Piling lica i tijela: Zašto je važan i kako se koristi

Nanošenjem njegujućih kozmetičkih preparata koži pružamo hranjive tvari i štitimo je od vanjskih utjecaja poput smoga i vjetra. No, koži je potreban i predah. Tu „uskače“ piling. Sama riječ piling“ označava ljuštenje, što donekle objašnjava i sam postupak pilingiranja, odnosno eksfolijacije kože. No, o čemu se točno radi?

Blistav ten, bolja cirkulacija, zdrava boja...

Pomalo nevjerojatno, ali stručnjaci kažu da tijekom godine dana naša koža otpusti preko 8 kilograma suvišnih, „mrtvih“ stanica kože! Eksfolijacijom se zapravo kontrolirano pomaže koži da odbaci sav suvišan teret u vidu nečistoća različitog porijekla. Taj postupak našoj koži donosi 3 glavne prednosti.

1. Redovitim pilingiranjem lica i tijela postižete naoko pročišćeniji, ujednačeniji ten. Prevenirate urastanje dlačica i pojavu nepravilnosti.

 

2. Osim ljepšeg izgleda i teksture, eksfolijacija potiče bolju prokrvljenost kože i izmjenu tvari ispod njene površine, vraćajući joj mladenački izgled i zdravu boju.

 

3. Pilingiranje vašu kožu priprema za bolje upijanje proizvoda u daljnjoj rutini njege, kao što su serumi, losioni, ulja i kreme.

Koje su vrste pilinga

Sami se proizvodi namijenjeni pilingu temelje na mehaničkom i kemijskom principu. Iako to na prvu neobično zvuči, razlika je u tome što se kod mehaničkih pilinga koža dubinski čisti uz pomoć grublje teksture (šećer, sol, vlakna), odnosno zrnaca (plastičnih ili prirodnih), dok je kod kemijskih pilinga riječ o aktivnim sastojcima (AHA, BHA kiseline, retinoidi itd.) Zbog bolje dostupnosti, jednostavnosti i nešto veće pouzdanosti, mehanički je piling još uvijek popularniji.

Grublje teksture za tijelo, nježnije za lice (i dekolte)

Pilingirati se možete na različite načine. Za lice, vrat i dekolte je, zbog osjetljivije i tanje kože preporučljivo koristiti namjensku kozmetiku, nježne spužvice i specijalne uređaje s četkama namijenjenim dubljem čišćenju lica. Eksfolijacija tijela zato može (a ponekad i mora) biti grublja pa se u tu svrhu koriste različite četke za suho i mokro pilingiranje i naravno, kozmetički proizvodi.

S čime i kako krenuti

Ako do sad niste uživali u svim blagodatima redovitog pilingiranja, krenite polakše i s oprezom. Prije svega, nastojte odabrati proizvode koji su doista nježni i njegujući. Obratite pozornost na zrnca koja se nalaze u samom pilingu. Zrnca iz prirodnih izvora, poput koštica masline i marelice, vrlo su blaga prema koži, a ne zagađuju prirodu kad napuste vaš odvod i cijevi u kućanstvu - kao što to čine one plastične.

Drugi kriterij odabira svakako bi trebali biti sastojci. U vidu imajte hranjive preparate kao što su Čarobni piling gel za tijelo te Piling za lice s uljem smilja. Čarobni piling gel namijenjen je za pilingiranje kože tijela pod tušem, nanosi se na vlažnu kožu kružnim pokretima i zatim ispire. Sadrži isključivo prirodna zrnca i sastojke koji kožu ne isušuju, već je nakon tuširanja ostavljaju glatkom, mirisnom i mekom. Piling za lice, uz prirodna zrnca, sadrži hranjiva ulja masline, sezama i eterično ulje smilja. Zbog toga ga, prije kružnog utrljavanja i ispiranja, slobodno nekoliko minuta možete ostaviti na licu.