Upoznaj najvažnije certifikate u svijetu prirodne kozmetike

Upoznaj najvažnije certifikate u svijetu prirodne kozmetike

Sigurno ste već čuli da se uz prirodnu kozmetiku često vežu certifikati koji potvrđuju njezinu kvalitetu, ali i status u kozmetičkoj industriji. Dolazak do certifikata NATRUE i ECOCERT dugotrajan je proces reguliran standardima ovih organizacija, a više o njima pišemo kako bismo približili njihovu važnost prilikom odabira prirodne kozmetike.

Ženska silueta poznat je (i pouzdan) znak prirodnosti

NATRUE certifikat izdaje neprofitna međunarodna organizacija The International Natural and Organic Cosmetic Association sa sjedištem u Bruxellesu. Osnovana je 2007. godine i od onda svoj pečat daje isključivo onim kozmetičkim brandovima koji su predani visokokvalitetnoj izradi i najvišim standardima u proizvodnji kozmetičkih proizvoda. Želja za osnivanjem javila se kako bi se postavile osnovne smjernice manjim i srednjim poduzećima koje su proizvodile prirodnu i organsku kozmetiku, a cilj je bio osigurati kupcu proizvod koji dokazano sadrži kvalitetne prirodne sastojke. U ispunjavanje kriterija NATRUE certifikata voda ne ulazi kao sastojak kojim se može opravdati prirodnost određenog proizvoda već to isključivo mora biti 75% prirodnih sastojaka, sastojaka deriviranih iz prirode ili sastojaka identičnih prirodnima, ali proizvedenim u laboratoriju.[1]

Kolekcija Smilje

NATRUE dopuštene sastojke definira na sljedeći način:

Prirodne tvari: nemodificirane tvari iz prirode dobivene fizički (npr. iz biljaka) ili iz mikroorganizama (npr. fermentacijom).

Prirodno dobivene tvari: tvari modificirane od onih koje se nalaze u prirodi korištenjem dopuštenih procesa kemijske reakcije. Proizvedene prirodne tvari moraju potjecati samo od 100% prirodnih sastojaka (bez sintetike).

Bioidentične tvari: tvari koje se reproduciraju u laboratoriju, ali se mogu pronaći u prirodi. NATRUE dopušta samo selektivni popis pigmenata, minerala i konzervansa kada je to nužno potrebno kako bi se osigurala sigurnost potrošača i čistoća sastojaka.

Godinu dana nakon osnivanja, NATRUE je predstavio svoju prepoznatljivu oznaku ženske siluete, a već 2009. godine certificirali su svoj prvi proizvod. Danas njihov certifikat nosi 7 tisuća proizvoda 320 različitih brandova iz cijeloga svijeta. Olival je prvi certificirani proizvod ostvario 2014. godine kada je to ujedno bilo i prvo priznanje ove razine u Hrvatskoj i regiji. Od onda je naš asortiman prirodne kozmetike rastao i sada NATRUE certifikat nosi čak 16 proizvoda iz kolekcije Smilje i 3 prirodna tekuća sapuna za ruke

Zlatno ulje smilja

ECOCERT promovira ekološku proizvodnju

Osnovana u Francuskoj 1991., organizacija ECOCERT certificira organske proizvode i prakticiranje održive proizvodnje u kozmetičkoj, ali i prehrambenoj i tekstilnoj industriji. Provode inspekcije u više od 80 zemalja, a osnivač i glavni direktor organizacije William Videl ističe kako su njihove usluge usmjerene na promicanje i širenje ekološki i društveno odgovornijih praksi u cijelom svijetu. Sukladno tome, osim certificiranja ova organizacija nudi savjetovanja i treninge za sva poduzeća koja žele pridonijeti očuvanju planeta i na održiv način koristiti dostupne prirodne resurse.

Kako bi se zaslužio ECOCERT COSMOS certifikat organske i prirodne kozmetike, potrebno je ispunjavati sljedeće uvjete:

  • najmanje 95% svih sastojaka moraju biti prirodnog porijekla i 10% svih sastojaka iz kontroliranog biološkog uzgoja
  • proizvodi i sastojci ne smiju se testirati na životinjama
  • sirovine moraju biti iz obnovljivih izvora
  • sirovine se moraju proizvoditi prema ekološkim pravilima
  • proizvodi ne smiju sadržavati GMO (genetski modificirane organizme)
  • ambalaža mora biti biološki razgradiva ili se mora moći reciklirati

Osim toga, ECOCERT određuje razliku između organske i prirodne kozmetike time što prirodna kozmetika mora sadržavati najmanje 50% svih biljnih sastojaka i minimalno 5% sastojaka koji potječu iz kontroliranog biološkog uzgoja.[2] Isto kao i NATRUE organizacija, vodu ne uzimaju u obzir kao "organski" sastojak jer ne nastaje poljoprivrednom proizvodnjom. Ukratko, ECOCERT osigurava održavanje standarda kvalitete sastojaka koji se koriste u kozmetičkim proizvodima, ali redovito nadgleda i proces same proizvodnje. Olival je certifikat za svoj proizvodni proces osigurao 2019. godine, što je zapravo rezultat dugogodišnjeg zalaganja za korištenjem bogatih prirodnih sirovina i kvalitetnog procesa proizvodnje.

---------------

[1] https://www.natrue.org/why-us/what-makes-the-natrue-label-unique/ (posjećeno 21.10.2021.)

[2] https://ecocert.app.box.com/v/Ecocert-Standard (posjećeno 22.10.2021.)

Natrag na blog