Napravi sjemenske kuglice i razveseli pčele

Napravi sjemenske kuglice i razveseli pčele

Za Dan planeta Zemlje htjeli smo pomoći prirodi, sve vas razveseliti i usput uposliti ruke u korisne svrhe. Bitno nam je bilo saznanje da jedna pčela opraši 200 cvjetova dnevno, a njihov se broj u posljednjih 100 godina smanjio za gotovo 90%. Baš zato smo se odlučili na ručnu izradu zelenih kuglica punih sjemenki različitih vrsta cvijeća. I moramo priznati da smo uživali! Niže donosimo sve detalje kako biste u njihovoj izradi mogli uživati i vi.

Nabavite zemlju, glinu i sjemenje

Ovisno o tome koliko kuglica želite formirati trebat će vam više ili manje materijala. Međutim, u vrtnom centru i specijaliziranim trgovinama za glinu obično su u prodaji veće količine. U vrtnom centru slobodno se posavjetujte sa zaposlenicima oko supstrata zemlje koji bi vam preporučili, ali to može biti i zemlja koju uobičajeno koristite za svoje lončanice. Najbitnije je nabaviti glinu u prahu koju možete pomiješati sa zemljom. Dodavanjem malo vode, smjesa će se pretvoriti u povezanu masu s kojom možete formirati kuglice u koje ćete staviti sjemenke raznog cvijeća. Moramo priznati da smo većinu smjese radili odokativno, ali sve su se kuglice lijepo formirale i zgusnule. Prilikom izrade smjese najbolje ćete vidjeti koliko čega trebate dodati.

Zamijesite i formirajte kuglice

Za početak u kantu ili posudu šireg promjera (mi smo radili u kanti zapremnine 5 litara), stavite 250 g bijele gline u prahu i dodajte 150 g zemlje. Dobro ih promiješajte i pomalo dodajte vodu i umijesite u povezanu masu. Prilikom miješanja uvidjet ćete treba li vam više gline ili više zemlje. Vodu dodajte po potrebi, a tekstura smjese mora biti povezana i moguća formirati se u kuglice. Ako će se lako razdvajati, nemojte brinuti, čim ju uspijevate formirati u kuglicu i u nju staviti sjemenke, na pravom ste putu.

Ne zaboravite na sušenje

Prije izrade samih kuglica, svakako osigurajte dovoljno prostora za sušenje. Kuglice se ne smiju dodirivati i ne bi se smjele sušiti na direktnom suncu. Nakon što ste formirali kuglice i u njih stavili odabrane sjemenke, rasporedili ih po odabranoj površini za sušenje, preostaje vam samo čekati. Nakon dva dana sušenja, vaše kuglice bit će spremne na bacanje u prirodu - ili darivanje. Ako se na to odlučite, lako ćete ih upakirati u papir dvije po dvije, zarolati pa oblikovati mašnice sa svake strane. Prilikom prve kiše glina će se otopiti, sjemenje proklijati – a pčele uživati u nektaru i peludi koja im je neophodna za opstanak.

Natrag na blog