9 beauty trendova koje je najbolje zaobići

9 beauty trendova koje je najbolje zaobići

Društvene mreže prepune su trendova za razne tretmane, proizvode, tehnike i alate koji će kožu navodno dovesti do savršenstva. Nikad nije bilo bitnije naučiti filtrirati informacije i pouzdati se u proizvođače kozmetike, stručnjake za njegu kože i vlastitu logiku. Ako razmišljate ili primjenjujete neke od ovih beauty trendova, evo zašto biste ih trebali naprosto zanemariti, zaobići i pronaći bolju alternativu.

1. Maske i pilinzi iz kućne radinosti

Naravno, nisu sve maske i pilinzi koje izradimo kod kuće sami po sebi loši. Primjerice, oni izrađeni na bazi domaćih, svježe ubranih listova aloe vere, meda, nježnog šećera vrlo su hidratantni, umirujući i obično dobro podnošljivi. Međutim, korištenje sastojaka kao što su soda bikarbona i limunov sok iznimno loše djeluje na kožu.

Limun

Prije svega, ove dvije tvari vrlo lužnate, odnosno vrlo kisele pH vrijednosti narušavaju prirodan pH kože koji je važan za očuvajte hidrolipidne barijere. Dugoročnim korištenjem gotovo neminovno dolazi do iritacije, isušivanja, čak i osjetljivosti na vanjske utjecaje kao što je sunčevo zračenje. Glina je pak dobar sastojak samo ako se pravilno upotrijebi. Važno ju je birati prema tipu kože (bijeli kaolin za osjetljiviju i normalnu kožu, zelena glina za masnu kožu) i umiješati je u hidratantnu bazu koja neće dopustiti pretjerano izvlačenje vlage i lipida.

2. Dermaplaning kod kuće

Poznati trend brijanja lica za to namijenjenim žiletima još je jedan u nizu tretmana koje je, u najmanju ruku, dobro prepustiti educiranim stručnjacima. Dermaplaning je procedura kojom se, osim sitnih dlačica na licu, skida i površinski sloj kože čime se vrši eksfolijacija. Ovaj tretman može donijeti određene benefite, no puno je više mogućih negativnih posljedica.

Pritom tu ne mislimo na dlačice koje će izrasti u većem broju i jače nego ikad (jer neće!) već na činjenicu da se zbog posebnog načina rukovanja žiletom (kuta) tijekom dermaplaninga na koži mogu urezati mikrooštećenja, odnosno ožiljci. Takva oštećena koža osjetljiva pogodno je “tlo” za razvoj infekcija, nepravilnosti kože, ali i dugoročnog gubitka elastičnosti i razvoja bora. Ako već morate, dlačice radije uklonite nekom od uobičajenih metoda.

3. Spavanje sa sheet maskom

Sheet maske dobra su opcija ako želite instantno osvježenje. U pravilu su vrlo “mokre” i bogato natopljene serumima s hidratantnim aktivnim tvarima, a na licu se preporučuju držati od 10 do 15 minuta. Međutim, ta se preporuka često zanemari, a maska se na koži ostavi i po nekoliko sati, čak i preko noći. Zašto to nije dobro? Kad koža upije serum, na njoj ostaje praktički suha tkanina koja zatim na sebe krene privlačiti vlagu koju ste upravo pružili svojoj koži. Ukratko, radite suprotan efekt od željenog. Kao i sve proizvode, i ove je maske važno koristiti prema preporukama proizvođača, a naročito ako sadrži hijaluronsku kiselinu ili drugi humektans.

4. Soap brows

Jedan od najpoznatijih Instagram trendova možda daje svjež, moderan izgled obrvama, no također narušava zdravlje dlačica koje tako pažljivo njegujemo - a i kože koja se nalazi ispod njih. Kao i kod kućnih “mućkalica” sa sodom bikarbonom ili limunovim sokom, korištenje lužnatog sapuna na obrvama drastično mijenja pH kože. Takvi eksperimenti vrlo često završavaju jakim isušivanjem, perutanjem kože i ispadanjem dlačica, pogotovo ako se obrve dodatno učvršćuju lakom za kosu. Ako želite prirodno podići obrve i uredno ih začešljati, a pri ruci nemate namjenski proizvod, poslužit će bilo kakva voskasta, čvršća tekstura kao što je Propolis mast.

Soap brows

4. Microneedling kod kuće

Dermapen, dermarolling, microneedling – sve su to slični pojmovi koji označavaju ciljano probadanje kože posebnim alatom s iglicama kojima je moguće podesiti dubinu uboda. Ova tehnika, kad se provodi u visoko kontroliranom uvjetima i u stručnim rukama, pruža izvrsne rezultate u vidu ublažavanja ožiljaka, jačanja elastičnosti, čvrstoće i općenito zdravijeg tena. “Zahvaljujući” internetu i ovaj je alat postao vrlo popularan - a nažalost i široko dostupan.

Tako možemo vidjeti razne primjere (i pogreške) korištenja. Biranje prevelike dubine uboda zbog čega nastaju ožiljci, nemijenjanje igala, korištenje loših alata, nanošenje krivih proizvoda prije i poslije tretmana, kao što su serumi s vitaminom C pa čak i kemijski pilinzi, microneedling na neočišćenoj koži i u nesterilnim uvjetima… Lista je dugačka, a lista neželjenih posljedica još duža. Zaobiđite savjete s Instagrama i YouTubea i prepustite se u ruke kozmetičarki koje ipak koristi kvalitetnije alate i naprosto bolje zna što radi.

6. Prejaki kemijski pilinzi

Keminski pilinzi, temeljeni na AHA, BHA ili PHA kiselinama neosporno imaju brojne prednosti. Za razliku od uobičajenih pilinga, ne koriste fizičke tvari za eksfolijaciju što posebno može odgovarati osjetljivijoj koži. Međutim, ako se ne koriste prema preporuci proizvođača, svi njihovi benefiti obično “padaju u vodu” i postaju opasne. Najčešće pogreške kad su u pitanju kemijski pilinzi su sljedeće:

  • prvo uvođenje prejakih koncentracija
  • krivi odabir kiselina prema tipu kože
  • predugo držanje na koži
  • krivo uklanjanje s kože
  • prečesto korištenje
  • nanošenje na vlažnu kožu
  • nenošenje SPF-a

Kako bi se mogućnost iritacije svela na minimum, potrebno je odabrati što pogodniju kiselinu (laktična i mandelična za osjetljivu kožu, glikolna i salicilna za masnu kožu), ali i krenuti od što manje koncentracije, uz poštivanje preporuka za korištenje. Kiseline se nanose na suhu kožu, a kod vrlo jakih koncentracija gdje se koriste kao maske (wash-off tretman) potrebno ih je temeljito isprati i time neutralizirati. Naravno, kad kupujete kemijski piling, računajte da uz njega odmah kupujete i SPF kremu.

7. Njega lica kokosovim uljem

Ulje kokosa fantastično je za njegu kože i kose, u to nema sumnje. Međutim, koža tijela razlikuje se od kože lica i ovo ulje naprosto (u većini slučajeva) nije dobar odabir za njegu lica. Razlog za to je komedogenost ulja kokosa koji ima vrlo visok potencijal, posebno ako se radi o čistom ulju. Neovisno o tome je li obično ili ekstradjevičansko i hladno prešano, ovo će vam ulje vrlo vjerojatno začepiti pore i prouzrokovati akne. Za lice birajte laganija ulja ili pažljivo formulirane uljne komplekse kao što je Omega eliksir.

Omega eliksir

8. Pretjerivanje sa serumima

Trend korištenja seruma jedan je od dugovječnijih, a s obzirom na njihovu moć u njezi kože, to ni ne čudi. Međutim, i tu vrijedi ona “manje je više”. Zalijevanje kože nekoliko puta dnevno koncentriranim aktivnim tvarima, pa čak i ako je u pitanju hidrator neće napraviti nikakvu razliku, osim što može preopteretiti i kožu i novčanik. Još jednom, pratite preporuke proizvođača!

9. Neočišćeni beauty gadgeti

Ako već niste otkrili masažer za lice od zelenog žada, izgledno je da spadate u manjinu. Osim što je zgodan dodatak vašem spa kutku, ovakav roler izvrstan je za masažu lica i smanjivanje podbuhlosti podočnjaka. Međutim, i tu se često potkrada greška. Budući da je žad porozan poludragi kamen, ovaj je alat potrebno redovito čistiti. Dovoljno ga je oprati laganim gelom za čišćenje koji koristite za lice (nikako ne agresivnim sredstvima za čišćenje!), dobro isprati, osušiti na čistom ručniku – i spreman je za iduću sigurnu upotrebu.

Natrag na blog