Njega kovrčave kose – što primjenjivati, a što (radije) izbjegavati

Njega kovrčave kose – što primjenjivati, a što (radije) izbjegavati

Čarima kovrčave kose teško je odoljeti, no ponekad je jednako teško održati je zdravom, nahranjenom i sjajnom. Njega takve kose može biti zahtjevnija, ali uz prave proizvode, tehnike i usvajanje navike brige o voluminoznoj "grivi" – rezultati su brzi i itekako vidljivi.

Biraj šampon bez silikona i sulfata (većinu vremena)

Dobar šampon, regenerator i masku slobodno možemo nazvati temeljem kvalitetne njege kose, pogotovo kovrčave. Odabir ovih proizvoda vrlo često ovisi o prvom dojmu privlačne ambalaže i našim preferencijama ugodnog mirisa, no u pravilu bi to trebalo biti najmanje važno. Kovrčava je kosa, zbog strukture vlasi, puno podložnija isušivanju i zato joj je njega teksturalno bogatim proizvodima prijeko potrebna.

Osim toga, često je niskoporozna - vrlo teško upija hranjive sastojke - zbog čega proizvode treba birati s dodatnim oprezom. Jaki surfaktanti i silikoni vrlo su često razlog zbog kojeg kovrčava kosa izgleda beživotno, suho i neoblikovano. Tenzidi SLS i SLES omogućavaju šamponima da stvore bogatu pjenu, no takva pjena, osim masnoća i nečistoća, iz kose ispire i prirodno prisutna ulja koja dlaku hrane i čine elastičnom i sjajnom. Blaži tenzidi biljnog porijekla koji su češći u prirodnim šamponima neće toliko pjeniti, no neće niti isušiti vlasi i tjeme. Naravno, svako pravilo ima iznimku pa tako šampon s jačim tenzidima nije potrebno u potpunosti otpisati. Nakon bojanja kose ili korištenja proizvoda za stiliziranje sa silikonom pomoći će da se s površine dlake ispere film koji sprječava upijanje maski i regeneratora.

Odredi treba li kosi hidratantna ili proteinska njega

Kako znati što kosa želi i treba? Zapravo, vrlo je jednostavno, sve što trebaš je čaša vode. Ne moraš je popiti (iako je i to uvijek poželjno), već u nju spusti jednu svoju vlas, pogurni je prstom i prati što će se dogoditi. Ako potone na dno, riječ je o visokoporoznoj kosi, a ako ostane plutati na površini, tvoja je kosa niskoporozna. Nakon toga, odradi i test elastičnosti – uzmi jednu vlas i nategni je. Ako odmah pukne, tvojoj kosi definitivno nedostaje elastičnosti, što utječe na samu definiciju i izgled kovrča. Ova dva jednostavna testa pokazat će ti smjer kojim moraš krenuti kad biraš maske i regeneratore, ali i kreme za oblikovanje. Naime, visokoporozna kosa obožavat će proteinske tretmane (traži riječi protein, keratin, kolagen i slično!) te pakunge s hranjivim maslacima, dok će niskoporozna najviše benefita imati od laganijih ulja i tekstura proizvoda usmjerenih na hidrataciju.

Uvedi njegu prirodnim uljima

Prirodna ulja su nešto što će odgovarati svakom od 4 tipa kovrčave kose i specifične poroznosti, samo je važno pronaći odgovarajuća. Pakung na suhoj kosi jednom tjedno, uz topli ručnik ili turban uravnotežit će poroznost kose, samim time i osjetljivost na vremenske (ne)prilike, a vlasima vratiti elastičnost i sjaj. Što odabrati? Ovisno o poroznosti i stanju kose, gledaj da su to shea maslac, ulja kokosa i ricinusa, badema i suncokreta, ali i sastojci kao što su pantenol i vitamin E.

Kosu difuziraj, a preko noći skupi u "ananas"

Osim proizvoda, raskošne kovrče zahtijevaju i posebne tehnike oblikovanja i čuvanja njihove definicije. Difuzor, odnosno "ruža" nastavak za sušilo omogućit će kružni protok zraka koji s lakoćom daje volumen, naročito kad se kosa suši naizmjenično okrenuta dolje, a zatim u stajaćem položaju. Da bi preživjele noć bez frizza i gubitka definicije, posegnuti možeš i za tzv. "ananas" metodom. Kosu poveži svilenom maramom (i ukosnicama) u nagnutom položaju glave tako da iznad čela stoji mašna, a na vrhu glave bude skup kose koji podsjeća – na ananas. Ovako "pospremljene" kovrče puno će lakše zadržati svoj prvotni oblik i svježinu, a usput ćeš spriječiti i pucanje vrhova.

Natrag na blog