Što je MSM i zašto ga je dobro koristiti u njezi kože

Njega kože danas je usmjerena na brojne “trendi” aktivne tvari koje rješavaju specifične potrebe, od akni do mrljica pa sve do borica. Samo neki od njih su vitamin C u svim svojim oblicima, peptidi i kiseline, retinoidi, niacinamid. Međutim, postoje sastojci koji svojih 5 minuta pozornosti još nisu dobili, a trebali bi. Tu se izdvaja MSM, odnosno spoj metilsulfonilmetan.

Ova tvar dugog (i kompliciranog) naziva u svom je djelovanju zapravo prilično jednostavna, a i učinkovita. MSM je možda najpoznatiji po tome da dolazi u formi bijelog praha (kristala) koji se često može pronaći na policama trgovina sa zdravom hranom, pakiran u staklenkama. Po svojoj strukturi spada u organosumpor, a potječe iz oceana, točnije od planktona koji ga izlučuje. Kako morska voda isparava, taj sumpor kišom ponovno završava na zemlji i postaje dio biljnog svijeta. Osim što je sastavni dio flore, MSM se može pronaći i u našim stanicama gdje igra jednu od ključnih uloga za pravilno funkcioniranje cjelokupnog organizma.

MSM

Organski sumpor je mineral ljepote

Kao bioraspoloživ oblik minerala, MSM se prvenstveno koristi kao dodatak prehrani, odnosno suplement. Za metilsulfonilmetan stručnjaci kažu kako je riječ o četvrtom po redu najvažnijoj mineralnoj tvari koja je potrebna ljudskom tijelu. A potrebna je za štošta – od jačanja imuniteta, ublažavanja bolova u zglobovima i koštano-mišićnom tkivu, poticanja sinteze kolagena do poboljšavanja probave. No, osim što se MSM koristi u oralnom obliku, ovaj se spoj može koristiti i topikalno, u njezi kože, gdje također donosi čitav niz pozitivnih učinaka. Zato ne čudi činjenica kako je svoje mjesto pronašao u brojnim koncentriranim proizvodima poput seruma.

Prirodna pomoć protiv akni i prištića

MSM jača proizvodnju kolagena u tkivima, što se itekako odnosi i na samu kožu. Zbog ovog specifičnog djelovanja dobro ga je u njegu uvesti već i preventivno, kako bi dugoročnim korištenjem pomogao u sprječavanju preuranjenog starenja kože koje se događa prirodnim opadanjem sinteze kolagena. Organski sumpor djeluje i protuupalno čime umanjuje crvenilo, oticanje, podbuhlost i sprječava upalne procese na koži.

Prvenstveno se ovo odnosi na djelovanje protiv akni i prištića, pri čemu je to djelovanje dvostruko – zbog jačanja sinteze kolagena MSM pomaže u obnavljanju i zacjeljivanju tkiva te vraćanju prirodne glatkoće, a protuupalnim djelovanjem sprječava razvoj novih nepravilnosti.

Kome se MSM preporučuje? Zapravo svima - i u oralnom i u topikalnom obliku. Zanimljivo je da metilsulfonilmetan može pozitivno (sinergijski) djelovati i na učinak nekih aktivnih tvari. Zbog toga ga je izvrsno uvrstiti u njegu kože kao gel protiv bolova u mišićima ili kao proizvod za njegu lica kao što je Vitaminski serum C.