Magnezij – mineral koji odnosi bol i donosi opuštanje

Magnezij pomaže u pravilnom radu crijeva, s njim je koža blistavija, a srce kuca u pravilnijem ritmu. S dobrobitima magnezija upoznati su i svi sportaši i rekreativci. Razlog tomu je što, zahvaljujući magneziju, borba s upalom mišića i grčevima postaje itekako lagana, i to posebice kada se te neugodne pojave mogu tretirati lokalno – pomoću gela ili ulja.

Magnezij – najvažniji "sportski" mineral

Svi koji se bave nekom sportskom aktivnošću znaju koliko je odmor važan za daljnji sportski napredak. Za vrijeme odmora iznimno je bitno opskrbiti svoje tijelo svim potrebnim vitaminima i mineralima koji će mišićima ubrzati oporavak od napornog treninga. Najbolji saveznik u tome svakako je magnezij.

Neke od najčešćih posljedica nedostatka magnezija, i to posebice nakon fizičke aktivnosti, svakako su grčenje mišića, umor te osjećaj "teških" nogu ili ruku. Za brzo i trenutno olakšavanje boli i drugih neugodnih osjećaja, stoga je najbolje koristiti magnezij gel ili pak magnezij ulje.

magnezij ulje i magnezij gel

S gelom će mišići "prodisati"

Glavni je sastojak magnezij gela i magnezij ulja magnezijev klorid. Riječ je o izuzetnom obliku magnezija koji je bio raspoloživiji u odnosu na, recimo, uobičajen magnezijev oksid, koji se koristi u dodacima prehrani.

Magnezijev klorid se tako, za razliku od drugih oblika magnezija, gotovo u potpunosti apsorbira i iskorištava u organizmu. Lako je topiv i kada se u organizam unosi preko kože, događa se proces tijekom kojeg magnezij potiče stanice u tijelu na detoksikaciju i samostalno čišćenje. Isto tako, magnezij u ovakvom obliku pomaže organizmu u zaštiti od teških metala u tijelu među kojima su kadmij, aluminij i olovo.

Magnezijev klorid u obliku gela, dakle, čisti organizam, a time i pomaže mišićima da "prodišu" i da u vrlo kratkom roku počnu funkcionirati normalno, točnije bezbolno. Kada se primjenjuje lokalno i izvana, magnezij poboljšava fleksibilnost, snagu i izdržljivost.

Osim toga, efekt hlađenja koji ima magnezij gel dodatni je razlog zbog kojeg se mišići brzo počnu osjećati lagano i odmorno. Nije ni čudno da ga sportaši obožavaju.

magnezij ulje

Magnezij – jedini mineral kojeg nikad nije dosta

U slučaju da poželite spojiti blagotvorno djelovanje magnezija i masažu, magnezij ulje bit će odličan odabir. Nanesite preporučenu količinu magnezij ulja na željeno mjesto i dobro ga utrljajte. Što ga jače utrljate, efektnija i bolja će biti i sama apsorpcija magnezija u organizam.

Osim toga, ulje bazirano na magnezijevu kloridu izvrsno nadopunjuje razine magnezija u tijelu, a za optimalan transdermalni unos (putem kože) magnezija, ulje je dobro aplicirati na područje trbuha, pazuha i natkoljenica.

Korištenje magnezij ulja prilikom masaže poboljšat će vam i cirkulaciju na određenom području tijela. To je itekako korisno u slučajevima kada vas muče različiti "čvorići", odnosno nakupine stresa ili pak spazam mišića. Ulje možete umasirati i u mišiće, ali i na zglobove jer je jednako učinkovito u oba slučaja.

Inače, magnezij u životu čovjeka ima itekako važnu ulogu. Sudjeluje u brojnim procesima: od stvaranja energije do metabolizma kalcija koji je nužan za zdravlje koštanog sustava. Magnezij je, ističu stručnjaci, jedini mineral koji je potrebno unositi i nadoknađivati tijekom cijelog života. Posebno se savjetuje unos većih količina magnezija tijekom ljetnih mjeseci i tijekom stresnih razdoblja.

Magnezij ulje ide i u kupku

Osim što je magnezij važan i snažan suputnik u borbi protiv grčeva i drugih oblika fizičke iscrpljenosti, može biti i odličan lijek u borbi protiv stresa. Magnezij ulje, naime, možete koristiti za opuštajuće kupke za noge ili tijelo.

Kupka obogaćena magnezijevim uljem potiče znojenje i izbacivanje toksina. Zahvaljujući njoj, primijetit ćete da vaša koža postaje mekša i čišća. Ovakva kupka može biti i odličan odabir opuštajuće kupke baš na kraju ljeta kada je tijelu potreban šećer na kraju godišnjeg odmora i uživanja.