7 navika koje možda ne primjećujete, a štete vašoj koži

7 navika koje možda ne primjećujete, a štete vašoj koži

Imate svoju rutinu i omiljene proizvode, kožu redovito pilingirate, koristite maske i serume, a ona vam vraća prištićima i iritacijom? Provjerite je li stvar u vašim navikama kojih možda niste svjesni, a utječu na zdravlje i ljepotu kože lica i tijela.  

1. Često telefoniranje

Radne pozicije od vas mogu zahtijevati da većinu svog dana provedete na telefonu, uredskom ili mobilnom. No, znate li da telefoni mogu biti i do 10 puta prljaviji od zahodske školjke? Do te su spoznaje došli znanstvenici Sveučilišta Arizona u SAD-u. Analizirajući uzorke uzete s površine pametnih telefona pronašli su bakterije stafilokoka, E. coli i cijeli niz drugih mogućih uzročnika bolesti.

Naravno, zadržavati se mogu i nakupine sebuma s kože, prirodna ulja s kose, pa i prašina. Sve navedeno može prouzrokovati nepravilnosti u vidu prištića ili pak crvenila. Ne živimo u sterilnom svijetu, okruženi smo raznim mikrobima, no to ne znači da se protiv njih ne možemo izboriti sasvim malim, jednostavnim koracima. Sjetite se zato prebrisati površine telefona, po mogućnosti neškodljivim sredstvom poput otopine vode, bijelog octa i eteričnog ulja limuna.

2. Rijetko mijenjanje posteljine

Gljivice, prašina, grinje i druge nečistoće spremne su da vas zaskoče tamo gdje ste najčešće opuštate. Prema istraživanjima, u krevetu tijekom godine prosječno izlučimo gotovo 100 litara znoja. Nije ni čudo što omiljena posteljina, ne mijenja li se često, postaje idealan medij za razvoj brojnih mikroorganizama koji mogu naštetiti zdravlju općenito, pa i zdravlju kože. I takve je scenarije najlakše izbjeći redovitom higijenom spavaćeg prostora. Mijenjajte posteljinu jednom tjedno, usisavajte jastuke i madrac, a po potrebi ih i zamijenite.

3. Vrući tuševi

Ukratko rečeno, previsoka temperatura itekako šteti koži. Prvenstveno je isušuje, i to poprilično. Vrlo topla voda u kombinaciji s gelom za tuširanje omekšava kožu, ali i uklanja hidrolipidni, zaštitni sloj kože. Time ona ostaje u potpunosti "ogoljena", nezaštićena, isušena i sklona daljnjem isušivanju. Kad izađete iz vrlo vrućeg tuša, sigurno primjećujete crvenilo kože.

Da, tuširanjem ste potaknuli prokrvljenost, no imajte na umu da ste potaknuli i dubinsko isušivanje kože koje može rezultirati svrbežom, neugodnim zatezanjem, ljuskanjem, ali i nepravilnostima u vidu prištića. Vaša se koža samo nastoji obraniti pojačanim lučenjem sebuma. Pomognite joj tako da malo zavrnete pipu i otuširate se vodom nešto manje temperature.

 

Navike-koje-stete

 

4. Ispiranje regeneratora pod tušem

Ako muku mučite s prištićima na poleđini vrata i leđima, ovo bi vas moglo zanimati. Koža je na tim dijelovima i inače sklona mašćenju te proširenim porama. Pridodaju li joj se teške teksture odjeće te znojenje, prištići su itekako mogući. Uz sve to, ispiranjem regeneratora s kose dok stojite pod tušem, činite si medvjeđu uslugu. Bogate, hranjive teksture regeneratora, uz česti silikon u sastavu, dodatno će opteretiti pore u koži i sasvim sigurno izazvati bolne, upaljene akne. Pranje kose i tuširanje u jednom doista jest praktično, od te prakse ne morate odustati, samo se pobrinite da leđa i vrat temeljito očetkate i isperete.

5. Diranje lica (i kosa na licu)

Koliko se puta u danu dodirnete po bradi ili obrazima, oslonite na dlan? Više puta nego što operete ruke, sigurni smo. Prijenos mikroba s ruku na kožu može biti prvi korak do iritacije, zato takve radnje nastojte osvijestiti i ponavljati što rjeđe. Osim ruku, problematična može biti i kosa. Puštate li pramenove da slobodno vise i uokviruju lice, činite dobro za svoje vlasište i vlasi. No, time možete unazaditi izgled i zdravlje kože. Prirodna ulja kojima obiluju pramenovi kose mogu potaknuti prištiće i druge nepravilnosti, naročito uz njezin rub. Kad ste između pranja, kosu radije podignite u opuštenu punđu ili pak „ogradite“ lijepom, ugodnom trakom za kosu.

6. Prljavi kistovi za šminku

I u slučaju da imate jedan kist koji koristite u svečanim prigodama i ako imate cijeli "buket" alata za šminkanje, njihova čistoća mora biti na prvom mjestu. Među dlačicama kistova krije se bezbroj bakterija i drugih mikroba koje, njihovim korištenjem, raznosite na licu, ali i po svom rumenilu, bronzeru, puderu. Budite redoviti s njihovim pranjem! Namočite ih u vodi, nježno istrljajte u blagom sapunu pa dobro isperite. Neka se osuše na zraku postavljeni s dlačicama prema gore, kako ne bi izgubili prvotnu formu. Osim što je dobro za kožu, redovito pranje kistove čini podatnijima i mekanijima. To će svako vaše šminkanje učiniti još ugodnijim.

7. Previše šalica kave u danu

Kava je zdrava za dušu i tijelo, pa i kožu. No, kao i kod drugih stvari, najbolji se efekt postiže kad se držite kvalitete, a ne kvantitete. Prema nekim istraživanjima, kofein može utjecati na pojavu akni i pogoršanje već postojećih nepravilnosti. Osim toga, kava može povećati kiselost u tijelu i time potaknuti proizvodnju sebuma, a uz sve je to i diuretik. Zbog toga velike količine kave, posredno ali ne i zanemarivo, itekako mogu dehidrirati kožu. Radije se držite jedne do dvije manje šalice kave dnevno, bez mnogo šećera i mlijeka, a u rutinu njege ubacite micelarnu otopinu i kremu s uljem zelene kave. Osjećat ćete se i izgledati budniji, svježiji, a uz sve ćete još nahraniti kožu i pružiti joj predivan zdravi sjaj.

 

 

Natrag na blog