Vitamin C: Kako djeluje na kožu i zašto ga je dobro uvrstiti u rutinu

Kad pomislite na vitamin C, vjerojatno pomislite na energiju, dobar imunitet, zdravlje. No, osim što je dobar za cjelokupan organizam, vitamin C će vam pomoći i da se osjećate izvrsno u svojoj koži – doslovno.

Sastav je ključ učinkovitosti

Dobrobit vitamina u njezi kože i rješavanja njezinih specifičnih potreba nadaleko je poznata pa se u sastavima preparata sve češće nalaze vitamini A, B5, B12, E. Dok je vitamin C, poznat i kao askorbinska kiselina, zbog svojeg brzog i raznolikog djelovanja već godinama prava zvijezda vitaminske njege kože, za njegovu učinkovitost zapravo je ključna sama formulacija proizvoda. Uz razna istraživanja i iskustva tijekom godina, formulacije s vitaminom C postale su stabilnije, nježnije, a kreme i serumi učinkovitiji.

Važna je i količina vitamina

Iako dokazano pomlađuje kožu u svakom smislu, askorbinska je kiselina vrlo nestabilna aktivna tvar. Što to točno znači? Osim što u dodiru s kisikom može oksidirati i rezultirati očitim zatamnjenjem seruma (i pokojeg ručnika ili jastučnice), takav oblik vitamina C može prouzročiti kontraefekt u vidu iritacije, crvenila i oštećenja kože. Također, askorbinska je kiselina u potpunosti djelotvorna samo u visokoj koncentraciji, i to dok ne oksidira, što se obično dogodi i prije nego potrošite cijelu bočicu seruma.

 

Vitaminski serum C

 

Stabilna formula, blistava koža

Stručnjaci u razvoju proizvoda za njegu kože na izazov su odgovorili derivatima C vitamina, poput magnezijevog askorbil fosfata, askorbil palmitata, askorbil glukozida, tetraheksildecil askorbata i među njima najpoznatijeg i već dobro istraženog - natrijevog askorbil fosfata (sodium ascorbyl phosphate, SAP). Ovaj je derivat, odnosno ester vitamina C zaštićen od oksidacije. Sam po sebi je neaktivan, no ulaskom u dublje slojeve kože i djelovanjem enzima oslobađa se čisti vitamin C. Ta je reakcija specifična po tome što nije trenutna, već traje, što zapravo doprinosi produljenom djelovanju samog kozmetičkog preparata. Formulacije s ovakvim oblikom vitamina C vrlo su stabilne, otporne na oksidaciju, njihova se tekstura ne mijenja i ne tamni, čak ni na sobnoj temperaturi. Najvažnije, proizvodi koji sadrži SAP (ili bilo drugi derivat) vrlo su blagi prema koži, ne uzrokuju iritacije i crvenilo, a učinkovito je osvježavaju, pročišćavaju i ujednačavaju, prevenirajući svako preuranjeno starenje kože.

Koliki pH, tolika djelotvornost

Zbog izrazite nestabilnosti askorbinske kiseline, potrebno joj je pružiti dobro "okruženje", odnosno pH od 2.0 do 3.0. Takvu kiselost proizvoda dobro podnose tipovi kože već naviknuti na aktivne tvari, kao i normalna te masna koža, no osjetljivoj, suhoj i reaktivnoj koži takva krema ili serum vrlo vjerojatno neće odgovarati. S druge strane, derivatima vitamina C kao što je SAP idealno se pH okruženje nalazi negdje između 5.0 i 7.0, što ih čini stabilnim u formulaciji, djelotvornim na koži te dovoljno nježnim za baš svaki njezin tip.

Pažljivo birajte proizvode

Osim stabilnog oblika vitamina C i dobro pogođene pH vrijednosti, od velike je važnosti da formulaciju čine i druge komplementarne, a ujedno hranjive tvari. Osim što sadrži vitamin C upravo u formi stabilnog i nježnog natrijevog askorbil fosfata te ima precizno određenu pH vrijednost od 6.4, djelotvornost i antioksidacijski učinak Olival Professional Vitaminskog seruma C dodatno jačaju MSM i aloe vera. Koncentracija od čak 10% estera vitamina C dokazano smanjuje vidljivost hiperpigmentacijskih mrlja i oksidativni stres kože, ublažava prve bore, jača elastičnost i čvrstoću tkiva, a koži daje predivan blistavi sjaj.

Vitaminski serum C možete pronaći ovdje.