Zorica Martić: Potražite podršku drugih žena s endometriozom

Zorica Martić: Potražite podršku drugih žena s endometriozom

Osim Međunarodnog dana žena, u ožujku se obilježava još jedan manje poznat, ali itekako važan dan. Hrvatski sabor prošle je godine 1. ožujka proglasio Danom podizanja svijesti o endometriozi u Hrvatskoj, i to na inicijativu Udruge žena oboljelih od endometrioze "Ja sam 1 od 10". Povodom mjeseca ispunjenog aktivnostima posvećenima ženama koje se nose s ovom kroničnom bolešću, razgovarali smo sa Zoricom Martić, predsjednicom Udruge.

Zorica Martić

Možete li nam ukratko predstaviti vašu udrugu i djelovanje? Kako ste došli na ideju pokretanja udruge?

Udruga je proizašla iz inicijative "I ja sam 1 od 10" 2022. godine. Od samih početaka Udruga ima jasne ciljeve, kako bi podigli svijest javnosti te kako bi potaknuli na promjene u sustavu. U lipnju 2022. godine preuzela sam vodstvo u Udruzi iz razloga jer sam sama bila operirana pacijentica i nisam imala točne, precizne i jasne informacije o bolesti, životu s njom i oporavku nakon operacije.

Za sve one koji još možda nisu upoznati s pojmom endometrioze, možete li objasniti o čemu je točno tiječ? Kad se endometrioza obično javlja?

Endometrioza je kronična, progresivna, benigna bolest obilježena rastom endometrija tj. tkiva sličnog sluznici maternice izvan šupljine maternice. Najčešće se javlja u zdjelici. U pravilu su zahvaćeni jajnici, jajovodi, zdjelični peritoneum ​​(opna kojom su obavijeni trbušni organi), ligamenti koji stabiliziraju maternicu (sakrouterini ligament, široka sveza maternice), rektovaginalni septum (pregrada između rodnice i rektuma). U težim slučajevima zahvaća rodnicu, crijeva, mokraćni mjehur, mokraćovod. Rijetko endometrioza može zahvatiti organe izvan zdjelice poput pluća, bubrega ili se pojaviti u ožiljcima u koži poslije operativnih zahvata u zdjelici i abdomenu.

Od endometrioze obolijevaju žene reproduktivne dobi tj. žene koje menstruiraju. Samim time, dijagnoza se može postaviti na početku dvadesetih, ali i tek u tridesetima i kasnije.

Govori se da od endometrioze boluje gotovo 180 milijuna žena. Vi sami kažete da 1 od 10 žena boluje od ove bolesti, no broj oboljelih u posljednjim se desetljećima povećava. Zbog čega je to tako?

Točan uzrok povećanja broja oboljelih od endometrioze nije potpuno jasan, ali nekoliko faktora može doprinijeti ovom trendu:

1. Povećana svijest i bolja dijagnostika: Povećana svijest o endometriozi, kako među zdravstvenim stručnjacima tako i među ženama, može rezultirati većim brojem dijagnoza. Bolja dijagnostička tehnologija i pristupi također mogu otkrivati slučajeve koji možda nisu bili prepoznati u prošlosti.

2. Promjene u životnom stilu: Promjene u načinu života, uključujući prehrambene navike, fizičku aktivnost i druge faktore okoline, mogu imati utjecaj na razvoj endometrioze. Neki istraživači istražuju vezu između prehrane i hormonalne ravnoteže, što može igrati ulogu u razvoju bolesti.

3. Okolišni faktori: Neki okolišni čimbenici mogu biti povezani s povećanim rizikom od endometrioze. To uključuje izloženost kemikalijama poput ftalata, koji se nalaze u nekim plastikama, ili organskim klorovodicima.

4. Genetski čimbenici: Endometrioza može imati genetsku predispoziciju. Ako žena ima blisku rodbinu (majku, sestru) s endometriozom, njezin rizik od razvoja bolesti može biti veći.

5. Hormonski utjecaji: Hormonski disbalans može igrati ključnu ulogu u razvoju endometrioze. Određene promjene u hormonalnoj ravnoteži, poput povećane razine estrogena, mogu potaknuti rast tkiva endometrija izvan maternice.

Važno je napomenuti da se endometrioza javlja kod žena u reproduktivnoj dobi, a dijagnoza može biti izazovna jer simptomi mogu varirati. Kontinuirano istraživanje o uzrocima i faktorima rizika endometrioze pomaže boljem razumijevanju ove bolesti i razvoju učinkovitijih tretmana.

Ovo stanje sa sobom nosi različite teškoće i utječe na sve aspekte života – poslovni, privatni, društveni, psihološki, tjelesni. S čime se sve susreću žene koje boluju od endometrioze, s kakvim se pričama susrećete?

Ovo stanje sa sobom nosi stvarno različite teškoće, od najlakših, gdje je bez simptoma i s oporavkom, do težih slučajeva gdje su žene primorane zaustaviti svoje živote i staviti ih na čekanje. Dolazi do prestanka radnog odnosa, upitna je egzistencija. Partnerski odnosi mogu patiti kao i društveni život, pogotovo ako žena nema podršku partnera, ali i okoline. Najčešće priče su prestanak rada i izostanak podrške. To je zapravo cilj kojem smo najviše usmjereni, osvijestiti javnost o problemima koji su tu mimo same bolesti koja je sama po sebi teška.

Kako uopće posumnjati na mogućnost endometrioze, na koje pojave pripaziti i u konačnici, gdje (barem za početak) potražiti pomoć? Može li se ona u potpunosti izliječiti?

Najčešće na pojavu simptoma endometrioze a to su bolne menstruacije, bol prilikom spolnog odnosa, zdjelična bol nekoliko dana prije menstruacije, kronična zdjelična bol (većinu dana u mjesecu), abnormalna krvarenja iz maternice, obilna ili produžena menstrualna krvarenja. Ako endometrioza zahvaća crijevo mogu se javiti bol tijekom obavljanja nužde, učestali zatvori, proljevi, nadutost ili prisutnost krvi u stolici tijekom menstruacije.

Pomoć se može potražiti kod primarnog liječnika specijaliste ginekologije te u ambulanti za endometriozu Referentnog centra za endometriozu MZRH Klinici za ženske bolesti i porode (Petrova) KBC Zagreb.

Nažalost, endometrioza je bolest koja se još uvijek ne može izliječiti. Međutim, postoje brojni lijekovi ili kirurški postupci koji mogu smanjiti simptome i usporiti njeno napredovanje. Kao i za sve kronične bolesti, terapija je najuspješnija ako se započne u ranijim stadijima bolesti. Odabir načina liječenja ovisi o simptomima, dobi, proširenosti bolesti i pacijentičinim željama o ostvarivanju trudnoće.

Zorica Martić 2

Unutarnje stanje (fizičko i psihološko) često se reflektira na kožu i kosu. Primjerice, fluktuacije hormona mogu narušiti stanje kože i kose, doprinijeti pojavi akni u odrasloj dobi i pojačanog opadanja kose. U svemu može pomoći prehrana bogata što manje procesuiranim namirnicama, zdravim mastima i antioksidansima, manje stresa, ali i pažljivija njega?

Da, u pravu ste. Unutarnje zdravlje, uključujući fizičko i psihološko stanje, često se odražava na kožu i kosu. Nekoliko ključnih faktora koji mogu igrati ulogu u očuvanju zdravlja kože i kose:

  1. Uravnotežena prehrana bogata hranjivim tvarima, uključujući vitamine, minerale, proteine, zdrave masti i antioksidanse, može podržati opće zdravlje kože i kose. Voće, povrće, orašasti plodovi, sjemenke, riba bogata omega-3 masnim kiselinama, i integralne žitarice mogu pridonijeti održavanju zdrave kože i kose.
  2. Dostatan unos vode važan je za hidrataciju kože i kose. Dehidracija nepovoljno utječe na cjelokupan organizam.
  3. Kronični stres može utjecati na hormone, što može dovesti do problema s kožom poput akni i gubitka kose. Manualna terapija i tjelovježba uvelike pomažu.
  4. Redovita i pravilna njega kože, uključujući čišćenje, hidrataciju i zaštitu od sunca, može značajno poboljšati izgled kože.

Važno je napomenuti da svaka osoba ima jedinstvene potrebe, pa je prilagodba pristupa individualnim potrebama ključna.

Ožujak je mjesec podizanja svjesnosti o endometriozi, pa tako Udruga žena oboljelih od endometrioze priprema razne aktivnosti i druženja. O čemu je riječ?

Kroz ožujak 2024. godine provodimo javnozdravstvenu akciju Dani žutih ruža koja se održava 2. ožujka u Rijeci, 9. ožujka u Splitu, 16. ožujka u Zagrebu te 23. ožujka u Osijeku. Zahvaljujemo gradovima i svim podupirateljima što su prepoznali važnost ove javnozdravstvene akcije i omogućili nam da ju provedemo. Također imamo u planu i druženje uz kavu s ženama, a svi detalji će biti na društvenim mrežama Udruge.

Što poručujete ženama koje tek započinju svoj put ka boljem zdravlju?

Preporuka svim ženama je, redoviti ginekološki pregledi i dolazak liječniku kod pojave sumnjivih simptoma. Bitno je potražiti stručnu pomoć kako bi se dobila dijagnoza i plan liječenja. Rani pristup medicinskoj podršci može poboljšati upravljanje simptomima. Informirajte se o endometriozi na web stranici Udruge Ja sam 1 od 10, na društvenim mrežama Udruge te kontaktiranjem Udruge kako bi se bolje razumjelo svoje stanje.

Potražite podršku od drugih žena koje prolaze kroz slične izazove i najbitnije, podršku svoje okoline. Endometrioza može imati utjecaj na mentalno zdravlje. Ako osjećate stres, tjeskobu ili depresiju, razgovarajte s profesionalnim terapeutom koji vam može pomoći u suočavanju s emocionalnim izazovima.

Prilagodite prehrambene navike. Umjerena tjelesna aktivnost i manualna terapija može pomoći u smanjenju bolova i poboljšanju općeg zdravlja.

Budite strpljive - endometrioza može zahtijevati vrijeme i strpljenje. Nemojte se obeshrabriti ako ne vidite odmah rezultate. Važno je raditi na sebi, slušati svoje tijelo, primijeniti savjete liječnika i pratiti napredak.

Sjetite se da je svaki put s endometriozom jedinstven, i ono što djeluje za jednu osobu možda neće biti isto za drugu. Ključ za postizanje boljeg zdravlja je individualni pristup svakoj ženi.

Back to blog