Sve što trebate znati o aktivnom ugljenu u njezi kože

Sve što trebate znati o aktivnom ugljenu u njezi kože

Od pročišćavanja okoliša i izrade raznih proizvoda do liječenja zdravstvenih tegoba i njege kože, aktivni ugljen jedna je od najmoćnijih aktivnih tvari. Evo zašto ga ne biste trebali zaobići u svojoj rutini!

O čemu se radi

Vjerojatno vas već spomen ugljena asocira na potpalu vatre za grijanje ili pripremanje hrane. Međutim, sigurno pretpostavljate i da nije riječ o istom materijalu. U pravu ste, jer je aktivni (ili aktivirani) ugljen posebno obrađen oblik ugljika koji na svojoj površini ima milijune sitnih otvora ili pora. Upravo mu takva "rupičasta" i porozna tekstura omogućuje djelovanje po kojem je aktivni ugljen i postao cijenjeni sastojak raznih medicinskih i kozmetičkih preparata. U procesu adsorpcije, otvori na površini aktivnog ugljena privlače i zadržavaju čestice masnoća, nečistoća, pa i toksine iz probavnog sustava.

Čisti zrak, vodu i - kožu

Zbog izvanredne sposobnosti privlačenja i izvlačenja, aktivni se ugljen koristi na nebrojeno mnogo načina. Siguran je za oralno korištenje i kod ljudi i kod životinja pa pomaže pri liječenju probavnih tegoba, otrovanja namirnicama ili kod slučajnog predoziranja lijekovima. Služi za pročišćavanje zraka, filtriranje vode, a važan je sastojak u raznim granama proizvodnje. Ništa manje bitno, i u izradi kozmetike!

Umanjuje pore, uravnotežuje, ublažava akne…

Aktivni ugljen vraća svježinu i bjelinu zubima, dok desni održava čistima i zdravima. Koristi se i u izradi prirodne deo zaštite, ali i za umirivanje različitih kožnih stanja. No, možda će vas najviše zanimati činjenica da je aktivni ugljen izrazito uspješan, pouzdan pomagač i u njezi problematične kože - naročito mješovitog i masnijeg tipa sklonog aknama i komedonima. Na sebe privlači sve nečistoće, toksine i druge oku često nevidljive čestice koje opterećuju površinu kože i narušavaju joj prirodnu ravnotežu.

Zbog toga ovaj vrijedan sastojak kozmetičkih preparata pozitivno djeluje na sužavanje i manju vidljivost pora, ali i dubinski pročišćava kožu od svakodnevnog onečišćenja, mikroskopskih ostataka šminke i prirodnih masnoća. Redovitim korištenjem uravnotežuje lučenje sebuma, unoseći balans koji je naročito potreban mješovitoj koži i kožu sklonoj nepravilnostima.

 

Olival-Aktivni-piling-i-maska

Idealna nadopuna rutini njege

S druge strane, na dvije stvari svakako valja pripaziti. Prije svega, lepršava konzistencija crnog praha pomalo je nepraktična za kućno "mućkanje", a prevelika količina aktivnog ugljena u domaćoj maski za lice, vrat i leđa može prouzročiti suhoću kože, čak i pogoršati nepravilnosti. Srećom, tu su proizvodi koji su izrađeni od kvalitetnih sastojaka, u pravilnim omjerima, a uz aktivni ugljen sadrže i druge vrijedne, pročišćavajuće i hranjive tvari koje izvrsno nadopunjuju rutinu njege.

Budite dosljedni, ali i umjereni

Olival Aktivni piling i Aktivna maska noviteti su koje, uz moćni ugljen, čine i zelena glina, umirujuća aloe vera i visokovrijedno, domaće eterično ulje smilja. Kožu dubinski pročišćavaju, uklanjaju mrtve stanice kože i druge nečistoće, a površinu kože čine glatkom i zategnutom. Zbog potentnih sastojaka i bogate teksture dovoljno ih je koristiti jednom tjedno. Aktivni piling umasirajte na suho ili lagano ovlaženo područje lica i vrata, obilno isperite toplom vodom, a višak vode utapkajte ručnikom. Njegu završite omiljenim serumom i kremom za lice. Kad osjetite da vam koža "vapi" za svježinom, obilno nanesite Aktivnu masku i jednostavno se opuštajte dok se ne osuši. Isperite je, posušite lice i vrat pa slobodno nanesite njegu nešto lakše teksture, poput Olival Hijaluronskog seruma ili Regenerativne kreme.

Natrag na blog