Sve što trebaš znati o Piling toniku s AHA i PHA kiselinama

Sve što trebaš znati o Piling toniku s AHA i PHA kiselinama

Kakva eksfolijacija može biti? Može biti povremena i jaka, izazvana visokim postocima potentnih kiselina, uz veći rizik za iritaciju i narušenu kožnu barijeru. Može biti češća i nježnija, (po)lagana, hidratantna i pogodnija kod raznih stanja kože. Posljednim se pristupom vodimo i mi. Prvo smo vam predstavili Mikroeksfolijant – piling u prahu s 1% salicilne kiseline i zrncima ricinusovog voska, a sad ćete upoznati naš novi tekući eksfolijant – Piling tonik - čije su zvijezde AHA i PHA kiseline.

Ključni sastojci u ključnom pH od 3,6

Mandelična kiselina, glukonolakton, laktobionska kiselina, ekstrakt jabuke, hijaluronska kiselina, betain, glicerin i pantenol temelj su bogate, a istovremeno izuzetno nježne formulacije Piling tonika. Kombinacija AHA i PHA kiselina (5,9%) i posebno prilagođena pH vrijednost od 3,6 jamči učinkovit kemijski piling gotovo svih tipova kože, čak i zrele kože ili pak kod početnika s ovim tipom kiselina. Piling tonik lagano uklanja odumrle stanice kože i vraća vlagu, dok dugoročnim korištenjem ten čini glađim, pročišćenijim, ujednačenijim i sjajnijim.

Koktel nježnih kiselina i njegujućih sastojaka

O kemijskim ste pilinzima vjerojatno već mnogo toga čuli, no o pojedinim se kiselinama ne govori tako često – a trebalo bi! Mandelična kiselina prva je na našem popisu. Alfa-hidroksilna (AHA) kiselina derivirana je iz badema, a od drugih je kiselina u AHA grupi razlikuje to što je najnježnijeg učinka na koži (za razliku od, recimo, glikolne kiseline). Vrlo nježno uklanja odumrle stanice kože, ubrzava staničnu izmjenu čime djeluje protiv mrljica i poboljšava cjelokupan izgled tena, pročišćava pore i vraća prirodnu blistavost.

Vrijeme laktobionske kiseline također tek dolazi, i to upravo u Piling toniku. Ova je kiselina sve popularnija za primjenu u kozmetičkim proizvodima, a popularnost je stekla medicinskim tretmanima pilinga kože. U pitanju je poli-hidroksilna kiselina (PHA) slična AHA grupi kiselina. Ono što ih razlikuje je veličina molekula – PHA kiseline veće su molekularne građe, ne prodiru duboko u kožu i samim time vrše vrlo nježnu eksfolijaciju bez jačeg iritativnog potencijala. Laktobionska kiselina djeluje slično kao kiseline iz AHA skupine, ali uz dodatne benefite. Ima umirujuća, protuupalna svojstva, a pomaže i pri ublažavanju vidljivosti bora i finih linija.

Eksfolijacija, antioksidativni učinak, hidratacija...

U odnosu na AHA i BHA kiseline, PHA kiseline se razlikuju i po svojim hidroksilnim grupama koje im omogućavaju da uz uklanjanje odumrlih stanica kože istovremeno i hidratiziraju. Zbog toga je kategorija PHA kiselina izvanredna za sve kože koje teško "podnose" AHA i BHA kiseline, odnosno za zrelu i osjetljiviju kožu. Među PHA kiseline ubraja se i glukonolakton vrlo sličnog (i sinergijskog djelovanja) koji također nježno pilingira kožu, hidratizira i pruža antioksidativni učinak protiv slobodnih radikala nastalih djelovanjem sunca i okolišnih stresora. Izuzetno dobro djeluje na neujednačenost tena, vraća potrebnu vlažnost i pomaže ublažiti vidljivost proširenih pora.

Hidratacijski učinak podupire i ekstrakt divlje jabuke čija je prisutnost poznata od pamtivijeka, a primjena dobro poznata kod brojnih stanja ljudskog organizma. Zbog svojih prirodnih svojstava i bogatstva organskih kiselina kao što su malična i galična kiselina, ali i magnezija i željeza, ekstrakt ploda jabuke izvanredno njeguje, hidratizira i tonificira kožu. Osim vrijednog ekstrakta tu su i hijaluronska kiselina, betain, glicerin i pantenol – ovlaživači izuzetno poželjni u njezi kože. Hijaluronska kiselina, betain, glicerin i pantenol također su humektansi, odnosno ovlaživači koji vraćaju prijeko potrebnu vlagu u kožu te reguliraju razine hidratacije u njezinim slojevima. Izuzetno su poželjni u njezi kože u stanju dehidracije, neovisno o samom tipu budući da trenutno vlaže kožu, omekšavaju je i njeguju.


Piling tonik najbolje je nanositi direktno dlanovima

Kad poželite uvesti ovaj tonik u rutinu, učinite to prema potrebama vlastite kože. Ovisno o stanju kože i potrebama, tonik je moguće koristiti nekoliko puta tjedno do svaki drugi dan (zrela, suha, uravnotežena koža) ili svakodnevno (isključivo otporna, masna koža). Zbog specifičnog djelovanja kiselina koje ubrzavaju staničnu izmjenu, kod problematične kože sklone aknama i prištićima moguća je faza čišćenja” koja je kratkotrajna i prolazna, a karakteriziraju je nepravilnosti koje se javljaju na uobičajenim mjestima na koži na kojima se i inače pojavljuju (primjerice, lokalizirano na bradi).

 

Piling tonik s AHA i PHA kiselinama nanosi se uvečer na čisto i suho lice, komadićem vate, krpicom ili utapkavanjem direktno dlanovima nakon što ga promućkate (što je idealan način korištenja zbog štednje proizvoda i najnježnijeg nanošenja bez povlačenja po koži). Potrebno je izbjegavati osjetljiva područja oko očiju, a po potrebi i oko usana. Po upijanju nastavlja se njega hidratantnim serumom, kremom i/ili uljem.

 

Primjenjuje se isključivo na suhoj koži, uz obavezno nanošenje proizvoda za zaštitu od sunca tijekom dana. Piling tonik se ne preporučuje kod izrazito osjetljive ili oštećene kože, a ne preporučuje se ni paralelno korištenje uz retinoide ili druge AHA i BHA kiseline (slojevito nanošenje i kombiniranje u istoj rutini). AHA i PHA kiseline se smiju koristiti tijekom trudnoće i dojenja, osim ako za to ne postoje zapreke individualne prirode. 

Natrag na blog