Odaberi svoju idealnu uredsku biljku (prema prostoru i dostupnosti svjetla)

Odaberi svoju idealnu uredsku biljku (prema prostoru i dostupnosti svjetla)

Vjerujemo da među vama ima onih koji rado biljčicama i ukrasnim predmetima uređuju svoje uredske stolove. Opće je poznato da cvijeće pojačava želju za produktivnošću, potiče kreativnost, a omogućuje i bolju koncentraciju i pamćenje. Zato donosimo popis biljaka koje će osvježiti vaš prostor i učiniti ga ugodnijim za rad, a uz to će vas svakodnevno opuštati i uveseljavati.

Jednostavna za održavanje, a izgledom nježna i romantična – kalanhoa

Ova je biljka stvorena za prostore sa suhim zrakom pa ako u svojim poslovnim prostorima imate baš takav zrak, ovoj će biljci to u potpunosti odgovarati. Možete ju naći u širokom rasponu boja, a ovaj će sukulent s cvjetovima uživati u osvijetljenim prostorima, međutim ne i na direktnom suncu. Budući da u mesnatim listovima čuva vodu, ovu biljku nije potrebno često zalijevati već sam onda kad je zemlja u potpunosti suha, otprilike jednom u dva tjedna.

Cvijet iskrenosti i rješavanja nesporazuma – sobna ciklama

Ovo je biljka koja će vas zasigurno podsjetiti na proljeće, a odgovaraju joj niske temperature i cvate zimi, dok je ljeti u mirovanju. Ne voli jako grijane prostore i treba izbjegavati stavljati ju blizu radijatora ili drugih izvora topline. Zalijeva ju se jednom u dva tjedna, a treba izbjegavati polijevanje vode po lišću. Nabolje je vodu sobne temperature dodati na dno njezine posude u tanjurić tegle. Kao što ne voli jako grijane prostore, ne voli ni direktnu sunčevu svjetlost stoga će se najbolje uklopiti na uredske stolove u open space prostorima. Prve znakove mirovanja pokazuje osušenim i žutim cvjetovima, a u tom razdoblju ne zahtijeva previše brige i ne zalijeva se dva do tri mjeseca kako bi se pripremila za novu sezonu rasta i ponovno vas veselila svojim cvjetovima kroz hladnije razdoblje godine.

Još jedna miljenica – afrička ljubičica

One vole puno svjetla i najbolje im odgovara položaj na prozorskim daskama pa ako imate ured pun svjetla, ovo je idealna uredska biljka za vas. Zalijeva se isto tako mlakom vodom , a kao i kod sobne ciklame, najbolje joj je vodu staviti u tanjurić. Dok je u cvatu treba joj manje vode nego inače, a zemlja niti u jednom trenu ne smije biti previše vlažna. Ne može previše narasti i zato je idealna za manje uredske prostore jer ne zahtijeva puno mjesta. Ako se o njoj dobro brinete, ona će cvasti cijele godine, a cvjetove možete birati u raznim bojama. Jednom tjedno preporučljivo ju je okrenuti za četvrtinu kruga kako bi pravilno rasla. Ljubičica je „cvijet skromnosti“ koji simbolizira vjernost i ljubav.

Elegantna i nezahtjevna – aloe vera

Ova vrlo jednostavna biljka praktički sama sebe održava. Potrebno joj je vrlo malo vode, a ako se koji njezin list posuši i ostane u teglici, on će joj priuštiti potrebnu hranu. Ovo je biljka o kojoj stvarno nećete morati puno misliti, a najbolje uspijeva kad nije na direktnom svjetlu. Aloe vera je poznata i po korištenju u raznim kozmetičkim proizvodima, a mi vjerujemo da će vam svakako podići raspoloženje i uljepšati stol čak i ako niste poznati kao osoba sa „zelenim prstom“.

Donosi novac i prosperitet - krasula!

Vrlo je otporna biljka mesnatih listova i uz minimalnu njegu može jako dugo trajati. Odličan je izbor za one koji vole biljke, ali ne vole brigu o njima ili za njih nemaju dobre uvjete. Ova biljka može tolerirati i hladan i vrući zrak, ali ne voli direktnu sunčevu svjetlost. Zimi ju je dovoljno zaliti jednom u tri tjedna. Osim toga ova biljka vrlo jednostavno pušta korijenje pa nije nikakav problem proizvesti male biljčice i tako iznenaditi kolegicu ili kolegu. 

Zlatni puzavac uspijeva svugdje

Ako ste među onima koji na stolu drže samo laptop i izbjegavate nepotreban višak papira i olovaka ili možda imate visoki stol, onda će se zlatni puzavac k vama izvrsno uklopiti. Poznata je i pod nazivom đavolji bršljan i za nju se smatra da donosi sreću, ali ju nije preporučljivo držati u blizini djece ili kućnih ljubimaca zbog otrovnih listova. Ova penjačica s listovima srcolikog oblika sigurno će vas osvojiti izgledom, ali i lakoćom održavanja. Može narasti do tri metra i zbog toga joj je potrebno osigurati dovoljno mjesta za rast. Voli kad joj se prska lišće, ali ju se ne smije prečesto zalijevati.

Nekoliko dodatnih savjeta za uređenje uredskog stola

Nadamo se da ste čitajući već zapazili biljku koja vam savršeno odgovara i koja će se brzo uklopiti u vaše radno mjesto, a mi ćemo vam dodatno savjetovati da joj prilagodite i teglicu. Uvijek je dobro razmisliti o neutralnijim bojama koje odgovaraju svakoj biljci, ali možete u obzir uzeti i unutarnje uređenje cijele tvrtke pa tako dodatno promisliti o tome koja bi se tegla najbolje uklopila u vaš radni prostor, pogotovo u slučaju otvorenog plana. Stol je uvijek dobro opremiti s par kemijskih i šarenih notesića ili velikim planerom za cijeli tjedan, a nama je na stolu uvijek prisutna i krema za ruke. Na njegu ruku je tijekom dana lako zaboraviti, međutim baš nam takvi mali rituali poput mazanja ruku i zalijevanja biljčice čine radni dan ispunjenijim i život ljepšim.

Natrag na blog