Dunja Tadić: Dobra organizacija vremena je vještina i može se savladati

Dunja Tadić: Dobra organizacija vremena je vještina i može se savladati

Uoči nove godine već krećemo planirati iduću. Razmišljamo o novim ciljevima, dugoročnim i kratkoročnim. Krećemo trenirati, pravilnije se hraniti. Oplemenjujemo svakodnevicu svježim praksama i malim ritualima koji nam pomažu u svakom segmentu života. U svemu tome velika su inspiracija ženske poduzetnice. Jedna od njih je Dunja Tadić, osnivačica Ženskog rokovnika. S nama je podijelila male tajne svog uspjeha, ali i dobre organizacije i životnog balansa koji su za taj uspjeh presudni.

Dunja Tadić 1

Tvoja je priča izvrstan primjer kako svoju situaciju iskoristiti za inspiraciju, startati karijeru, a usudit ćemo se reći i – cijeli pokret – jer je tvoje rokovnike do sada koristilo više od 150 tisuća žena (ispravi nas ako griješimo :)). Kako je do toga došlo?

Sad je broj tih žena još veći i baš me čini sretnom. Taj rokovnik nastao je kako ja to volim reći, iz duše i srca, nastao u vrijeme kada sam osobno bila u teškoj životnoj situaciji. Nastao je kada je meni trebala motivacija i poticaj da se pokrenem i poduzmem nešto da promijenim stvari kada nisu bile dobre.

U vrijeme kad sam ga napravila, sjela sam za stol i izbacila iz glave sve ono što sam zamislila da jedan motivirajući rokovnik treba imati u sebi, bez guglanja i dodatne inspiracije nekim sličnim proizvodima. Nastao je kad ništa slično nije postojalo kod nas, a u svijetu možda 2 ili 3 brenda su radila nešto na tom tragu.

Prve godine je postao instant hit i onda nakon toga svako novo izdanje postajalo mi je sve važnije. Pod jedan, zato jer se svidio ženama, a pod dva zato što je godinama bio moj jedini izvor prihoda. Da nije bilo tog rokovnika vjerojatno bih davno zatvorila firmu. Mislim da sve ovo su žene nekako prepoznale, povezale su se na jedan lijep i čudan način s tim rokovnikom i eto.. tu smo gdje jesmo danas.

Često naglašavaš da vam same žene govore kakav bi planer željele, a vi ih slušate. Koji su sve planeri nastali upravo kao direktan odgovor na želje i potrebe vaših korisnica?

Samo Ženski rokovnik je nastao zbog moje osobne potrebe, njega smo poslije dorađivali i mijenjali prema onomu što su nam žene slale kao svoj feedback, ali recimo Dnevnik za trudnice nastao je baš kao direktan odgovor na potrebe kupaca. Kad smo shvatile da žele takav jedan dnevnik, pitale smo ih što točno žele, platile smo dvije mame koje su pregledale i pročitale sve forume za trudnice i mame i tako smo dodatno dobile super vrijedne informacije što točno žene žele od tog dnevnika.

Poslovni rokovnik je nastao isto tako, javljale su nam se žene kojima je trebao lijep i motivirajući rokovnik poput Ženskog, ali veći i nešto malo „ozbiljniji“ ili recimo Fokus planer koji smo radili u suradnji sa Filozofskim fakultetom, odijelom za psihologiju – žene su nam pisale da im treba planer kao motivacija za ostvarivanje ciljeva.

Možemo li reći da je dobra organizacija vještina? Kako si naučila samu sebe organizirati? Koje su nekakve temeljne „postavke“ dobrog planiranja?

Slažem se, dobra organizacija je vještina i može se savladati. Ima jako puno tehnika koje pomažu boljoj produktivnosti i organizaciji ali izdvojila bih jednu stvar, po meni najvažniju.

Tvoj planer/rokovnik je tvoj šef kojeg jednostavno moraš slušati. Ako si sama zapisala što želiš a onda i ono što moraš napraviti da bi to što želiš i ostvarila – ne poštujući zapisano ti ne poštuješ i ne slušaš sebe.

Sam planer kao planer nije nikakav čarobni štapić ako je unutra samo „slovo na papiru“, sve metode ti neće pomoći ako taj planer ne otvaraš svaki dan i slijediš ono što si sama u njega napisala. I sama sam imala situacija kada sam nešto zaboravila, propustila termin ili nisam napravila nešto sa „to do“ liste… A dogodilo mi se ako nisam otvorila planer. 😊

Kako izgleda Dunjin planer ili rokovnik? Jesu li tu prisutne boje, naljepnice? Koliko ih ispuniš u jednoj godini?

  Moji planeri su vjerojatno jedni od najšarenijih. 😊 Koristim puno naljepnica, takvo planiranje me opušta, zabavlja i motivira da planer otvaram i koristim. Obožavam različite olovke i flomastere tako da imam pernicu koju uvijek nosim sa sobom.

  Godišnje koristim 3-4 planera. Ženski je uvijek sa mnom, od njega se ne razdvajam i on je moj „mozak“. Uz Ženski rokovnik obavezno koristim jedan Fokus planer za specifične ciljeve, Poslovni za sastanke i projekte, a imam uvijek i jedan Inspire me koji je za ideje i skiciranje budućih projekata. Recimo taj Inspire me planer uvijek nosim na godišnji odmor.

  Možemo li možda reći da postoji stil ispunjavanja rokovnika i da se po njemu čak može prepoznati i osobnost osobe koja ga koristi?

  Daa! Definitivno. Imate osobe koje pišu jako uredno i „ne prelaze“ linije, sve je često pisano istom olovkom i odmah mogu znati da je ta osoba „logičar“. Moja prijateljica odvjetnica recimo tako ispunjava planer.

  Potom, ima dosta žena koje jednostavno ne planiraju svaki dan, i ponekad ih opterećuje planer s datumima jer ih nerviraju onda prazne stranice koje ne iskoriste jer su ograničene datumima. Za takve tipove napravile smo Inspire me planer.

  Ima dosta i ovih kao ja, pravih ovisnica o planerima i naljepnicama koje si daju oduška na stranicama, lijepe, crtkaju, pišu sve što ima padne na pamet. Ali meni je uvijek najljepši planer od Ane, dizajnerice koja dizajnira sve naše planere – čisto umjetničko djelo od naljepnica, sličica, rukopisa…

  Nova godina je iza ugla, a tradicionalno nosi simboliku novog početka. I svježe tiskani planer simbol je svojevrsnog restarta. Što bi savjetovala svima onima koji se bore s prokrastinacijom? Kako isplanirati dobro planiranje?

   Ovaj period je uvijek rezerviran za nove planove i nova obećanja sebi. I ima nešto u tom šuškanju stranica i mirisu svježeg planera što te jednostavno mami da pišeš i planiraš nove početke.

   Prvi savjet možda se ne odnosi konkretno na planiranje, više na razumijevanje onoga što stvarno želimo od života. Što želiš, gdje ideš… tko želiš biti i što želiš postići za godinu, dvije, pet… Sumiranje i iskreno razmišljanje o godini koja je iza nas. Ako sam odučila nešto promijeniti – bilo da je to biti bolje organizirana ili ostvariti neke konkretne ciljeve – ajmo onda vidjeti što je to i kako postići to što želim.

   Prokrastinacija je nešto što nam se svima događa i zamka u koju povremeno svi upadnemo. Kad shvatimo da počinjemo odgađati stvari a znamo što želimo, onda možemo vidjeti kako je pobijediti. Ima puno metoda i tehnika kako pobijediti prokrastinaciju, nedavno smo napravili i jedan ebook upravo na tu temu i to je drugi savjet. Guglaj, čitaj i traži metode koje će ti pomoći boriti se sa prokrastinacijom. Važno je ne upasti u začarani krug i iz dana u dan odgađati napraviti ili ono što moraš napraviti ili ono što želiš napraviti da bi stigla tamo gdje želiš.

   Kroz svoj posao baviš se cijelim nizom aktivnosti i svaki je dan na neki način poseban. Puno učiš, navigiraš svoj tim, istovremeno pokušavaš predvidjeti nove potrebe korisnica i omogućiti vrhunsko iskustvo od kupnje do korištenja. Što ti, osim zapisivanja i praćenja svoje vlastite „eksterne memorije“, pomaže u svakodnevici?

    Najviše mi pomaže rad na sebi, edukacije i mnoge tehnike koje su sada već godinama sastavni dio moje svakodnevnice. Meditiram skoro svaki dan, pronalazim vrijeme za sebe i opuštanje, družim se s ljudima od koji učim i s ljudima koji me inspiriraju i opuštaju. Iz iskustva sam naučila da ako mi glava nije čista, ako mi nivo energije nije zadovoljavajući – nema tog rokovnika koji će mi pomoći da dobro funkcioniram. Pomaže mi dosta i to što uživam u poslu i stvaranju rokovnika, i smatram se stvarno sretnicom koja radi posao koji obožava.

    Kažu da je za sretan život ipak potrebna i doza spontanosti. Slažeš li se i kako to izgleda kod tebe?

     Ovo nije nešto što sam znala oduvijek. Godine su mi trebale da shvatim koliko ima istine u ovoj tvrdnji. Ta spontanost je itekako potrebna. U zadnjih nekoliko godina recimo uživam si neplanirano priuštiti slobodan dan, ili odlučiti se na neko putovanje bez prethodnog razmišljanja i predviđanja hoću li na to putovanje moći otići zbog mnogih obaveza koje imam. To sam baš nedavno napravila, pročitala sam jedan mail s pozivom za yoga wellness vikend na Fruškoj Gori i istog trenutka kupila kartu.

     Ponekad i u poslu odlučim nešto spontano – i uglavnom ispadne dobro. A neki dan sam recimo uzela svoju listu s ciljevima za ovu godinu i samo iskrižala s nje sve ono što mi je tog trenutka stvaralo pritisak pri pomisli na sve ono što bih još u ovih par tjedana do kraja godine trebala napraviti i poduzeti da to ostvarim.

     Mislim da sam se osjećala bolje nego da sam ih na kraju ostvarila. Bio je to jedan divan oslobađajući osjećaj. Ponekad je sasvim u redu samo BITI...

     Fotografije: Planner Boutique / Dunja Tadić

     Natrag na blog