Prirodna, organska, CF i V kozmetika – sve što trebate znati

Uz sve veću razinu svijesti o očuvanju prirode i zdravlja, sve više raste i potreba za kozmetikom koja je što nježnija i prema okolišu i prema koži.

Prvi, pionirski koraci prema izradi prirodne i organske kozmetike za njegu napravljeni su upravo na tlu Europe, a njezina je popularnost započela davnih šezdesetih godina prošlog stoljeća. Uz napredak po pitanju ekologije, održivosti, educiranosti i, na kraju krajeva, izbora koje svakodnevno donosimo, ne čudi da sve češće težimo prirodnim i organskim proizvodima. 

Prirodno i organsko nije isto

Buđenjem svjesnosti o važnosti usvajanja novih standarda i principa u izradi kozmetike, javila se i potreba za regulacijom samih pojmova. Organizacija True Friends of Natural and Organic Cosmetics (NATRUE) tome se najviše posvetila i pojmove točno definirala, postavljajući pred proizvođače kompleksan, ali jasan put do cijenjenog NATRUE certifikata. Tako kozmetiku dijele na isključivo prirodnu, prirodne proizvode s udjelom organskog te na organske proizvode. Dok se pojam „prirodno“ odnosi na sastojke koji su u izradi kozmetike korišteni u izvornom stanju, „organsko“ se odnosi na uzgoj sirovina, koji pak mora biti što prirodniji (bez pesticida, kemikalija i sl.) te, u konačnici, strogo reguliran.

 

Olival linija za djecu i mlade

NATRUE prisutan i u Hrvatskoj

Svi proizvođači koji se odluče na izradu kozmetike prema ovim pravilima moraju se držati i pravila 75%. Njime jamče da je barem toliko njihovih proizvoda izrađeno upravo prema NATRUE standardima. Osim toga, organizacija strogo zabranjuje certificiranje samo pojedine linije ili proizvoda, što bi kupce sasvim sigurno dovelo u zabludu o cjelokupnom brendu. Ove je standarde usvojilo više stotina svjetskih proizvođača, među kojima je, kao prva tvrtka u Hrvatskoj i regiji koja je od certificirana NATRUE certifikatom, i Olival.

Jednostavnost bez okrutnosti

Dok NATRUE promovira izvornost, čistoću sirovina te jednostavnost samih formulacija proizvoda, sve se više proizvođača okreće prema korištenju sastojaka koji su cruelty-free i veganski. Oni se mogu preklapati, no sami su po sebi različiti. Pojam „cruelty-free“ označava sastojke i/ili proizvode koji nisu testirani na životinjama, dok su veganski oni proizvodi u čijem se sastavu nalaze sastojci isključivo biljnog porijekla. Cjelokupan asortiman Olival proizvoda za njegu lica, tijela i kože, od samih sastojaka do finalnih proizvoda, izrađen je prema cruelty-free principima. Više od polovice asortimana, odnosno više od 50 proizvoda pritom je vegansko. U planu daljnjeg razvoja svakako su novi proizvodi što jednostavnijih formulacija temeljenih na sastojcima biljnog porijekla, ali i pojedine reformulacije postojećih.

Linija za djecu i mlade

Cjelokupna linija prirodne kozmetike za njegu dječje i mladenačke kože i kose u potpunosti je veganska. Šampon i regenerator Kupanac, gel i kupka za tuširanje Tuširanac, univerzalna krema Malac, mlijeko za tijelo Mazanac i sprej za raščešljavanje kose Raščešljanac proizvodi su koji sadrže isključivo kvalitetne, njegujuće i neškodljive sastojke, a odgovarat će svim generacijama.

Namjenski gelovi i kreme

Zatrebate li posebnu njegu kože ili pojedinih dijelova tijela, a pritom želite proizvode isključivo biljnog porijekla, pouzdajte se u Olival gelove. Aloe vera gel, Arnika gel, Nevenova krema, Ice gel, Konjski balzam, Konjski balzam HOT, Kurkuma gel, Reumogel, Venogel, Vinova loza gel i Vražja kandža gel veganskog su sastava, a rješavaju različita stanja, od opečene i isušene kože do bolova u križima.

 

Olival Natural Sensitive šampon

Šamponi

Obje Olival linije šampona za kosu također su veganske. Birati možete između tretmanskog Avokado šampona i Čičak šampona te Natural šampona Limun i ružmarin, Menta i lavanda, Natural Sensitive.

Ulja za kosu i kožu

Isključivo biljnog i prirodnog porijekla cijela je linija Olival ulja -  Arganovo ulje za kožu, kosu i nokte, Avokadovo ulje za kosu, Bademovo ulje za kosu i kožu, Čičkovo ulje za kosu, Kokos Ricinus ulje, Orahovo ulje za kosu i Ricinusovo ulje.

 

Olival Micelarna otopina i Micelarna pjena s uljem smilja

Proizvodi za čišćenje lica

Među veganske Olival proizvode spada i cijeli asortiman kozmetike za čišćenje lica, a to su Mlijeko za čišćenje lica s uljem smilja, Micelarna otopina s uljem smilja, Micelarna otopina s uljem smilja 2U1, Micelarna otopina sa zelenom kavom, Micelarni gel s uljem smilja te Micelarna pjena s uljem smilja.

Pilinzi i maske

Želite li piling bez sastojaka životinjskog porijekla, možete birati između dvije vrste proizvoda – Pilinga s aktivnim ugljenom i Pilinga s uljem smilja. Veganske su i maske s istim aktivnim sastojcima.

 

Olival Ekstra hidratantna krema

Kreme i serumi

Lice možete njegovati Olival Ekstra hidratantnom kremom, Hranjivom kremom sa zelenom kavom i Laganom kremom sa zelenom kavom. Kreme su pogodne za vlaženje kože, ali i ublažavanje bora. Serum s uljem zelene kave i Zlatno ulje smilja riješit će vas mrlja, finih linija i isušene kože, uz također potpuno veganski sastav.

Kreme za ruke i stopala

Sve Olival kreme namijenjene njezi ruku i noktiju temeljene su na biljnim sastojcima. Kad je u pitanju njega stopala, veganski su i Hidratantni balzam za njegu, Deo gel za stopala i Kamen za stopala.

Proizvodi za intimnu njegu

Isključivo biljni sastav imaju i tekući sapuni za intimnu njegu Active i Sensitive.