dr.sc. Iva Dediol, dr.med: Bilo koji tip kože lica zahtijeva njegu

dr.sc. Iva Dediol, dr.med: Bilo koji tip kože lica zahtijeva stalnu njegu kože

Prilikom lansiranja Amino aktivatora CM, naše nove kreme za osjetljivu, netolerantnu kožu imali smo iznimno važnu podršku - onu dermatološku. S poznatom dermatologinjom Ivom Dediol tom smo prilikom razgovarali upravo o temi osjetljivosti kože, a pritom nas je podsjetila na važnost stručnih pregleda.

Javnost vas već poznaje kao vrsnu dermatologinju, znanstvenicu i autoricu brojnih znanstvenih radova. Tijekom obrazovanja, usavršavanja i djelovanja posebno ste se posvetili psorijazi i atopiji. Kako se rodila ljubav prema dermatologiji?
Ljubav prema dermatologiji se dogodila tijekom mog pripravničkog staža dok sam boravila na dermatologiji. Tamo sam dobila uvid u širinu ove struke od zloćudnih promjena na koži do sistemskih bolesti koje se očituju na koži te estetske strane ove struke. Naime, za vrijeme studija medicine mislila sam da ću biti pedijatar, no izabrala sam prvo znanstveni put prema dermatologiji, a potom sam odradila i specijalizaciju. Danas je područje mog rada dječja dermatologija čime sam ostvarila svoju želju da liječim djecu, a također imam iskustva u liječenju bolesnika sa psorijazom i drugim autoupalnim bolestima kože.
 

dr.sc. Iva Dediol, dr.med.


Sve se češće susrećete s osjetljivom, reaktivnom kožom u odraslih. Vrlo često takvi simptomi kod Vas dobiju i dijagnozu – rozacea. Što takva (ili slična) dijagnoza znači? Na koje pojave na koži treba posebno obratiti pažnju – i obavezno se uputiti dermatologu?
Osjetljiva koža je stanje lica koje reagira na brojne iritanse u našoj okolini i kozmetici, uz simptome pečenja i svrbeža.  Takva koža ima sklonost razvoju i rozacee, bolesti koja je obilježena crvenilom lica, pojavom pustula i papula na centralnom dijelu lica. Crvenilo koje nastaje odraz je proširenih krvnih žila na licu što je nemoguće liječiti klasičnim kremama, ali se druga upalna obilježja rozacee liječe lokalnim antibioticima i insekticidima kao i sistemskom terapijom. Uz sve to, njega kože je temelj kako bi se mogla održati dovoljna hidratacija i smanjiti osjećaj pečenja i svrbeži. Dermatologu je potrebno javiti se kada crvenilo na licu i simptomi postanu opterećujući za svakodnevnu kvalitetu života.
 
Kako uopće dolazi do pojave osjetljivosti kože? To je nešto s čime se možemo roditi, ali i nešto što možemo "zaraditi" tijekom života, zar ne?
Osjetljiva koža se nasljeđuje kao i svi drugi tipovi kože lica. Netko ima suhu kožu, netko masnu, a treća osoba osjetljivu kožu lica. Moguće je vanjskim utjecajima poput UV zračenja, pušenja ili upotrebe agresivne kozmetike dovesti kožu lica u stanje preosjetljivosti i suhoće.
 
Kod takvih kroničnih stanja važno je kožu dobro upoznati i održavati je, barem donekle, u kontinuiranom balansu. Kako to činiti u praksi, iz dana u dan?
Bilo koji tip kože lica zahtjeva stalnu njegu jer svaka nebriga o koži može dovesti do bolesnih stanja. Tri su jednostavna koraka - čišćenje, hidratacija i regeneracija te zaštita kože lica. Čistači lica trebali bi biti prilagođeni čišćenju lica bez uklanjanja normalne flore. Hidratacija je neophodna svim tipovima kože lica kako bi se održavala barijera, kao i regeneracija s kojom obnavljamo hranjive sastojke. Zaštita kože lica od štetnog UV zračenja zaokružuje održavanje kože kako ne bi došlo do dodatnih oštećenja u vidu preranog starenja i zloćudnih promjena na koži.

Amino aktivator CM

 
U svakodnevnoj njezi kože praktični su proizvodi koji spajaju neizostavnu hidrataciju, hranjenje i umirivanje s konkretnim sastojcima, dokazano blagotvornima kod netolerantne kože sklone crvenilu. Koji su Vam sastojci tu posebno interesantni? 
Mogu istaknuti sastojke koji umiruju kožu poput azeloglicina i CM molekule koje sadrži Amino aktivator CM, a koji su sastavni dio kozmetike za osjetljivu kožu lica. Bitno je da kozmetika ne sadrži alkohol i potencijalne druge iritanse.
 
Svibanj je mjesec borbe protiv melanoma. Koliko se često, u svojoj praksi, susrećete s posljedicama nepromišljenog izlaganja suncu?
Svakodnevno se susrećem s posljedicama neodgovornog ponašanja na suncu. Ljudi dođu na pregled madeža preplanule kože nakon ljeta ili nakon što su izgorili za vrijeme roštiljanja na vikendici u proljeće. Mnogo se priča u medijima o odgovornom ponašanju na suncu jer su UV zrake vanjski štetni čimbenik za našu kožu i možemo spriječiti naše izlaganje istom. Koža pamti te nakon određenih godina ostavlja tragove kroničnog oštećenja od sunca poput smeđih mrlja, proširenih krvnih žila, komedona i zloćudnih promjena.
 
Temelj prevencije kožnih oboljenja uslijed djelovanja UV zračenja upravo su dermatološki pregledi – traju kratko, a znače mnogo. Imate li poruku za sve one koji se možda još uvijek nisu na to odvažili?
Uvijek je u životu u jednom trenutku dobra odluka pregledati svoje madeže kako bi stručna osoba dala mišljenje o tipu madeža koji imamo te na temelju toga preporučila daljnje potrebe za pregledima. Pregled madeža je bezbolan, a najvažnije, nekome može spasiti život.

Natrag na blog