna masaža lica uz roler ili gua sha kamen od ametista potiču bolju cirkulaciju i zdraviju boju tena, a dugotrajnijem korištenjem jačaju tonus kože.

Dubinsko djelovanje tajanstvenog opsidijana

Elegantna crna boja i misteriozan naziv ovog poludragog kamena s pravom u svima budi znatiželju. Opsidijan je zapravo vulkansko staklo koje nastaje brzim hlađenjem lave, a njegova boja može varirati od crne do sive boje. Upravo u njemu može se pronaći istinsko ''ja'' svake osobe. Odabirom opsidijana, odabire se spoznaja o samom sebi sa svim vrlinama, ali i manama. I na kraju, omogućuje vlastito prihvaćanje, sebe i svoje kože.

Kroz povijest su njegove upotrebe bile raznolike pa je služio kao alat, oružje, a od njega su se radile i posude, nakit, ali možda najzanimljivije od svega – čarobne kugle i magična zrcala. U moderno doba, služi i izradi kirurških materijala.

Prema legendi opsidijan još ima i naziv "suze Apača", a predstavlja simboliku tuge i žalosti američkih Indijanki za svojim sinovima, supružnicima i očevima nastradalima u bijegu od zarobljeništva. U skladu s legendom, kamen ima sposobnost zaštititi ljude od negativnih emocija i loše energije. Isto tako, ovaj ''kamen istine'' pruža nam da sagledamo širu sliku, pokreće nas na akciju i donošenje ispravnih odluka.

S rolerom od crnog opsidijana spremni ste za izazovan dan ili zabavnu noć! Deblji kraj rolera teksturiran je kako bi olakšao dubinsku masažu kako bi se bolje opustili i pripremili na sve planirane pothvate.

Roler od zelenog žada

Žad umiruje i harmonizira um i tijelo

Tamno zelena boja ovog poludragog kamena osvaja na prvu, a upravo je zbog svoje upečatljive boje bio cijenjen i u izradi nakita. Izrazito je popularan u azijskoj kulturi, a često je dio feng-shui opremanja prostora za život. Kinezi ga vežu uz ovih pet vrlina: hrabrost, pravednost, pristojnost, skromnost i hrabrost. Njihovo vjerovanje uključivalo je pokapanje sa žadom jer su smatrali da ih čuva. Ovo je kamen uz pomoć kojeg se postiže unutarnja ravnoteža i harmonija uma i tijela.

Masažom rolerom od žada opuštaju se mišići lica i samim time odlična je priprema za neometan san. Njegova simbolika se očituje u radovanju malim stvarima i svakodnevnim ritualima njege. Dodatno, žad je dobro prethodno ohladiti kako bi revitalizirali kožu lica i potaknuli cirkulaciju.

Sve navedene beauty gadgete uvijek je poželjno isprati pod mlakom vodom kako bi ih se očistilo i pripremilo na daljnje korištenje.

Natrag na blog