Vitamin C: Kako djeluje na kožu i zašto ga je dobro uvrstiti u rutinu

Kad pomislite na vitamin C, vjerojatno pomislite na energiju, dobar imunitet, zdravlje. No, osim što je dobar za cjelokupan organizam, vitamin C će vam pomoći i da se osjećate izvrsno u svojoj koži – doslovno.

Sastav je ključ učinkovitosti

Dobrobit vitamina u njezi kože i rješavanja njezinih specifičnih potreba nadaleko je poznata pa se u sastavima preparata sve češće nalaze vitamini A, B5, B12, E. Dok je vitamin C, poznat i kao askorbinska kiselina, zbog svojeg brzog i raznolikog djelovanja već godinama prava zvijezda vitaminske njege kože, za njegovu učinkovitost zapravo je ključna sama formulacija proizvoda. Uz razna istraživanja i iskustva tijekom godina, formulacije s vitaminom C postale su stabilnije, nježnije, a kreme i serumi učinkovitiji.

Važna je i količina vitamina

Iako dokazano pomlađuje kožu u svakom smislu, askorbinska je kiselina vrlo nestabilna aktivna tvar. Što to točno znači? Osim što u dodiru s kisikom može oksidirati i rezultirati očitim zatamnjenjem seruma (i pokojeg ručnika ili jastučnice), takav oblik vitamina C može prouzročiti kontraefekt u vidu iritacije, crvenila i oštećenja kože. Također, askorbinska je kiselina u potpunosti djelotvorna samo u visokoj koncentraciji, i to dok ne oksidira, što se obično dogodi i prije nego potrošite cijelu bočicu seruma.

 

Vitaminski serum C

 

Stabilna formula, blistava koža

Stručnjaci u razvoju proizvoda za njegu kože na izazov su odgovorili derivatima C vitamina, poput magnezijevog askorbil fosfata, askorbil palmitata, askorbil glukozida, tetraheksildecil askorbata i među njima najpoznatijeg i već dobro istraženog - natrijevog askorbil fosfata (sodium ascorbyl phosphate, SAP). Ovaj je derivat, odnosno ester vitamina C zaštićeniji od oksidacije. Sam po sebi je neaktivan, no ulaskom u dublje slojeve kože i djelovanjem enzima oslobađa se čisti vitamin C. Ta je reakcija specifična po tome što nije trenutna, već traje, što zapravo doprinosi produljenom djelovanju samog kozmetičkog preparata. Formulacije s ovakvim oblikom vitamina C vrlo su stabilne, otpornije na oksidaciju, njihova se tekstura ne mijenja i ne tamni, čak ni na sobnoj temperaturi. Najvažnije, proizvodi koji sadrži SAP (ili bilo drugi derivat) vrlo su blagi prema koži, ne uzrokuju iritacije i crvenilo, a učinkovito je osvježavaju, pročišćavaju i ujednačavaju, prevenirajući svako preuranjeno starenje kože.

Koliki pH, tolika djelotvornost

Zbog izrazite nestabilnosti L-askorbinske kiseline, potrebno joj je pružiti dobro "okruženje", odnosno pH od 2.0 do 3.0. Takvu kiselost proizvoda dobro podnose tipovi kože već naviknuti na aktivne tvari, kao i normalna te masna koža, no osjetljivoj, suhoj i reaktivnoj koži takva krema ili serum vrlo vjerojatno neće odgovarati. S druge strane, derivatima vitamina C kao što je SAP idealno se pH okruženje nalazi negdje između 5.0 i 7.0, što ih čini stabilnim u formulaciji, djelotvornim na koži te dovoljno nježnim za baš svaki njezin tip.

Pažljivo birajte proizvode

Osim stabilnog oblika vitamina C i dobro pogođene pH vrijednosti, od velike je važnosti da formulaciju čine i druge komplementarne, a ujedno hranjive tvari. Osim što sadrži vitamin C upravo u formi stabilnog i nježnog natrijevog askorbil fosfata, djelotvornost i antioksidacijski učinak Olival Professional Vitaminskog seruma C dodatno jačaju MSM i aloe vera. Koncentracija od čak 10% estera vitamina C dokazano smanjuje vidljivost hiperpigmentacijskih mrlja i oksidativni stres kože, ublažava prve bore, jača elastičnost i čvrstoću tkiva, a koži daje predivan blistavi sjaj.

Vitaminski serum C možete pronaći ovdje.